Drapaki
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Re: Drapaki
Szeroki sztruks jest moim zdaniem gorszy niż kostka. Ja go mam i wygląda już beznadziejnie po 6 latach.
Ci co mają kostkę bardziej go sobie chwalą.
Ci co mają kostkę bardziej go sobie chwalą.
-
kinus
- Hodowca
- Hodowla: Kabrirus*PL
- Kontakt:
Moim też.
Te poduszki nie wiem, jak u innych, ale u mnie się w ogóle nie sprawdziły. Rok drapak stał zupełnie nieużywany, dopiero gdy wpadłam na to, że to wina poduszek, zamówiłam w Rufim dywanowe takie jakby wycieraczki. Na pewno gorzej się prezentują, ale wreszcie drapak zaczął być używany. A poduszki służą mi do siedzenia przy porodzie, kociakom małym do leżakowania

tu widać te podmienione dywaniki
Te poduszki nie wiem, jak u innych, ale u mnie się w ogóle nie sprawdziły. Rok drapak stał zupełnie nieużywany, dopiero gdy wpadłam na to, że to wina poduszek, zamówiłam w Rufim dywanowe takie jakby wycieraczki. Na pewno gorzej się prezentują, ale wreszcie drapak zaczął być używany. A poduszki służą mi do siedzenia przy porodzie, kociakom małym do leżakowania

tu widać te podmienione dywaniki
-
Flakonik
Kinus o jakich poduszkach piszesz ze sie nie sprawdziwy? O tych ze szerokiego sztruksu?
Hmmm...mi sie wydaje ze to w zaleznosci od kota. Ktory co woli. Wczoraj czytalam na innym forum i tam znowu zachwalali sztruks jaki to wytrzymaly i niezniszczalny...
Nie mam juz pojecia. najchetniej zamowilabyn drapak pól na pół kostke i sztruks. haha ale chyba dosc nueciekawie wygladalaby taka mieszana wersja...
Hmmm...mi sie wydaje ze to w zaleznosci od kota. Ktory co woli. Wczoraj czytalam na innym forum i tam znowu zachwalali sztruks jaki to wytrzymaly i niezniszczalny...
Nie mam juz pojecia. najchetniej zamowilabyn drapak pól na pół kostke i sztruks. haha ale chyba dosc nueciekawie wygladalaby taka mieszana wersja...
-
kinus
- Hodowca
- Hodowla: Kabrirus*PL
- Kontakt:
tak, o tych
one pięknie wyglądają, ale dużo kotów nie lubi po nich chodzić
dziwne to w sumie, bo jak na fotelu je położyłam, to były używane
one pięknie wyglądają, ale dużo kotów nie lubi po nich chodzić
dziwne to w sumie, bo jak na fotelu je położyłam, to były używane
-
Kendall
Hej. Jestem w trakcie wybierania drapaku Rufi i mam kilka faworytów. Nie potrafie sie zdecydowac i chce was prosić o rade. Chce od razu dwa drapaki. Jeden większy drugi mniejszy.
Z racji tego ze wiekszosc narzeka na sztruks jestem za kostką.
Jeszcze nie jestem posiadaczką żądnego kota ale w planach są od razu dwa. BRI i MCO a w przyszlosci jeszcze trzeci
I dlatego szukam juz porzadnego solidnego drapaka na dlugie lata dla dużych kotow.
EX 4B
+obicie sizalową matą podstawy i zamiana rozet na srednice 50

EX 8A
Tutaj zmienilabym podwojny hamak miejscami z pojedynczym hamakiem. I też kostka.
I rozeta i budka zeby mialy po 50cm srenicy.

A teraz moj najwiekszy faworyt EX - 11B
Jednak za kupe kasyy...
i zajmie mi pół pokoju...
Ale jest piękny
Też zamienilabym na wieksza srednice 50cm te budki i rozety

A teraz jako drugi drapak mam te typy:
D 0A

Tylko zamiast tego pojedyńczego hamaku o góry byłby podwójny i ogólnie w wersji ex by był. Może zamieniłabym też jedną dolną rozete na talerz.
D-3B
Też mi sie podoba ale nie ma go w wersji ex i nie wiem co byloby najlepsze do niego. posyzcie dywanowe czy kostka?

