Duśka-moim zdanie jesteśmy z "jednego regionu przepisów" <oops>
W moim przypadku było tak:
*otrzymałam REGON
*złożyłam odpowiedni PIT i pismo
Pani w US chciała mnie wysłać do ZUSu i chciała dokumentu zakładania działalności-ale to pani w okienku.
Idź w US do pokoju od Działów Specjalnych Produkcji Rolnej.
...a teraz składam tylko PIT-6
hodowla a zgłoszenie do US
jeszcze czekam - poprosiłam moją chrzestną która pracuje w US w Poznaniu żeby mi to sprawdziła a należy ona do bardzo rzetelnych i na pewno bardzo dokładnie rozgryzie temat, więc już pewnie popołudniu będę wiedziała dokładnie czy muszę mieć ten regon czy nie . Dam Wam znać co się dowiedziałam i napiszę jakie są przepisy .
Okazało się że nie da się tego uniknąć bo jest to tak zagmatwane w przepisach że się nie da i jeśli dany US wymaga to trzeba to zrobić . W tym dociekaniu nie chodziło mi o pieniądze czy czas ( bo będę musiała dojechać do Urzędu Statystycznego spory kawałek ) ale o zasadę i wiedzę bo dlaczego jedni chcą , drudzy nie - chciałam właśnie to wiedzieć na czym to się opiera - dowiedziałam się ze przepisy są tak sformułowane że można je różnie interpretować .maga pisze:Był na forum miau taki temat juz kiedys. Ktos regon przerabiał i niestety nie udalo mu sie tego uniknac, dostal na pismie, ze ma zrobic i juz.
To wyrobienie regonu nie bedzie Cie obligowalo do tego, ze to dzialalnosc gospodarcza nagle sie zrobi. Po prostu bedziesz go miec.
Mam tylko do Was jeszcze pytanie -na jakiej podstawie urząd statystyczny wydał Wam ten regon bo skoro to nie jest działalność gospodarcza to chyba wpisu Urzędu Miasta nie musiałyście robić że zakładacie działalność gosp. ?
Czego wymagano od Was przy wyrabianiu Regonu ? wystarczy zaświadczenie z US że zgłosiliście Pit -6, koty hodowlane do hodowli ?