Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Sonia »

Łatka jak królewna będzie miała cały zamek drapakowy :ok:
Awatar użytkownika
Łatka

Post autor: Łatka »

No mamy mieszkanie wysokie na 3 metry. Mamy też narożnik ale takie starszego typu, że na rogu za łóżkiem jest dziura. Tak pomiędzy ścianą, a narożnikiem i tam ma być ten drapak. Na rysunku wygląda dość fajnie na pewno pokażemy jak już będzie gotowy tylko, że troszkę to potrwa. Do tego jeszcze mój szanowny mąż wymyślił, że z tego drapaka będzie szedł system półek na ścianę na której w sumie nic nie wisi. Tak więc mam nadzieję, że kotek będzie szczęśliwy oby jak naj szybciej :)
Awatar użytkownika
Domi22

Post autor: Domi22 »

Na pewno Łatka bedzie szczesliwa <mrgreen> . Rozbudowany drapak, sporo dodatkowych polek na scianie to raj. Kicia nie ma wyjscia bedzie musiala byc zadowolona :-D
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Post autor: AgnieszkaP »

Po ostatnim przemeblowaniu Belli i Carlosowi ewidentnie brakuje słupka do drapania. Dotychczasowy drapak bardziej służy jako stopień do wskakiwania do tuby.
Czy ten model Rufiego byłby ok dla dużych ciężkich kotów. Myślę o podstawie 50x50 i wysokości słupa - 100 cm. Będę wdzięczna za rady :-)

http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/203-p-1a.html
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Ja myślę, że słupek o takich wymiarach będzie odpowiedni. Widziałam takie słupki w sklepie zoologicznym w Pruszkowie (jak dobrze pamiętam) bo oni mają produkty Rufiego i wyglądają porządnie :ok: . Tutaj jest zdjęcie słupka na szerszej podstawie.
Zdjęcie jest własnością sklepu ZooZoo
Kajtek

Post autor: Kajtek »

Mam ten słupek i jest naprawdę bardzo solidny. Poprosiłam tylko o powiększenie podstawy (60x60) ponieważ zamontowałam na górze hamak ( z wejściem przez kanapę :-) )
zapcia2

Post autor: zapcia2 »

Na samym poczatku mielismy drapak dla kociat..i w sumie on uratowal nasza biala kanape :)
po kilku miesiacach byl tak obdrapany i zniszczony, ze zostala drewniana podstawa i drewniany kolek
Drugi drapak kupilismy duzy Drapak Ikaros --> 160cm
Obrazek
postawilismy go kolo starego i jak juz przestaly zupelnie korzystac z malego to zabralismy go z domu.
Uwielbiaja sie na nim wylegiwac (na samej gorze), lezec na tym a'la hamaczku.
Czasami wkakuja do budki (tam glownie sa ich zabawki wiec zabieraja sobie)
Na dzien dzisiejszy bez sensu jest ten pierwszy stopien..jeszcze chyba nigdy nie widzialam na nim zadnego z nich.
Jak chca sie drapac to ida po blacie albo z podlogi robia hops!
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Też mieliśmy Ikarosa, musiałam się go pozbyć. Ale z ciężkim sercem, bo był bardzo lubiany, szczególnie przez Kitunię. Bajzelek z niego już nie korzystał, za bardzo się chwiał pod nim i z duszą na ramieniu patrzyłam, jak się Puszek pakuje do tego sitka (hamaczka). Na mój gust groziło to przewróceniem.
Mimo to uważam, że to fajny drapak, tyle że nie dla wszystkich kotów. Zapcia2, pilnuj, żeby Ci się bliźniaki nie roztyły ;-)) Bo oceniam ten drapak na taki dla kotów do 4kg.
zapcia2

Post autor: zapcia2 »

atomeria moj jeden wazy 3,9kg drugi ok +0,4
skubance sa dlugie jak na koty (ojciec nie znany :P wiec nie wiadomo czy to jakis tygrys albo zbik nie byl :P)
Jak po nim skacza i biegaja to on ani dgrnie..jak leza to przewaznie razem..no wiadomo do budki oba sie nie zmieszcza :D
w watku o nich jest jedno zdjecie jak sobie na nim siedza i na ostatniej stronie jak leza na samej gorze..postaram sie zrobic ujecie w calosci i wstawic.
http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... 5&start=10
Engram

Post autor: Engram »

Wciąż szukam "drapaka idealnego" i takie coś mi się rzuciło w oczy na stronie Rufiego (bo że Rufi będzie to nie ma wątpliwości, tylko jeszcze nie wiem który :))

http://www.drapaki.pl/pl/ekskluzywne-po ... x-m-4.html

Wysokośc jak dla mnie ok, bo będą miały jeszcze półkę naścienną na ok. 150cm. Wygląda na stabilny (rozłożenie poziomów), jedyne co mnie zastanawia to czy te słupy 12cm będą wystarczajace...zastosowanie na dwa orienty, waga 5 i 6 kg. No i nie ukrywam, ze cena jest niższa niż wcześniej rozważane drapaki a przy przeprowadzce i tak czeka mnie sporo wydatków na kocie wyposażenie... Warto czy lepiej jednak dołożyc do czegoś większego/z szerszymi słupami?
Zablokowany