Za dwa tygodnie odbieram wymarzonego kota (Norweski Leśny) - jako, że koty tej rasy są duże, chciałem zapytać o transporter. Czytałem tutaj o Pet Cargo, jednak nie mogę się do niego przekonać, wydaje mi się kiepsko wykonany. Zastanawiam się nad tym transporterem:
Na dorosłego norwega będzie ciasny, ale większą jego wadą jest niemożność szybkiego otwarcia i zamknięcia od góry. Trzeba zdejmować całą górną pokrywę, żeby to zrobić, trzeba najpierw wyciągnąć kratkę - gdy trzeba sprawnie działać u weterynarza, jest to ogromna niedogodność.
Właśnie ten transporter wydaje mi się kiepsko wykonany, wręcz tandetnie - może się mylę, może konstrukcja jest trwała, a tylko wygląd nieco kiczowaty ;)
Ja mam od pięciu lat dwa takie https://allegro.pl/oferta/transporter-g ... 8021127660 są większe od tego który pokazałeś i mnie jakoś nie przekonuje górny uchwyt mocowany do kratki. Cena oczywiście różna na allegro. Rzeczywiście u weta trzeba zdjąć górną pokrywę, ale w tym modelu nie trzeba wyciągać kratki tylko przesunąć jej górne zapięcia. Zostaje kratka i dół transportera. Dla mnie osobiście to otwieranie to nie jakiś wielki problem. Jedna z górnych klapek po otwarciu daje możliwość włożenia ręki do transportera. Druga to schowek.
Ja mam taki sam jak Jasminka tylko w sliwkowo-szarym kolorze. Mam go od początku od 2008 r. Nic się jeszcze nie popsuło. Tylko on nie jest lekki. Plus 7.5 kg kota w środku to jest co dźwigać ale jest bardzo praktyczny jeśli chodzi o wyciąganie i wkładanie kota.
Cały czas ten sam transporter używany na przemiennie przez cztery koty do tego mamy dwie zamykane budki wiklinowe i transporter z materiału (nie fajny) ,jedyne co się nam popsuło to urwałam przy drzwiach plastikowy zaczep ale bez problemu dokupiłam nowe drzwi i dalej służy polecam go bardzo i prawda to co pisze Sonia jest ciężki ...ale solidny .