Drapaki
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
Re: Drapaki
jeśli mówicie o tym miękkim hamaku co wisi pod półką na 4 haczykach, to u nas nie był użyty ani razu. Jak kot raz na niego wszedł i poczuł że to sie buja to wyskoczył jak z procy. Za to ta półka a'la hamak co jest nad hamaczkiem, która ma sztywniejszą konstrukcję, jest uwielbiana, tak samo jak rozeta. A z rozetami jest jak piszą dziewczyny- im one wyżej, tym lepiej :-)
-
aurora80
U nas też się chwieje przy włażeniu na górę i też nic nie daje dokręcanie. Buś nie ma problemu żeby wejść ale z zejściem jest znacznie gorzej. Przesunęłam drapak bliżej kanapy i teraz wychodząc z rozety zeskakuje wprost na oparcie sofy. Półka pod rozetą powinna być znacznie większa, tj. prostokątna, tak by bardziej wystawała spod rozety. A tak nasz Bunio ma mało miejsca - jest dość długi więc mam wrażenie, że jak chce na nią wejść to staje w pionie głową do dołu, kombinując żeby mu się tylne łapki zmieściły. Na pewno byłby lepszy dla mniejszego i lżejszego kotka a nie dla takiego klocuszkasandra pisze:<lol> U nas dokładnie przeciwnie, tuba zupełnie nieużywana, półeczka nad nia tez, Filip siedzi jedynie w rozecie :-> tez bym wiecej tego drapaka nie kupiła, raczej wzięłabym taki z hamakiem jak w poście powyżej był, poza tym nasz troche sie chwieje jak kot włazi do tej rozety, żadne przykręcanie mocniej śrub nie pomagaaurora80 pisze:Mam ten sam drapak. Bunio go drapie, nawet całkiem ochoczo, ale.... nie kupiłabym go jeszcze raz gdybym miała wybór. Uważam, że konstrukcja jest taka sobie - niezbyt wygodny dla Brytka. U mnie Bulik nie lubi przebywać w rozecie a to dlatego, że ma problem z zejściem na półkę pod rozetą - ma za mało miejsca żeby bez obaw na niej stanąć schodząc z góry. Ja też mam zawsze wrażenie, że sobie coś zrobi <wsciekly> Za to uwielbia wylegiwanie się w tubie i leżenie na półce nad nią.sandra pisze:Ja mam filipka dopiero 3 miesiące, ale tez jest cos na rzeczy z tym rufim u nas - mamy ex-0c i tez służy wyłącznie do ganiania, kot drapie jedynie lui. A w hodowli w dniu, kiedy go odbierałam, widziałam na własne oczy jak drapał własnie taki cienki byle jaki słupekrzeczywiście zejście nie jest zbyt wygodne, ale na razie u nas bez problemów
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Dla dużych ciężkich kotów najważniejsze jest schodkowe zejście, na to trzeba zwrócić uwagę.
Rozety koty zazwyczaj lubią, więc rozetę bym poleciła, ale najlepiej zamontowaną na samej górze, na dole, jak w tym drapaku, który pokazałaś jest ona bez sensu zupełnie i szkoda kasy, tam wystarczy zwykła półeczka, żeby było zejście.
Nie wypowiem się co do hamaków, bo nie mam, natomiast jeśli chodzi o budkę to u mnie jest wykorzystywana, tylko koniecznie musi być z dwoma otworami wejściowymi.
Podstawę, gdybym miała jeszcze raz kupować to na pewno wzięłabym drewnianą bez żadnego obicia, bo to najlepiej utrzymać w czystości.
Rozety koty zazwyczaj lubią, więc rozetę bym poleciła, ale najlepiej zamontowaną na samej górze, na dole, jak w tym drapaku, który pokazałaś jest ona bez sensu zupełnie i szkoda kasy, tam wystarczy zwykła półeczka, żeby było zejście.
Nie wypowiem się co do hamaków, bo nie mam, natomiast jeśli chodzi o budkę to u mnie jest wykorzystywana, tylko koniecznie musi być z dwoma otworami wejściowymi.
Podstawę, gdybym miała jeszcze raz kupować to na pewno wzięłabym drewnianą bez żadnego obicia, bo to najlepiej utrzymać w czystości.
-
Joasia91
Dziękuje za wszystkie porady:) po Waszych postach obawiam się trochę o stabilność górnych rozet u Rufiego, ale mam nadzieje że przy moich kociastych (nie aż takich wielkoludach;p) nie będzie się mocno chwiała.
Biorąc na wzgląd Wasze rady napisałam do pana Leszka ile kosztował by h-2- http://drapaki.pl/pl/7-dla-hodowli z podstawą w naturalnym drewnie i z półką- talerzem zamiast dolnej rozety. Pan Leszek wycenił go na 1180 zł więc chyba zdecydujemy się na ten:) rozety co prawda nie będą sizalowe, ale za to będą 3 w miare atrakcyjne miejscówki na górze a w ex-0b są tylko dwie.
Cz wiecie może czy te hamaki w kostce robione nie dla wersji ex się różnią? Wyglądają identycznie ale zastanawiam się czy mają możliowość ściągania...
