Wita Was Wega :)

Zapraszam do prezentacji Waszych kotów, wszelakiej maści, rasy i pochodzenia :)
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewcia

Re: Wita Was Wega :)

Post autor: Ewcia »

No to mamy i qupę, na kocu przy łóżku i dywanie. Koc zasikany dodatkowo. Jedyny plus, że qupa normalna i nic jej nie zaszkodziło (mam na myśli tą kaszkę z wczoraj). To wszystko oznacza, że moje przestawienie kuwety nic nie dało. Nie było nas w domu przez trzy godziny więc spokojnie się załatwiła na pełnym widoku. ;-( :-///// :((((
Awatar użytkownika
norka
Agilisowy Rezydent

Post autor: norka »

Ewcia...ja nie mam doświadczenia z kotkami..ale ja bym bym zrobiła teraz tak

...weź może jakieś płytkie plastykowe miski ,takie na pranie..nasyp żwirku...porozstawiaj po domu...może w końcu wybierze swoje miejsce........
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Musisz usunąć te posikane rzeczy, bo nawet po praniu kot wyczuje na nich zapach moczu i może tam wtedy posikiwać.
Chyba musiałabyś się zaopatrzyć w neutralizator, który rozkłada całkowicie takie zapachy. Teraz nie pamiętam jakie są dobre, może ktoś ma to tu napisze. Współczuję bardzo, że taki niefortunny macie początek. Trzymam kciuki, żeby się udało wszystko opanować i żeby koteczka się przyzwyczaiła do Was i do kuwetki <ok>
Margo

Post autor: Margo »

Nie wiem, czy masz taką możliwość, żeby zamykać pokój , w którym Wega się teraz załatwia. Przynajmniej na jakiś czas i porządnie wszystko wyprać (podobno na pozbycie się zapachu pomaga woda z octem). Kuwetę ustawiłabym w jakimś bardzo ustronnym miejscu i dużo spokoju dla kocinki, co przy małym synku nie będzie łatwe.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

A masz krytą kuwetę? Jak tak to spróbuj jeszcze dostawić gdzieś jakąś małą odkrytą, może akurat do niej się przekona.
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Nie wiem czy dobrze doradzę, ale z tego co opisujesz problemem dla Wegi jest Twój synek. Ja ograniczyłabym kontakt dziecka z kotem. Niech Wega ma dla siebie jeden pokój, niech ma troszkę spokoju. Dziecku wytłumacz, że dla dobra kotka ma do niej nie wchodzić. Jak Wega dojdzie do siebie, oswoi się, to stopniowo bym ich ze sobą ponownie poznawała.
Widać, że macie problem. Trzeba reagować. Trzymam za Was kciuki <ok> <ok> <ok>
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Ojej, Weguniu :kotek:
Trzymam <ok> <ok> <ok> żeby wszystko wróciło do normy jak najszybciej :kotek: :kotek: :kotek:
Awatar użytkownika
Ewcia

Sonia pisze:Musisz usunąć te posikane rzeczy, bo nawet po praniu kot wyczuje na nich zapach moczu i może tam wtedy posikiwać.
Chyba musiałabyś się zaopatrzyć w neutralizator, który rozkłada całkowicie takie zapachy. Teraz nie pamiętam jakie są dobre, może ktoś ma to tu napisze. Współczuję bardzo, że taki niefortunny macie początek. Trzymam kciuki, żeby się udało wszystko opanować i żeby koteczka się przyzwyczaiła do Was i do kuwetki <ok>
Oczywiście, że poszły od razu do prania. Zastanawiam się czy nie postawić na tym miejscu kuwety? Wpadłam na pomysł, że do transporterka od hodowcy (który koteczka zna) wsypałam żwirek i zrobiłam z niego kuwetę. W trakcie zabawy wprowadziłam ją do środka. Chętnie wchodzi, mało tego tam leży sobie. Oby to potraktowała jako miejsce do załatwiania się.
Tak Soniu, mam neutralizator ten z zooplusa Savic Refresh'R Household Cleaning Spray.
Awatar użytkownika
Ewcia

Margo pisze:Nie wiem, czy masz taką możliwość, żeby zamykać pokój , w którym Wega się teraz załatwia. Przynajmniej na jakiś czas i porządnie wszystko wyprać (podobno na pozbycie się zapachu pomaga woda z octem). Kuwetę ustawiłabym w jakimś bardzo ustronnym miejscu i dużo spokoju dla kocinki, co przy małym synku nie będzie łatwe.
Niestety Margo, nie mam takiej możliwości. Mieszkam w kawalerce. :((((
Awatar użytkownika
Ewcia

Becia pisze:Nie wiem czy dobrze doradzę, ale z tego co opisujesz problemem dla Wegi jest Twój synek. Ja ograniczyłabym kontakt dziecka z kotem. Niech Wega ma dla siebie jeden pokój, niech ma troszkę spokoju. Dziecku wytłumacz, że dla dobra kotka ma do niej nie wchodzić. Jak Wega dojdzie do siebie, oswoi się, to stopniowo bym ich ze sobą ponownie poznawała.
Widać, że macie problem. Trzeba reagować. Trzymam za Was kciuki <ok> <ok> <ok>
Beciu, jak pisałam wcześniej niestety nie mam możliwości wyizolowania kotka.
Zablokowany