Bella & Carlos
- yamaha
- Genius Loci
Re: Bella & Carlos
Nieeeeeeeeeeee no
4 kg to chyba troszke przesadzil
Zeby kotka nie wazyla 6,5 to rozumiem
Àle zeby od razu 4kg <shock>
4 kg to chyba troszke przesadzil
Zeby kotka nie wazyla 6,5 to rozumiem
Àle zeby od razu 4kg <shock>
- MoniQ
- Agilisowy Rezydent
<shock>
Ale mnie już niewiele zdziwi, jak poszliśmy do sterylizacji z Khaleesi, która jest drobniutka i waży 4 kg w najlepszej formie, to pani wet powiedziała, że to grubasek.... A wtedy to nawet tych 4 kg nie ważyła, tylko jakieś 3,5 kg...
Ale mnie już niewiele zdziwi, jak poszliśmy do sterylizacji z Khaleesi, która jest drobniutka i waży 4 kg w najlepszej formie, to pani wet powiedziała, że to grubasek.... A wtedy to nawet tych 4 kg nie ważyła, tylko jakieś 3,5 kg...
- asiak
- Agilisowy Rezydent
Belluniu, za twoje zdrówko <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>
- elwiska3
- Agilisowy Rezydent
Belluchna trzymam kciuki za łapeczki <ok> <ok> <ok> i buziaczki przesyłam
Karmelek dostawał Metacam ale krótko. U weta w zastrzyku chyba 3 razy. Do domu dostaliśmy Onsior .
Zapytaj może będzie lepszy, na takie dłuższe stosowanie.
Karmelek dostawał Metacam ale krótko. U weta w zastrzyku chyba 3 razy. Do domu dostaliśmy Onsior .
Zapytaj może będzie lepszy, na takie dłuższe stosowanie.
- Yolla
- Agilisowy Rezydent
Agnieszko, Metacam można bezpiecznie podawać z tymi specyfikami, które przyjmuje Bella na układ moczowy, żaden z nich nie jest lekiem moczopędnym, to tylko suplementy diety.
Lek podawany w odpowiedniej dawce i zgodnie z zaleceniem 7-14 dni powinien być bezpieczny. Onsior i Metacam są porównywalne pod wględem bezpieczeństwa. Oczywiście nigdy nie można wykluczyć że pojawią się jakieś działania niepożądane dlatego trzeba kotka obserwować. Zeby zminimalizować podrażnienie przewodu pokarmowego podawałabym go po jedzeniu. Jeżeli Bella ma zwyrodnienie to Metacam zadziała objawowo tzn zmniejszy stan zapalny i ból a najważniesza jest prawidłowa masa ciała i unikanie nadmiernego obciązania stawów co jest bardzo trudne do wyegzekwowania u kota
.
Preparaty z chodroityną nie mają udowodnionego działania na poprawę stanu chrząski stawowej wiec przy takiej ilości tabletek i past łykanych przez Bellę darowałaby to sobie.
Trzymam mocno kciuki za modrooką księżniczę

Lek podawany w odpowiedniej dawce i zgodnie z zaleceniem 7-14 dni powinien być bezpieczny. Onsior i Metacam są porównywalne pod wględem bezpieczeństwa. Oczywiście nigdy nie można wykluczyć że pojawią się jakieś działania niepożądane dlatego trzeba kotka obserwować. Zeby zminimalizować podrażnienie przewodu pokarmowego podawałabym go po jedzeniu. Jeżeli Bella ma zwyrodnienie to Metacam zadziała objawowo tzn zmniejszy stan zapalny i ból a najważniesza jest prawidłowa masa ciała i unikanie nadmiernego obciązania stawów co jest bardzo trudne do wyegzekwowania u kota
Preparaty z chodroityną nie mają udowodnionego działania na poprawę stanu chrząski stawowej wiec przy takiej ilości tabletek i past łykanych przez Bellę darowałaby to sobie.