Pozdrawiam serdecznie:)
Biorąc na wzgląd Wasze rady napisałam do pana Leszka ile kosztował by h-2- http://drapaki.pl/pl/7-dla-hodowli z podstawą w naturalnym drewnie i z półką- talerzem zamiast dolnej rozety. Pan Leszek wycenił go na 1180 zł więc chyba zdecydujemy się na ten:) rozety co prawda nie będą sizalowe, ale za to będą 3 w miare atrakcyjne miejscówki na górze a w ex-0b są tylko dwie.
Cz wiecie może czy te hamaki w kostce robione nie dla wersji ex się różnią? Wyglądają identycznie ale zastanawiam się czy mają możliowość ściągania...
Pozdrawiam serdecznie:)
- Miss_Monroe
- Moderator
Jeśli mam Ci doradzić to ja osobiście nie wzięłabym tak rozbudowanego drapaka. Napiszę wprost- szkoda pieniędzy
Pewnie dziewczyny ze mną się zgodzą, a uważam (a mam kota dość długo), że lepiej kupić porządną podstawę z dwiema rozetami i zainwestować w półki na ścianę. Wyjdzie Ci o wiele taniej, a warto pomyśleć o rozplanowaniu dodatkowej powierzchni dla zwierzaków niż skupiać się na drogim drapaku. Ceny Rufiego już wolają o pomstę do nieba <shock> Ja bym nie kupiła drapaka z hamakami, mało który kot z tego korzysta.
Polecam Ci zerknięcie na tą stronę >>> "Konkurencja" Rufiego
, a drapaki mają bardzo porządne i ceny o wiele bardziej przystępne. Napisz z prośbą o wycenę podstawy z dwiema rozetami np. Jakbym nie miała swojego od Rufiego to pewnie bym się zdecydowała na któryś z tych.
Pewnie dziewczyny ze mną się zgodzą, a uważam (a mam kota dość długo), że lepiej kupić porządną podstawę z dwiema rozetami i zainwestować w półki na ścianę. Wyjdzie Ci o wiele taniej, a warto pomyśleć o rozplanowaniu dodatkowej powierzchni dla zwierzaków niż skupiać się na drogim drapaku. Ceny Rufiego już wolają o pomstę do nieba <shock> Ja bym nie kupiła drapaka z hamakami, mało który kot z tego korzysta.
Polecam Ci zerknięcie na tą stronę >>> "Konkurencja" Rufiego
- Becia
- Agilisowy Rezydent
Doświadczenie mam troszkę większe niż MM, mam trzy kotyMiss_Monroe pisze:Jeśli mam Ci doradzić to ja osobiście nie wzięłabym tak rozbudowanego drapaka. Napiszę wprost- szkoda pieniędzy![]()
Pewnie dziewczyny ze mną się zgodzą, a uważam (a mam kota dość długo), że lepiej kupić porządną podstawę z dwiema rozetami i zainwestować w półki na ścianę.
- yamaha
- Genius Loci
<lol> Ja to moze nic nie powinnam pisac, bo drapak jak od Rufiego kupilam, tak stoi
(bardzo dobry jakosciowo, NIC sie nie niszczy
)
Kicia raz na sto lat w rozecie zawita <rotfl>
Zgadzam sie z dziewczynami, daj sobie spokoj z mocno rozbudowanym drapakiem
Kicia raz na sto lat w rozecie zawita <rotfl>
Zgadzam sie z dziewczynami, daj sobie spokoj z mocno rozbudowanym drapakiem
- agniecha
- Agilisowy Rezydent
Mam dwa , polecam serdecznie . Zadzwoń do Moniki z tego linka powiedz o co Ci chodzi , możesz posłać im zdjęcie do wyceny . Oni mają kilka kotów , więc potrafią doradzić sensownie . Na pewno wyjdzie taniej , a jakość jest doskonała ,na moje oko nie do odróżnienia od Rufiego .Miss_Monroe pisze:Jeśli mam Ci doradzić to ja osobiście nie wzięłabym tak rozbudowanego drapaka. Napiszę wprost- szkoda pieniędzy![]()
Polecam Ci zerknięcie na tą stronę >>> "Konkurencja" Rufiego, a drapaki mają bardzo porządne i ceny o wiele bardziej przystępne. Jakbym nie miała swojego od Rufiego to pewnie bym się zdecydowała na któryś z tych.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Ja również, jak najbardziej polecam drapaki od Rmoni. Mam rozetę od niej i jest identyczna, jak od Rufiego, a kosztowała mnie tylko 120 zł z poduszką w środku. Dokupowałam tylko samą rozetę, bo przerabiałam drapak od Rufiego, żeby był bardziej ergonomiczny dla kotów. Jak kupowałam Rufiego nie miałam wtedy pojęcia o drapakach, bo był dla mojego pierwszego w życiu kota.
Tak wygląda mój drapak po przerobieniu i z rozetą od Rmoni:

Tak wygląda mój drapak po przerobieniu i z rozetą od Rmoni:

- yamaha
- Genius Loci
Soniu, jak te Twoje chlopaki pieknie pozuja do reklamy drapaka <zakochana> <zakochana> <zakochana> <zakochana> <zakochana> <zakochana> <zakochana>