Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cheshire

Re: Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Post autor: cheshire »

Są też moskitiery z mocnymi siatkami stalowymi (nie aluminium) - ja taką mam. Da się też kupić zabezpieczenia w takiej ramie jak moskitiera, i moskietrę też się da w to wmontować. Ważne, żeby było w mocnej ramie i z zaczepami metalowymi.
Aha, tą którą wkleja domi nie jest aluminiowa tylko z włókna szklanego. Aluminiową ma ramę.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

A ja się wczoraj ucieszyłam, że wreszcie po 2 tygodniach czekania doczekałam się na moskitiery do dwóch okien i co? Moja radość skończyła się, jak je chcieliśmy zamontować. Okazało się, że zrobili za wąskie o 6 cm :mdleje:
Ciekawe ile znowu będę czekała i czy mi nie wmówią czasem, że ja im taki wymiar podałam <diabeł>
zapcia2

Post autor: zapcia2 »

Mieszkamy na wysokim parterze, zakupilismy siatke ochronna ( o taka: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... ot/345938) zeby w wakacje moc otwierac okno szeroko jak jestesmy w domu..ale za cholere nie wiemy jak ja zamontowac bo mamy specyficzne okna..wiec musimy cos pokombinowac..a niestety nie mamy balkonu, zeby zrobic katio :)
Awatar użytkownika
Audrey
Agilisowy Rezydent

Post autor: Audrey »

Nie wiem, czy już było, ale wrzucam.
W Warszawie działa firma, zajmująca się osiatkowaniem okien i balkonów.
Może komuś się przyda.

http://www.facebook.com/siatkadlakotow
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

zapcia2 pisze:Mieszkamy na wysokim parterze, zakupilismy siatke ochronna ( o taka: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... ot/345938) zeby w wakacje moc otwierac okno szeroko jak jestesmy w domu..ale za cholere nie wiemy jak ja zamontowac bo mamy specyficzne okna..wiec musimy cos pokombinowac..a niestety nie mamy balkonu, zeby zrobic katio :)
Link prowadzi do strony głównej zooplus.
Tak mnie tknęło - siatek nie montuje się do okien, tylko ewentualnie do wnęk okiennych lub nawet w okół...
Zrób zdjęcie okna i pokaż proszę, zobaczmy co to są "specyficzne okna" <mrgreen>
Awatar użytkownika
Magnatus
Kontakt:

Post autor: Magnatus »

Witajcie,

Tak czytam i czytam ten wątek i wzrasta we mnie przerazenie. Pomóżcie jak mam zabezpieczyć balkon i okna. Mieszkam na 9pietrze w wynajmowanym mieszkaniu i nie moge wiercic, anie montowac zadnych stelarzy. Ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Jeśli nie masz możliwości zabezpieczenia balkonu itp. to najlepiej kota na balkon nie wypuszczać. Ja mieszkałam w wynajmowanym mieszkaniu na pierwszym piętrze i również nie mogłam "wiercić", ani osiatkować balkonu, dlatego balkon dla kota był całkowicie niedostępny, chyba, że wychodził ze mną latem w szelkach i na smyczy.

Warto pomyśleć o zabezpieczeniu choć jednego okna specjalną mocną siatką, jeśli chcesz je otwierać na ścież. Od znajomej wiem, iż są takie siatki mocowane do metalowego stelaża, który można wyjąć z okna bez konieczności wiercenia. Nie wiem jak wygląda sprawa z ich mocowaniem do ramy okna, w każdym razie jest to bezinwazyjne. Nie jest to taka popularna moskitiera i zabezpieczenie to wygląda bardzo solidnie.
Awatar użytkownika
madziulam2
Agilisowy Rezydent

Post autor: madziulam2 »

dziewczyny a Ja mam moskitiery ramkowe i one "unoszę" ciężar mojego Gabula czyli ok. 5 kg...
moje moskitiery zamawiałam na wymiar i jak Pan wymierzał mi okna zrozumiał że mają chronić nie przed owadami ale być zabezpieczeniem dla kota - dodał więcej tych zaczepek
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

U mnie też w oknach moskitiery ramkowe, a w balkonowych przesuwne. Montowałam je sama, kupiłam "u siebie" więc zastosowałam więcej mocowań niż w standardzie. Ale zawsze jest jednak niebezpieczeństwo, że uszczelka przytrzymująca siatkę może puścić i siatka się poluzuje.
Awatar użytkownika
Kot_w_japonkach

Post autor: Kot_w_japonkach »

Dzień dobry wszystkim kociarzom!

Jestem kocią świeżynką i będę bardzo wdzięczna za poradę! Otóz powoli czynię przygotowania do pojawienia się nowego domownika :bobas: i uznałam, że pierwsze za co się zabiorę, to siatki zabezpieczające. Niestety osobiście jestem w temacie siatek zielona, dodatkowy problem to fakt, że mieszkanie jest wynajmowane i nie mogę pozwolić sobie na wiercenie jakichkolwiek dziur w elewacji budynku czy też uszkodzenie okien.

Znalazłam tu na forum link do kociasiatka.pl, przejrzałam ofertę, czy mogłabym Was prosić o opinię? Może ktoś korzystał - to ponoć metoda bezinwazyjna za pomocą drewnianych listew. Czy faktycznie nie niszczy okien i elewacji? Czy jest to wystarczająco mocne zabezpieczenie? Dodatkowo kwestia ceny... siatkę i montaż na dwa skrzydła okienne wyceniono mi na 450zł. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że tak drogo, ale na zdrowiu i życiu kota nie wolno oszczędzać, więc może to normalna cena i powinnam przeboleć? :)

Z góry dziękuję za wszelkie porady i przepraszam, jeśli temat był już poruszany, ale zdołałam się przekopać tylko przez połowę tego tematu na forum :brzydal:
Pozdrawiam
Marta
Zablokowany