Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
fado123
Agilisowy Rezydent

Re:

Post autor: fado123 »

jak powinna wygladac i ile wazyc 3 miesieczna kotka? i jak powinna przybierac na wadze?
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: Dorszka »

Nie ma na to reguły, są koteczki, które w tym wieku ważą ledwo 1,5 kilograma, albo i trochę mniej, a są takie, które dobijają lub nawet przekraczają spokojnie 2 kilogramy :)

Kocięta w tym wieku przybierają średnio ok. 100 gramów na tydzień, średnio, czyli jedne trochę więcej, inne trochę mniej.
Awatar użytkownika
gloria

Post autor: gloria »

Moje kocię kończy dzisiaj 3 miesiące i waży 1650 gram.
edytaagata

Post autor: edytaagata »

Jesteśmy po wazeniu i mozemy podac swoje wyniki:
Baltazar , rowny rok w sobote-waga 5300
Ąrzyl , rok i pieć miesięcy-waga 5600
Bibunia, trzy i pół roku- waga 4100.
No i dla Ąrzylka i Bibuni to juz powinna byc waga ostateczna, ponieważ Ąrzyl ma chudziutkie łapki i malutka główkę, więc nadprogramowa waga zrobi z niego beczkę na szczudłach, Bibunia wygląda prześlicznie, taki misiek z niej jest, ale Baltazar ze swoimi grubaśnymi łapkami, szeroką szyją i głową moze jeszce sobie na trochę pozwolić. Pomimo tego ze się nie znam na wzorcu kota brytyjskiego, to widzę posturę jednego i drugiego i dokładnie widzę ze Ąrzyl juz musi przestać przybierac na wadze, nawet jak jest wyzszy, bo to tylko długie i chude nogi tak samo długa i chuda szyja, a Baltazarek niby mniejszy, to zupełnie inny od niego , on dopiero mężnieje, nabiera kształtow. Wogle Baltazar bardzo sie zmienia i z wyglądu i zachowania, taki co chwilę inny kot. Na plus.
Awatar użytkownika
dagusia

Post autor: dagusia »

Euphi ma 1 rok i 3miesiace - waga 5.600
Gaspi skończone 7 miesięcy - waga 3.800 (przypominam ze to point <mrgreen> )
Awatar użytkownika
mocca6

Post autor: mocca6 »

Gabriel 4 miesiące i waga dzisiaj wskazała 2,5 kg <mrgreen>
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »

ojej, moja Liluszka ma już 6 m-cy i dopiero dobiła do 2400 (przybiera średnio 100-200 g tygodniowo), apetyt ma ale też i drobne kosteczki więc chyba nie będzie typowym wielkim miśkiem. Mi to w sumie nie przeszkadza, byle by tylko zdrowa była.
Awatar użytkownika
gloria

Post autor: gloria »

Kamila pisze:ojej, moja Liluszka ma już 6 m-cy i dopiero dobiła do 2400 (przybiera średnio 100-200 g tygodniowo), apetyt ma ale też i drobne kosteczki więc chyba nie będzie typowym wielkim miśkiem. Mi to w sumie nie przeszkadza, byle by tylko zdrowa była.
Nic jeszcze nie jest przesądzone, czytając wątki chyba natknęłam się na kocurki nawet, które w wieku pół roku ważyły mniej niż 3 kg, a potem przyspieszyły i wyrosły.
Awatar użytkownika
Kamila
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kamila »

też o tym czytałam Gloria, no mam nadzieję, że wystrzeli ta moja kicia, już teraz widać jak rośnie i przybiera, no ale w porównaniu z forumowymi kotkami to jak zabiedzona <lol>
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Kamila pisze:też o tym czytałam Gloria, no mam nadzieję, że wystrzeli ta moja kicia, już teraz widać jak rośnie i przybiera, no ale w porównaniu z forumowymi kotkami to jak zabiedzona <lol>
Lepiej mieć filigramową "zabiedzoną" kotkę, niż grubaska, którego trzeba odchudzać, a nic nie działa na niego. Nikomu nie życzę odchudzania kota :kotek: Mój słoń ma 8,2 kg i z miłą chęcią bym co najmniej kilogram podarowała ;-))
Zablokowany