EX S-1
Tutaj podwojny hamak z prawej strony i ta polka bylaby niżej.

Prosze was o rady. Czy ktoras ma jeden z tych drapakow ktore podalam w propozycjach? Albo ich modyfikacje?
Czy naprawde kostka jest lepsza niz sztruks i dywan? Podobno dywan ostatnimi czasy sie mocno pogorszyl....
Z racji tego ze wiekszosc narzeka na sztruks jestem za kostką.
Jeszcze nie jestem posiadaczką żądnego kota ale w planach są od razu dwa. BRI i MCO a w przyszlosci jeszcze trzeci
EX 4B
+obicie sizalową matą podstawy i zamiana rozet na srednice 50

EX 8A
Tutaj zmienilabym podwojny hamak miejscami z pojedynczym hamakiem. I też kostka.
I rozeta i budka zeby mialy po 50cm srenicy.

A teraz moj najwiekszy faworyt EX - 11B
Jednak za kupe kasyy...
Ale jest piękny
Też zamienilabym na wieksza srednice 50cm te budki i rozety

A teraz jako drugi drapak mam te typy:
D 0A

Tylko zamiast tego pojedyńczego hamaku o góry byłby podwójny i ogólnie w wersji ex by był. Może zamieniłabym też jedną dolną rozete na talerz.
D-3B
Też mi sie podoba ale nie ma go w wersji ex i nie wiem co byloby najlepsze do niego. posyzcie dywanowe czy kostka?

EX S-1
Tutaj podwojny hamak z prawej strony i ta polka bylaby niżej.

