Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
mark

Re: Drapaki

Post autor: mark »

Jestem na etapie budowy drapaka. Ma ktoś jakiś pomysł czego by można użyć żeby mogło posłużyć za rozetę?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

mark pisze:Jestem na etapie budowy drapaka. Ma ktoś jakiś pomysł czego by można użyć żeby mogło posłużyć za rozetę?
Na 200 stronie podałam link do strony Rufiego, gdzie można kupić gotowe elementy, m.in rozetę. Myślę, że to jest dobry pomysł, chyba, że wszystko chcesz zrobić sam :-)
Awatar użytkownika
mark

Post autor: mark »

Tak, chcę wszystko zrobić samodzielnie żeby zminimalizować koszty. Ta rozeta od Rufiego jest fajna, ale kosztuje połowę tego co będzie kosztował mnie cały drapak
Awatar użytkownika
ladyhawke

Post autor: ladyhawke »

Slupy 12 w zupelnosci wystarcza. Ja sciagnelam drapak bezczelnie od atometrii <lol> i pan powiedzial, ze 12-tki tez sie nadaja. W watku ze zdjeciami jest zdjecie drapaka atometrii, to mozesz zobaczyc. Kot wazy juz prawie 4,5 kg - wiec mam rozete 50. U Ciebie bedzie 45. Wyszlo mi jakies 530 zl.
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

mark pisze:Jestem na etapie budowy drapaka. Ma ktoś jakiś pomysł czego by można użyć żeby mogło posłużyć za rozetę?
myślę że sklejka 0,5 cm dostępna w marketach budowlanych a na dno 1 cm
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Ja bym kupiła gotowe słupy ze śrubami u Rufiego a resztę dorobiła sama, jak miałabym robić drapak własnymi siłami. Nie bawiłabym się w robienie słupów i nawijanie sznurków, bo samemu nie naciągnie się tak mocno, jak gotowe słupy.
Awatar użytkownika
Hebe
Kontakt:

Post autor: Hebe »

dzięki dziewczyny za cenne rady <pokłon> chłonę Waszą wiedzą bo w temacie jestem zielona choć kota miałam 12 lat ale z charakteru bardziej psa przypominała i żadnego rodzaju kocie sprzęty jej nie interesowały.
Ile waży moja niunia - nie wiem :-) ma teraz 9 tygodni i jest jeszcze w hodowli,odbieram ją koniec stycznia/początek lutego,w każdym razie to kocie dziecko :-)
musimy przemyśleć wszystko,przeliczyć ile by kosztowało wykonanie drapaka samemu, ewentualnie pomyślimy o czymś "na razie" a z czasem może odłożymy pieniążki na coś naprawdę porządnego,w tej chwili niestety naprawdę mnie to przerasta,sam zakup niuńki,cala wyprawka itd..no niestety na rufiego nie mogę sobie pozwolić choć jestem pod ich ogromnym wrażeniem,codziennie stronę oglądamy :-)
Awatar użytkownika
ladyhawke

Post autor: ladyhawke »

To kup tylko jakas mate do drapania. Faktem jest ze na rufiiego ok. 130 cm wydasz 500 plus przesylka.
Ja kupilam jakis drapak Trixie - slupek i polka ok. 70 cm, po 3 miesiacach kot juz na niego nie wskakiwal, bo sie chwial. A cos na razie musiszmiec do drapania- sugeruje wiec jakasmate, albo deske z powierzchnia do drapania.
Awatar użytkownika
Domi22

Post autor: Domi22 »

Jeszcze trochę pozawracam Wam głowę moją sprawą. Mam nadzieję, że za bardzo nie zamęczam tu nikogo pytaniami <oops>
Padła jeszcze jedna opcja drapaka.
Sprawa kształtuje się tak:

- podstawa 60 x 60 cm,
- półka 40 x 40 cm,
- rozeta średnica 45 cm,
- legowisko paletka
- słupy grube o średnicy 14 cm, długość 30 cm, 40 cm, 100 cm.
Cena w sztruksie 600 złotych.

W tej opcji będą dwa słupki jeden malutki z półeczką i reszta na drugim słupie.
Tylko właściwie nie wiem jak to czytać który słupek będzie tym niskim (40 czy 30 cm?)
A może to ode mnie zależy i mogę poustawiać jak będę chciała?
Ja nigdy z drapakami Rufiego nie miałam do czynienia to są pierwsze kroki w tym kierunku i nie wiem czy te wymiary i dobór wszystkiego będzie ok. Dlatego przed finalizacją zamówienia muszę się poradzić.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Slupy mozesz dokrecac "jak chcesz". ;-))
Mnie w tym rozwiazaniu wydaje sie, ze nizszy jest 40 cm, a wyzszy polaczeniem 30-tki i setki.
Zablokowany