Trzymam mocno kciuki za modrooką księżniczę
- AgnieszkaP
- Agilisowy Rezydent
Yollu, masz na myśli Arthroflex? Według Ciebie nie ma sensu podawanie go Belli? Dopytywałam weta, powiedział, żeby dawać, że z Metacamem będzie działał komplementarnie.Yolla pisze:Preparaty z chodroityną nie mają udowodnionego działania na poprawę stanu chrząski stawowej wiec przy takiej ilości tabletek i past łykanych przez Bellę darowałaby to sobie.
Te inne pasty i leki, które Bella dostaje, są na układ moczowy. Zgodnie z ostatnimi zaleceniami naszej dr nefrolog, kontynuujemy je przez 2 miesiące i badamy mocz.
A ze zbijaniem wagi u Belli, musi nam się udać. Na razie jestem zadowolona, bo gdy odstawiłam jej PON, gdy nie ma już do wyboru dwóch karm, jedzenie przestało być tak bardzo atrakcyjne. Dużo rzadziej chodzi do miski. Łącznie z mokrym zjada dziennie mniej więcej porcję dla 5-kilogramowego kota, a są dni, że nawet mniej.
- Betuś
Belluniu kochana, zdrowiej koteczku
Zaciskam mocno kciuki <ok> <ok> <ok>
Zaciskam mocno kciuki <ok> <ok> <ok>
- Yolla
- Agilisowy Rezydent
Agnieszko, przez Ciebie (albo dzięki Tobie :-) ) przejrzałam trochę literatury na temat zywrodnienia stawów u kotów
na temat skuteczności glukozaminy i chondroityny jest tylko jedno badanie na kotach więc wniosków żadnych
najwięcej badań na psach i na ludziach potwierdza skuteczność suplementacji kwasów OMEGA3 w zwyrodnieniu, zwłaszcza kwas eikozapentaenowy (EPA) występujący w tłustych rybach morskich, czyli jak suplementacja to tylko olejem rybnym a nie wiesiołkiem, lnem czy czymś tam
dowody na działanie glukozaminy czy chondoroityny u innych gatunków niż kot są słabe
jakbym miała ładować w kota tabletki to tylko takie które działają
aha i przy okazji to meloksikam czyli Metacam jest chyba jedynym niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym który ma badania na kotach
uff, mam nadzieję że pomogłam, decyzja należy do Ciebie i Twojego veta
na temat skuteczności glukozaminy i chondroityny jest tylko jedno badanie na kotach więc wniosków żadnych
najwięcej badań na psach i na ludziach potwierdza skuteczność suplementacji kwasów OMEGA3 w zwyrodnieniu, zwłaszcza kwas eikozapentaenowy (EPA) występujący w tłustych rybach morskich, czyli jak suplementacja to tylko olejem rybnym a nie wiesiołkiem, lnem czy czymś tam
dowody na działanie glukozaminy czy chondoroityny u innych gatunków niż kot są słabe
jakbym miała ładować w kota tabletki to tylko takie które działają
aha i przy okazji to meloksikam czyli Metacam jest chyba jedynym niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym który ma badania na kotach
uff, mam nadzieję że pomogłam, decyzja należy do Ciebie i Twojego veta
- iwus
Kciuki mocno trzymam za Belluchnę, żeby leczenie pomogło <ok> <ok> <ok> <ok> <ok>
- Becia
- Agilisowy Rezydent
Agnieszko, trzymam mocno kciuki za zrzucenie wagi u Belli, za niepogłębianie się zwyrodnienia i za skuteczne leczenie <ok> <ok> <ok>
Bardzo jestem też ciekawa, co może być przyczyną tych zwyrodnień. Jak dopytasz u weta, to napisz nam proszę.
Bardzo jestem też ciekawa, co może być przyczyną tych zwyrodnień. Jak dopytasz u weta, to napisz nam proszę.