Xavier vel Wedel & Ives
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Re: Xavier vel Wedel
Beatko ciężar ma już w normie a nie za niski, pH też ładne. Jedynie te białko i leukocyty są niefajne, ale to moim zdaniem oznacza jakiś stan zapalny, którego wynikiem będą te bakterie e.coli. Tutaj trzeba by antybiotyk na te bakterie dobry wybrać i powinno być dobrze. Trzeba po prostu przeleczyć Wedelka porządnie antybiotykiem.
Może ktoś mądrzejszy coś napisze, a ja się mogę mylić, ale tak mi się wydaje.
Może ktoś mądrzejszy coś napisze, a ja się mogę mylić, ale tak mi się wydaje.
- Fusiu
- Agilisowy Rezydent
hmm..no a mi wet kiedyś powiedział,że taka mała ilość białka w moczu (tzn. ok 30 mg/dl) to norma. 
- AgnieszkaP
- Agilisowy Rezydent
W moim labie norma dla ciężaru właściwego to 1,016-1,060, więc wynik Xawiera mieściłby się w dolnej granicy. PH jest ok. Białka chyba nie powinno być, nie wiem czy 30 to dużo, czy mało. U nas norma dla leukocytów to 1-4 wpw. Beatko teraz najważniejsze, żeby wet szybko dobrał antybiotyk. Sytuacja jak u nas
leczymy kociszony 
- AgnieszkaP
- Agilisowy Rezydent
Beatko, czy wet już przepisał leki Xavierowi? Napisz, co tam u Was :-)
- Beate
- Agilisowy Rezydent
Agnieszko ,no normalnie załamka 
Byłam ze wszystkimi wynikami badań u "naszego" weterynarza . Powiedział ,że nie ma powodu do paniki ,żeby tylko włączyć Uropet . Bakterii nie bierze pod uwagę , bo one zawsze są . Że niby próbka moczu zanieczyszczona jak mocz spłynął po sierści itp.
Pojechałam do innego weterynarza , a raczej Pani weterynarz. Pani stwierdziła że bakteriami E.coli by się nie przejmowała ..... itd. czyli zajęła takie samo stanowisko jak "mój " Pan weterynarz . Zalecenia jednak były inne : karma weterynaryjna RC High Dilution jak dobrze pamiętam nazwę.
Nie chcę zmieniać karmy , bo ta która kot je obecnie super mu służy na brzuszek i koopale są po niej idealne.
Oczywiście jak trzeba , to trzeba ale czy jest to naprawdę konieczne
Czy ja mam sobie sama wypisać receptę na ten antybiotyk i dać go kotu ? Czy faktycznie te bakterie mogą być z zanieczyszczeń ?
Oczywistym jest ,że nie chcę niepotrzebnie faszerować kota antybiotykami ,ale może jest to konieczne ? Jeśli faktycznie kot ma początki choroby to mam siedzieć z założonymi rękami i czekać ,aż zacznie się męczyć i sikać po kątach ?
Nie cierpię takich sytuacjii jak <cenzura>
Byłam ze wszystkimi wynikami badań u "naszego" weterynarza . Powiedział ,że nie ma powodu do paniki ,żeby tylko włączyć Uropet . Bakterii nie bierze pod uwagę , bo one zawsze są . Że niby próbka moczu zanieczyszczona jak mocz spłynął po sierści itp.
Pojechałam do innego weterynarza , a raczej Pani weterynarz. Pani stwierdziła że bakteriami E.coli by się nie przejmowała ..... itd. czyli zajęła takie samo stanowisko jak "mój " Pan weterynarz . Zalecenia jednak były inne : karma weterynaryjna RC High Dilution jak dobrze pamiętam nazwę.
Nie chcę zmieniać karmy , bo ta która kot je obecnie super mu służy na brzuszek i koopale są po niej idealne.
Oczywiście jak trzeba , to trzeba ale czy jest to naprawdę konieczne
Czy ja mam sobie sama wypisać receptę na ten antybiotyk i dać go kotu ? Czy faktycznie te bakterie mogą być z zanieczyszczeń ?
Oczywistym jest ,że nie chcę niepotrzebnie faszerować kota antybiotykami ,ale może jest to konieczne ? Jeśli faktycznie kot ma początki choroby to mam siedzieć z założonymi rękami i czekać ,aż zacznie się męczyć i sikać po kątach ?
Nie cierpię takich sytuacjii jak <cenzura>
- AgnieszkaP
- Agilisowy Rezydent
Jestem zaskoczona... Beatko, ale przecież bakteria wyszła nie w jednym, ale w kilku badaniach, no i miano było coraz wyższe. To ostatnie, tak jak u Belli, naprawdę wysokie.
Ta karma, o której piszesz, to RC Urinary High Dilution.
Nie wiem, czy czytałaś wypowiedź Dorszki z innego wątku. Przeklejam:
Ta karma, o której piszesz, to RC Urinary High Dilution.
Nie wiem, czy czytałaś wypowiedź Dorszki z innego wątku. Przeklejam:
Dorszka pisze:Prawda jest taka, że z tradycyjnie złapanego moczu ze środkowego strumienia, jeśli kot jest zdrowy, nikt nic nie wyhodował. Nie ma takiej możliwości, żeby z kilku ewentualnie spłukanych bakterii, zwłaszcza, że one lecą w pierwszym "siku" do żwirku, wyhodowano cokolwiek groźnego. Coli to nie są jakieś pchły skaczące przy odbycie i czekające na sik. My tak samo badamy swój mocz, i nikt szczególnie nie poddaje w wątpliwość wyników. Oczywiście bierze się pod uwagę kilka parametrów, jeśli składają się w całość, to raczej nie ma się co łudzić, że próbka została źle pobrana.
- Beate
- Agilisowy Rezydent
Czytałam Agnieszko, czytałam , ale jak mam to wetowi wytłumaczyć ? Przecież ja jestem laikiem , on Panem Doktorem , to co ja się będę wymądrzać .on wie swoje i już . Byłam pewna , że dostaniemy antybiotyk i nawet zamówiłam już probiotyk osłonowo . Antybiotyk jestem w stanie zdobyć , ale co z dawkowaniem ? No i przecież to nie o to chodzi... 
- Miss_Monroe
- Moderator
Beate wiem, że do Łodzi masz kawałek, ale może warto podjechać do kliniki Sowa? Ja znam tą klinikę bo z Moną byłam kilka razy i lekarze sprawiali dobre wrażenie. Nie miałam żadnych zastrzeżeń.
- Beate
- Agilisowy Rezydent
Chyba Lenko muszę odwiedzić Łódź .
- Kasik
- Agilisowy Rezydent
Widać wszędzie ciężko o dobrego weta.
Beatko, kciuki za Was

Beatko, kciuki za Was