Prosze was o rady. Czy ktoras ma jeden z tych drapakow ktore podalam w propozycjach? Albo ich modyfikacje?
Czy naprawde kostka jest lepsza niz sztruks i dywan? Podobno dywan ostatnimi czasy sie mocno pogorszyl....
- yamaha
- Genius Loci
Jesli jeszcze nie masz kota, to troche trudno Ci cokolwiek doradzic...
Sa bowiem koty, ktore drapia poziomo, inne pionowo.
Sa takie, ktore lubia miekko pod doopka i takie, ktore "poduszki, kocyki i inne miekkosci" "parza" w doopke....
Niektore lubia budki i schowki, inne zupenie z nich nie korzystaja.
Chyba lepiej kupic mniejszy (ktorys ten z drugiej czesci Twojego postu) i poobserwowac z czego TWOJE koty korzystaja a z czego nie jak juz u Ciebie beda
Sa bowiem koty, ktore drapia poziomo, inne pionowo.
Sa takie, ktore lubia miekko pod doopka i takie, ktore "poduszki, kocyki i inne miekkosci" "parza" w doopke....
Niektore lubia budki i schowki, inne zupenie z nich nie korzystaja.
Chyba lepiej kupic mniejszy (ktorys ten z drugiej czesci Twojego postu) i poobserwowac z czego TWOJE koty korzystaja a z czego nie jak juz u Ciebie beda
-
eweli
Kendall,
Tak jak pisze Yam, czy koty polubią hamak, budkę, tuleję etc. to trudno zgadnąć. Są jednak pewne wymogi projektowe, które nie mają nic wspólnego z gustem kota. I tak:
1) piętrowość "wieżowca"
o ile jeszcze na górę kot zawsze jakoś wejdzie, np. wdrapie się po słupie, to drogę w dół zawsze trzeba tak zaplanować, żeby kot nie skakał ze zbyt dużej wysokości:
EX-8A - najwyżej położony hamak - jak się kotu będzie spieszyło, to sfrunie z niego na ziemię (obok coś musi stać - kanapa, regał)
D-3B - najniższa półka, ta przed wejściem do budki, tzw. odbicie) jest za wąska - 30 cm; kot ustawiony prostopadle do półki nad budką będzie miał mało miejsca na zeskoczenie, szczególnie że jest tam relatywnie wysoko - 80cm wg. moich obliczeń; tu też półka pod tuleją jest trochę przez nią blokowana - trudno tam się położyć
2) lepiej mieć 2 otwory w budce, wtedy nie stanie się ona pułapką w przypadku, gdy koty nie będą się zbyt lubiły - taką poradę ja dostałam z bardzo dobrego źródła; ta osoba dorobiła dodatkowy otwór w budce i popularność budki wzrosła (z tego samego powodu dla obliczenia ilości kuwet stosuje się formułę: ilość kotów + 1, bo zawsze się może zdarzyć, że jeden na drugiego będzie czatował przy wejściu)
3) kot raczej będzie wybierał najwyżej położone miejsce (szczególnie, gdy ma kocie towarzystwo, więc w
D-0A - rozeta położona najniżej jest zbędna, bo kot wybierze legowisko wyżej położone; zamiast tej rozety wystarczy półka
4) kilka stron wcześniej dziewczyny piszą o tym, że zamiast rozbudowanego drapaka, lepiej kotu zrobić ścieżkę z półek i rozet + coś prostego z długimi słupami do drapania (same słupy nawet)
To tyle. Pozdrawiam.
Tak jak pisze Yam, czy koty polubią hamak, budkę, tuleję etc. to trudno zgadnąć. Są jednak pewne wymogi projektowe, które nie mają nic wspólnego z gustem kota. I tak:
1) piętrowość "wieżowca"
o ile jeszcze na górę kot zawsze jakoś wejdzie, np. wdrapie się po słupie, to drogę w dół zawsze trzeba tak zaplanować, żeby kot nie skakał ze zbyt dużej wysokości:
EX-8A - najwyżej położony hamak - jak się kotu będzie spieszyło, to sfrunie z niego na ziemię (obok coś musi stać - kanapa, regał)
D-3B - najniższa półka, ta przed wejściem do budki, tzw. odbicie) jest za wąska - 30 cm; kot ustawiony prostopadle do półki nad budką będzie miał mało miejsca na zeskoczenie, szczególnie że jest tam relatywnie wysoko - 80cm wg. moich obliczeń; tu też półka pod tuleją jest trochę przez nią blokowana - trudno tam się położyć
2) lepiej mieć 2 otwory w budce, wtedy nie stanie się ona pułapką w przypadku, gdy koty nie będą się zbyt lubiły - taką poradę ja dostałam z bardzo dobrego źródła; ta osoba dorobiła dodatkowy otwór w budce i popularność budki wzrosła (z tego samego powodu dla obliczenia ilości kuwet stosuje się formułę: ilość kotów + 1, bo zawsze się może zdarzyć, że jeden na drugiego będzie czatował przy wejściu)
