Burbon i Bercik

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Burbon i Bercik

Post autor: yamaha »

Nutrivet <gwiżdże>
Ale we Francji musisz zamawiac <lol>
Awatar użytkownika
Betuś

Post autor: Betuś »

Ja sie za dobrze na tych karmiący nie znam, ale dziewczyny na pewno coś dobrego doradza.
Ja kibicuje i trzymam kciuki, zeby Twoje kotki były zdrowe <ok> <ok> <ok>
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>

Kciuki za Bubcia trzymam <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> I za wybór karmy (co pewnie nie będzie łatwym zadaniem) <ok> <ok> <ok>
Awatar użytkownika
Betuś

Post autor: Betuś »

Becia, o tym samym pomyślałam. Tyle, ze ja przebadam koty jak skończą rok. Bo w okresie kiedy rosną, uważam, ze taka karma jest odpowiednia.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Becia pisze:Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>
Na forum znajdzie się mnóstwo kotów na karmach "tradycyjnych" z dokładnie takimi samymi problemami dróg moczowych. Nieprawidłowe pH nie powstaje od karmy wysokobiałkowej. Po prostu każdy kot ma swój metabolizm, różne koty na tej samej karmie potrafią mieć zupełnie różne pH moczu.

Czy nie lepiej by było po prostu powalczyć o prawidłowe zakwaszenie moczu, jeśli karma kotom służy? Osad jest od nieprawidłowego pH, karma Urinary oczywiście go obniży, ale przy okazji zasoli kota. Czy nie lepiej spróbować z Urinodolem albo Uro-petem, które obniżą pH (bo rozumiem, że jest za wysokie?), bez rewolucji w diecie? Jak wyglądają pozostałe parametry moczu?
Awatar użytkownika
Karola

Post autor: Karola »

Dorszka pisze:
Becia pisze:Kolejny kot na wysokobiałkowej karmie ma problemy z ukł. moczowym. Chyba muszę przebadać moje koty, bo zaczyna mnie to niepokoić <hm>
Na forum znajdzie się mnóstwo kotów na karmach "tradycyjnych" z dokładnie takimi samymi problemami dróg moczowych. Nieprawidłowe pH nie powstaje od karmy wysokobiałkowej. Po prostu każdy kot ma swój metabolizm, różne koty na tej samej karmie potrafią mieć zupełnie różne pH moczu.

Czy nie lepiej by było po prostu powalczyć o prawidłowe zakwaszenie moczu, jeśli karma kotom służy? Osad jest od nieprawidłowego pH, karma Urinary oczywiście go obniży, ale przy okazji zasoli kota. Czy nie lepiej spróbować z Urinodolem albo Uro-petem, które obniżą pH (bo rozumiem, że jest za wysokie?), bez rewolucji w diecie? Jak wyglądają pozostałe parametry moczu?
Dziekuję za post <pokłon>
jade dzis do weta, bo mój mężczyzna będąc wczoraj z Bubciem u niego nie zabrał wyników badania moczu. <zły> O uropecie bądź Urinodolu lekarz nie wspomniał, padło od razu na karmę i jej zmianę.
Czy mogę wysłać je Pani na PM?
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

do tego co napisała Pani Dorota jeszcze dużo misek z wodą i kontrola moczu za miesiąc :-)
Awatar użytkownika
Audrey
Agilisowy Rezydent

Post autor: Audrey »

Och Bubciu kochany :kotek: :kotek: :kotek:
Trzymam mocno kciuki za twoje zdrówko.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Ja podaję na stałe Urinodol przy tej samej diecie Bentleya od dwóch lat i pH ma idealne. Również uważam, że zamiast od razu sięgać po inne karmy można spróbować z tabletkami, które są naturalne. Weterynarze często niestety chcą sprawę "rozwiązać" poprzez zmianę karmy nie biorąc pod uwagę innych możliwości.
Awatar użytkownika
Karola

Post autor: Karola »

Dziękuję dziewczyny za wszystkie rady :kwiatek: :kwiatek:
Na razie zostaniemy na antybiotykach( za radą Dorszki postaram się jeszcze złapać siuśki i ponownie przebadać), dokończymy je, i zamówię uropet (Bubcin nie cierpi tabletek). Acana na razie zostaje, porozstawiam im kolejne trzy miski z wodą i będę robić zupki zamiast tradycyjnych porcji mokrego. Będzie dobrze <ok> <ok>
Zablokowany