Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
Aga12

Post autor: Aga12 »

A ile powinien ważyć 5 miesięczny brytyjczyk,wykastrowany?
Mój Jeff waży 2,4 kg.Martwię się,że to mało.Ma stały dostęp do suchego,do tego dostaje codziennie jakieś mięso,gotowany kurczak,przemrożona wołowina.
Aczkolwiek pomimo tego,że ma wystawione suche cały czas,to ostanio zaczął jeść więcej.Jak rano nasypię mu do miseczki suchego,rzuca się i zjada prawie wszystko.Oczywiście dosypuję i uzupełniam na bieżąco.Z jednej strony martwię się,że jest za chudy,z drugiej boję się go utuczyć.Wg.producenta karmy powinien zjeść 40g.ale 40g to on ma na pół dnia a nie na dobę.
Napiszcie co o tym sądzicie.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Napiszemy to, co zawsze w takim wypadku - to pięciomięsieczny kociak, powinien mieć stały dostęp do karmy. On ciagle rośnie :)
Awatar użytkownika
dagmara

Post autor: dagmara »

Szczegolnie ze faza sznurowki wel chudej glizdy jeszcze przed nim <lol>
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Misia ma rok i waży 3 kg ,mało wiem ale cóż chyba będzie małym brysiem i mało brysiowatym ;-))
Awatar użytkownika
Aga12

Czyli olać mam to co producent karmy wypisuje w tabeli żywienia (ile gram karmy na dobę dla danej wagi należy podawać) i pilnować aby mały miał w misce suche cały czas + do tego mięso.Mam nadzieję,że kot mi się nie roztyje przez to.
Awatar użytkownika
Dracanka

Post autor: Dracanka »

Aga12 pisze:Czyli olać mam to co producent karmy wypisuje w tabeli żywienia (ile gram karmy na dobę dla danej wagi należy podawać) i pilnować aby mały miał w misce suche cały czas + do tego mięso.Mam nadzieję,że kot mi się nie roztyje przez to.
Aga12 Twój kot jest jeszcze dzieckiem,nie ograniczaj mu jedzenia tylko dlatego,że producent tak pisze-myślisz,że kot napcha sie do nieprzytomności?
Btw mam dwa kocury,jeden prawie 9miesięcy drugi prawie 7 i podkreślam,NIE OGRANICZAM i nie zamierzam jeszcze przed dlugi czas.One wciąż rosną.Chcialabym by miały ładny apetyt,bo w sumie ciągle chude,spalają wszystko i są jak sznurówki... <mrgreen>
Aga12 pomijam już fakt,że Twój kot jest na karmie dla kastratów,ona jest ograniczona białkowo,jak możesz myśleć,że upasiesz 5miesięcznego koteczka?Toż to dziecko jeszcze...
Musiałabyś go tuczyć na siłę jak kaczkę...
Karm go tyle ile chce,koty naprawdę są bardzo madre i nie jedzą ponad normę szczególnie w tym okresie życia...Jak ma apetyt nic tylko się cieszyć.
Dziecku też byś nie dała tyle ile potrzebuje?
Zdrówka dla koteczka :kotek:
Awatar użytkownika
pudelek

Post autor: pudelek »

Mój Igor był dziś ważony i waży 4,6 kg <shock> a ma 5 i pół mc.Myślę że to chyba trochę za dużo zwłaszcza że jak patrzę na niego z góry to jest dość zaokrąglony na boczkach.Ważę go systematycznie co tydzień i co tydzień jest cięższy o jakieś 400 -500 g. Czy to normalne? Wydaje mi się że przybiera zbyt szybko.
Awatar użytkownika
Maru

Post autor: Maru »

pudelek pisze:Mój Igor był dziś ważony i waży 4,6 kg <shock> a ma 5 i pół mc.Myślę że to chyba trochę za dużo zwłaszcza że jak patrzę na niego z góry to jest dość zaokrąglony na boczkach.Ważę go systematycznie co tydzień i co tydzień jest cięższy o jakieś 400 -500 g. Czy to normalne? Wydaje mi się że przybiera zbyt szybko.
<shock> Wow, nieźle. Ja swoją zważyłam po tygodniu i odkryłam, że z 1,1kg skoczyło na 1,7kg, ale moja malutka (3,5 miesiąca).
Awatar użytkownika
dobrochna
Hodowca
Hodowla: Aydindril*PL
Kontakt:

Post autor: dobrochna »

Dracanka pisze:
Aga12 pisze:Aga12 pomijam już fakt,że Twój kot jest na karmie dla kastratów,ona jest ograniczona białkowo,jak możesz myśleć,że upasiesz 5miesięcznego koteczka?
na rzecz białka została w karmie zwiększona ilość węglowodanów, czyli od tej karmy jak najbardziej kociak może przytyć(od białka nie da się nabrać tłuszczyku :-) ) - radziła bym zmienić karmę, by nie musieć jej wydzielać po to kot nie zrobił się okrągły :-D
nie powinno się ograniczać dziennych porcji małemu kociakowi, białko i tłuszcz w "nieskończonej" ilości są podstawą dla rosnącego kociak ;-))
Pozdr.
Awatar użytkownika
Aga12

Mi tą karmę polecił wet,j z obawy o zapiaszczenie nerek u Jeffreya, jest to weterynaryjny Royal Canin dla kocurów młodych kastratów od momentu kastracji do 7 lat.Do tego zalecił podawanie codziennie mięsa.W dodatku wg tabelki producenta kot o wadze mojego powinien dobowo zjadać 40 g tej karmy,Jeff zjada je ok.60-70 g.Nie wiem czy mogę mu ją tak bezograniczeń podawać <shock>
Niemniej łatwiej byłoby mi ogarnąc ten temat gdybyście się wypowiedziały czy waga 2,4 kg u 5-miesięcznego wykastrowanego kocura jest w normie czy jest za niska.I ile powinien w tym wieku kociak ważyć?Są jakieś tabele norm wagi dla tej rasy w zależności od wieku kotka?Wtedy łatwiej byłoby kontrolować czy kot "idzie" w dobrą strone jeśłi chodzi o wagę.
To jest mój pierwszy brytuś i nie chciałabym ani go przekarmić ani niedokarmić.Bo zarówno jedno jak i drugie ma fatalne skutki dla zdrowia i rozwoju kociaka.
Zablokowany