3) kot raczej będzie wybierał najwyżej położone miejsce (szczególnie, gdy ma kocie towarzystwo, więc w
D-0A - rozeta położona najniżej jest zbędna, bo kot wybierze legowisko wyżej położone; zamiast tej rozety wystarczy półka
4) kilka stron wcześniej dziewczyny piszą o tym, że zamiast rozbudowanego drapaka, lepiej kotu zrobić ścieżkę z półek i rozet + coś prostego z długimi słupami do drapania (same słupy nawet)
To tyle. Pozdrawiam.
-
Flakonik
O rany ten Ex 11A jest piekny! Mi by sie ledwo w pokoju zmiescil.
http://zapodaj.net/images/0b32b46713911.jpg - zdjecie
A ja zmienilam koncepcje i sama zaprojektowalam. Blagam nie smiejscie sie z rysunku ;)
Nie ma to jak zajmowac sie drapakiem nie majac nawet zarezerwowanego kota
Moja wizja jest taka ze drapak sufitowy bedzie stal pomiedzy szafa a biurkiem i potem u gory kot bedzie mogl wejsc na szafw. Ogolnie mam zamiar zrobic taka fajna aranzacje z poduchami,legowiskami na gorze mebli.
Czy wedlug was jest w miare ok ten projekt? NIE MA gdzies za duzych roznich w wysokosciach?
Podstawa 60X60
Paletka na wys.40cm
Hamak poj na 110cm
ale po prawej stronie jest zaeaz biurko ktore konczy sie na 75cm wiec z tej paletki kot wskakiwalby na biurko i dopiero wtedy wyzej
na 130cm z przodu drapaku hamak podwojny
na 185cm polka 50x40 a pod nia zamontowana tuleja
Na 205 polka z lewej strony i wlasnie z niej kot mialby wchodzic na szafe
i jeszcze na samym szczycie legowisko z rozeta sizal. Tylko nie wiem jaka wysokosc bylaby optymalna.
Jestem ciekawa co na taka wizje napisze Pan Leszek.
Czy wedlug was jest ok? Cos byscie dodali,ujeli badz zmienili na lepsze? ;)
http://zapodaj.net/images/0b32b46713911.jpg - zdjecie
A ja zmienilam koncepcje i sama zaprojektowalam. Blagam nie smiejscie sie z rysunku ;)
Nie ma to jak zajmowac sie drapakiem nie majac nawet zarezerwowanego kota
Moja wizja jest taka ze drapak sufitowy bedzie stal pomiedzy szafa a biurkiem i potem u gory kot bedzie mogl wejsc na szafw. Ogolnie mam zamiar zrobic taka fajna aranzacje z poduchami,legowiskami na gorze mebli.
Czy wedlug was jest w miare ok ten projekt? NIE MA gdzies za duzych roznich w wysokosciach?
Podstawa 60X60
Paletka na wys.40cm
Hamak poj na 110cm
ale po prawej stronie jest zaeaz biurko ktore konczy sie na 75cm wiec z tej paletki kot wskakiwalby na biurko i dopiero wtedy wyzej
na 130cm z przodu drapaku hamak podwojny
na 185cm polka 50x40 a pod nia zamontowana tuleja
Na 205 polka z lewej strony i wlasnie z niej kot mialby wchodzic na szafe
i jeszcze na samym szczycie legowisko z rozeta sizal. Tylko nie wiem jaka wysokosc bylaby optymalna.
Jestem ciekawa co na taka wizje napisze Pan Leszek.
Czy wedlug was jest ok? Cos byscie dodali,ujeli badz zmienili na lepsze? ;)
-
eweli
Flakonik, nie można zobaczyć rysunku.
- *Basia
A ja to doskonale rozumiem i moim zdaniem chociaż wygląda to jakby człowiek się brał od nie powiem jakiej strony do tematu to jednak takie rozpoznanie w temacie powoduje, że nie ma sytuacji że w domu kot a człowiek dopiero się dowiaduje, że porządna karma to taki koszt, że odpowiedni koci mebel to taki koszt itd. Wielu ludziom wydaje się, że kot jako zwierzę małe jest bardzo ekonomiczny w utrzymaniu i nie wiele mu trzeba, żeby był zadowolonyFlakonik pisze: Nie ma to jak zajmowac sie drapakiem nie majac nawet zarezerwowanego kota![]()
Co do drapaka to nie znając upodobań kota nie bawiłabym się w tak rozbudowane konstrukcje. Wolałabym na początek kupić coś mniejszego, tańszego i obserwować. Dlatego ja zdecydowałam się na drapak za ok 600zł który ma i rozetę, budkę i hamak. To pozwoli mi obserwować co mój kot preferuje i dopiero potem będe mogła zaprojektować coś pod niego, tak żeby te nie małe pieniądze były wydane mądrze i na coś co będzie kotu sprawiało frajdę. A mniejszy dodatkowy drapak zawsze się przyda. Albo wyląduje na balkonie albo w innym pokoju. Na pewno jednak fajnie zagospodarować przestrzeń tak, żeby kot mógł poruszać się "górą". Z drugiej strony słyszałam opinie, że brytyjczyki są kotami naziemnymi więc nie wiem czy takie rozwiązanie się w ich przypadku sprawdzi