Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Wołowinę lub puszeczkę daję o 6 rano,a potem tylko suche ,wiem że to nie było zbyt mądre aby nauczyć o tak wczesnej porze moje kotki jeść,ale o tej godz wstaję do pracy a w soboty i niedziele daję na śpiąco ;-)) <offtopic>
Awatar użytkownika
Dorota
Agilisowy Rezydent

Post autor: Dorota »

Mój Guruś zjada wołowinkę codziennie o 4 rano, budzi mnie do skutku. Mówiąc szczerze nigdy się nie zastanawiałam czy to mądre jest czy nie ;-))
Co taki mały KOT może z człowiekiem zrobić <mrgreen> , nawiązując do tematu karmę suchą dostaje dopiero po moim powrocie z pracy.Wówczas pojada sobie chrupki do wieczora.
Awatar użytkownika
Vanicca

Post autor: Vanicca »

Ja Haricie w dalszym ciągu nie wydzielam jedzenia, ale ona nie tyje. Nie ma też napadów głodu, gdzie usiadłaby przy misce i zjadła garść chrupek. Pochrupuje sobie cały dzień i noc, jednorazowo po kilka, kilkanaście granulek, nie widzę potrzeby żeby jej to jedzonko ograniczać.
Mój potworek wymusza dla samego wymuszania a potem nie je tylko bawi się jedzeniem (np kawałkiem wołowinki)
Moja kotka też tak ma :-) . Rano jak robię sobie śniadanie to tańczy dookoła moich nóg, łasi się i baranki strzela głośno mrucząc. Kiedyś otwierałam wtedy puszeczkę, a ona jeszcze głośniej mrucząc biegła za mną do pokoju, gdzie stawiałam jej miseczkę, popatrzyła do środka i kłusowała znów do kuchni odstawiać przedstawienie, a puszeczkę zjadała wieczorem toaleta <lol> .
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Jasminko wydzielam mu, bo dwóch lekarzy stwierdziło, ze ma już nadwagę. Cały czas rozrasta mu się piłeczka. Od kiedy jest na karmie dla kastratów typu light, brzuszek się zmniejszył. Zrobił się szczuplejszy. Dostaje i tak więcej niż w zaleceniach bo daję mu 100 zamiast 80. Myślę, ze przyzwyczaił się, ze zawsze miska była pełna suchego, teraz dzielę mu na 3 porcje, bo jak dostawał 2 to potem miał bardzo długo pustą miseczkę. Beczy niesamowicie a mi serce pęka. Cały czas się uczę, a ta mała bestia to troszkę wykorzystuje <lol> . Pytałam weta czy on cały czas nabiera wagi, bo rośnie i czy jest sens mu tak ograniczać to jedzenie, powiedział, ze potem nie poradzę sobie z jego tłuszczykiem i może zacząć chorować. Sama nie wiem co robić. Na pewno nie należy dawać do woli, ale nie wiem czy zalecana dawka to nie za mało dla niego. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć ile mu dać. Jest bardzo ruchliwym kotkiem, wiecznie poluje i rozrabia.
Agathea

Post autor: Agathea »

Trzeba by fotki zobaczyc :) i sama wymacaj po bokach czy ma nadwagę jeżeli czuć żebra jest ok. Weci tez nie do końca wiedzą że brytki są masywniejsze i że nie oznacza to odrazu nadwagi...
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Zdjęcia to zawsze robione z najlepszej strony <lol> Z tego co widzę to urośnie i to dużo, bo barki i klatę ma większą niż całą resztę. i jak na moje mało wprawne oko, to ma już zasoby tłuszczowe. Coraz mniejsze, ale coś już zaczęło się odkładać. :-D
Awatar użytkownika
Dracanka

Post autor: Dracanka »

Agnieszka7714 w jakim wieku owy kotek?
Faktycznie weci nie zawsze ogarynają wagi brytków..
Ja to bym chciała,by mój kot był mega okrąglakiem,a on wciaż chuda łasica <diabeł>
Brytki długo nabierają kształtów,wciąż się deformują,ja bym nie wydzielała...Kot to nie pies i zawsze kończy jak się najada :-D

<offtopic>
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Frodo skończył roczek 29.10.2010. A oto zdjęcia robione dzisiaj. powiedzcie mi, czy przesadzam z krągłościami?
1. Widok z góry (teraz to widać wcięcie w "pasie", wcześniej tego nie było)

Obrazek

2. Jak leży na oparciu fotela

Obrazek

3. Z boku.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yola
Kontakt:

Post autor: Yola »

Moim zadaniem Frodo jest fajny z kazdej strony <mrgreen>
Awatar użytkownika
jasminka