Brytyjczyki - barwa sierści i oczu
- mimbla
- Kontakt:
Lakshmi ma rację z tymi fotami- trzeba mieć wprawę nie tylko w hodowaniu, ale i foceniu. W pogodny dzień, przy błekitnym niebie, ale niezbyt nachalnym świetle, gdy Igor odwróci się odpowiednio i złapie kąt, mam piękny, choć daleki od ideału błękit. Gdy za oknem szaro, oko też jest szare, czasem wręcz białe.
Tak naprawdę wyrobić sobie pogląd na temat dobrego i złego oka można tylko jeżdżąc na wystawy i robiąc naloty na domy hodowców <lol> bo nawet jeśli zdjęcie nietkięte fotoszopem, to można się nabrać.
U Iggiego też wnętrze oka jest ciemniejsze, ale to gównie w tym obszarze, w którym rozszerza i zwęża się źrenica.
Tak naprawdę wyrobić sobie pogląd na temat dobrego i złego oka można tylko jeżdżąc na wystawy i robiąc naloty na domy hodowców <lol> bo nawet jeśli zdjęcie nietkięte fotoszopem, to można się nabrać.
U Iggiego też wnętrze oka jest ciemniejsze, ale to gównie w tym obszarze, w którym rozszerza i zwęża się źrenica.
-
Darek
- Hodowca
- Kontakt:
Zgadzam sie z Toba Lakshmi. Mysle, ze nasycenie oka niebieskiego ma duzy zwiazek z kolorem znaczen point. Te zaleznosc znam z mojego miotu A. Izma, moja kotka czarny point, ma pieknie wybarwione, mocno niebieskie oczy. Po pokryciu liliowym pointem, z bardzo slabym, rozmytym okiem, urodzily sie 3 kocieta niebieski point z bardzo jasnym okiem i 1 kociak czarny point z pieknie wybarwionym, ciemnoniebieskim okiem.
- Szopi
- Hodowca
- Hodowla: Mikołówka*Pl
- Dracanka
A ja pragnę z grubej rury zarzucić pytanie- (wiem,że skomplikowane,skoro gro na forum to bursztynowate)- interesuje mnie sposób wybarwiania NS 11/12 albo w ogóle srebrnych ns/y 22/64... Kiedy i jak ich barwa zmienia się? Mój kocio zawsze miał jasnozielone oczyska,jasne i wyraźne,świeże i "przestrzenne". Czy im się to zmienia z czasem? Odkąd z nami mieszka,zauważam tylko różnicę w pojedynczych włókienkach tęczówki,które obseruję na zdjęciach. Wyraz i kolor jakoś chyba nie zmienił się.
Jak to jest z wybarwianiem u sreberek?
Z góry dzięki za odpowiedź,wiem,że to mało popularne,ale te zielone oczy są naprawdę zjawiskowe,chciałabym wiedzieć czy się zmienią :-)
Jak to jest z wybarwianiem u sreberek?
Z góry dzięki za odpowiedź,wiem,że to mało popularne,ale te zielone oczy są naprawdę zjawiskowe,chciałabym wiedzieć czy się zmienią :-)
- agataz
ja mam pytanie w tzw. kwestii teoretycznie ewentualnej pobocznej :->
zwracam się do specjalistek od kolorów: jakich kolorów można spodziewać się potomstwa po kremowym colorpoincie (kocur e 21 33) i niebieskiej colorpointce z białym (a 33 09) ? dodam, że nie chodzi o BRI tylko CRX (przepraszam za mały off
) będę wdzięczna za podpowiedzi <pokłon>
zwracam się do specjalistek od kolorów: jakich kolorów można spodziewać się potomstwa po kremowym colorpoincie (kocur e 21 33) i niebieskiej colorpointce z białym (a 33 09) ? dodam, że nie chodzi o BRI tylko CRX (przepraszam za mały off
- Patrycja Nobis
Chciałam zapytać fachowców czy na podstawie takiego zdjęcia oka (nie była użyta lampa,fota była robiona podczas słonecznego dnia) można coś powiedzieć o tym oku? Czy jest dobrze wybarwione,czy zciemnieje jeszcze...?Jest to oko mego rocznego czekoladowego pointa.I co do sierści bo jestem ciekawa czy Bambi będzie taki jak jest teraz czy jeszcze nam ciut zciemnieje.Hodowczyni mi powiedziała że pointy mają sierść bardziej śliską w porównaniu do np.brytków niebieskich czy liliowych.Czy to prawda?

Uploaded with ImageShack.us

-
kinus
- Hodowca
- Hodowla: Kabrirus*PL
- Kontakt:
mozna spodziewac sie szylkretek niebieskich i liliowych i kocurkow niebieskich i liliowych point z biela lub bez pregowanych lub nie (zaleznie od tego, co kremus ma pod spodem)agataz pisze:ja mam pytanie w tzw. kwestii teoretycznie ewentualnej pobocznej :->
zwracam się do specjalistek od kolorów: jakich kolorów można spodziewać się potomstwa po kremowym colorpoincie (kocur e 21 33) i niebieskiej colorpointce z białym (a 33 09) ? dodam, że nie chodzi o BRI tylko CRX (przepraszam za mały off) będę wdzięczna za podpowiedzi <pokłon>
-
kinus
- Hodowca
- Hodowla: Kabrirus*PL
- Kontakt:
jak dla mnie calosc bedzie ciemniec jeszcze, oko do dwoch lat moze sie wybarwiacPatrycja Nobis pisze:Chciałam zapytać fachowców czy na podstawie takiego zdjęcia oka (nie była użyta lampa,fota była robiona podczas słonecznego dnia) można coś powiedzieć o tym oku? Czy jest dobrze wybarwione,czy zciemnieje jeszcze...?Jest to oko mego rocznego czekoladowego pointa.I co do sierści bo jestem ciekawa czy Bambi będzie taki jak jest teraz czy jeszcze nam ciut zciemnieje.Hodowczyni mi powiedziała że pointy mają sierść bardziej śliską w porównaniu do np.brytków niebieskich czy liliowych.Czy to prawda?
[url=http://img189.imageshack.us/img189/461/oko1u.jpg]Obrazek[/URL]
a siersc pointa - przynajmniej patrzac na moja Uszke (ma juz 6,5 roku) ciemnieje cale zycie, zaleznie np od pory roku
wg mnie sliskosc zalezy od ilosci podszerstka, Uszka ma mocno sztywne futro, podszerstka zawsze ma mniej niz pozostale moje koty
- Patrycja Nobis
Przez krótki czas miałam w domu brytka liliowego i właśnie mi się wydaje że obecny poincik ma tego podszerstka tak jak by mniej,jest inny a ten zewnętrzny włos jest nie wiem jak to opisać-śliski?Jest zupełnie inna ta sierść.Inaczej się układa i jest ciut dłuższa.Hodowczyni mi mówiła że kot ma pięknie mocno wybarwione oko (nie znam się na tym wogóle) ale się nie pytałam czy będzie jeszcze bardziej niebieskie z czasem.Bambi ma te oczy takie że jak sie na mnie patrzy to tak mnie nimi hipnotyzuje że...Pierwsze co to rzucają cię w oczy te jego oczy a potem reszta-tak twierdza znajomi :-> Co do koloru siorstki jeśli żeczywiście on ma szanse na jeszcze zciemnienie jej to fajnie.Na pewno na jesień/zima zawsze bedzie tak czy siak ciemnieć-mam tak u mojego siwego konia.W lato jest snieżno biały w hreczce a na zimę zawsze ciemnieje.Fajnie miec kicianka który będzie się co jakis czas zmieniał <tańczy>
- mimbla
- Kontakt:
Mój Iggy też ma futro takie śliskawe, królicze. szczotka, która świetnie zbiera futro z solidowego Ozziego, u pointa tylko się prześlizguje między wlosami. Muszę go czesać gumową rękawicą, inaczej tylko naruszam włosy. I kolor sierści też za kazdym razem inny, doszliśmy już do mocno zabielonej kawy, z wyjatkiem tyłu głowy i szyi, gdzie nadal jest kremowa biel. Bardzo mi się Bambi podoba- myślałam, że to Iggy jest najbardziej zabeżowionym b33 jakiego widzialam, ale Bambi bije go na głowę- jest piękny. Z ciekawości zapytam, jaką masz temperaturę w domu, że tak ładnie ciemnieje <lol>