Poidła automatyczne, fontanny

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Re: Poidła automatyczne, fontanny

Post autor: Dorszka »

U mnie pompka z Cat Mate (mam dwa takie poidełka) działa bez zarzutu już dłużej niż dwa lata :) , podobnie zresztą pompki w poidełkach Catit, zarówno w tych Flower, jak i Fresh and Clear. Pompkę w Lucky-Kitty wymieniłam tylko raz, ale to moje najstarsze poidełko, ma chyba z 5 albo 6 lat. Odkamieniam raz na 2 miesiące :) Pompki z Drinkwell 360 są jakieś najsłabsze, pamiętam, że kosztowały ogromne pieniądze (tak duże, że kupowanie zapasowej mijało się z celem), ja rok temu, jak zepsuła mi się pompka w tej fontannie, kupiłam po prostu nowego Drnkwella - miałam ogromny fart, akurat była promocja i można było kupić fontannę z zapasową pompką w zestawie, więc miałam oryginalną pompkę do tej pierwszej fontanny. Trzeciego Drinkwella już nie potrzebuję, nawet, gdyby powtórzono tamtą promocję :mrgreen: Zaczęłam więc szukać, przyjrzałam się dokładnie otworom wypływowym w innych pompkach, i olśniło mnie, że "na oko" są takie same - na wcisk się to potwierdziło. Naprawiłam też poidełko z Tchibo, bardzo lubiane przez Django, chociaż inne mocowanie, znów ten sam otwór, pasujący do plastikowej rurki odpływowej. Sprawdzę też kompatybilność z Lucky-Kitty, bo bardzo nie lubię tych oryginalnych pompek, są bardzo słabe.

Piszę, bo to nie są drogie pompki, tylko 29 zł, Drinkwell 360 jest fantastyczną fontanną, i szkoda, żeby stała unieruchomiona z powodu zaporowej ceny (130 zł chyba). Można ją uruchomić ponownie za znacznie mniejsze pieniądze (pompki kupiłam w Bitiba). Niestety, wszystko może się zepsuć, ja mam fontanny już od wielu lat, bardzo różne, i jak napisałam, odkamieniam je co 2, maksymalnie co 3 miesiące. Wszystko się zużywa, to naturalna kolej rzeczy :)
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Przepraszam, że tak od razu pod własnym postem, ale nie usiedziałam. Po pierwsze - Bitiba chyba na mój zakup pompek zareagowała jakąś histerią (wzięłam 3 sztuki), i pompki są już droższe o 20 zł :( (chciałam dokupić jeszcze ze dwie).

Po drugie... Zawsze wiedziałam, że mam syndrom wiewiórki, ale żeby aż tak... Jak napisałam poprzedni post o zakupie mojego drugiego Drinkwell w zestawie z pompką, pomyślałam sobie, że jest BARDZO prawdopodobne, że i tę pierwszą fontannę kupiłam w takich samych okolicznościach, bo przy tych drogich zakupach zawsze cierpliwie czekam na jakąś okazję. Zajrzałam więc do swojego sekretnego miejsca, w którym chowam kocie rzeczy "na czarną godzinę", i zobaczyłam bardzo obiecująco wyglądające białe pudełko. Nie do wiary, w środku jest oryginalna zapasowa pompka do Drinkwell 360, z tego pierwszego zakupu, o której zupełnie zapomiałam :lol: :lol: Całe szczęście, że nie pomyślałam o tym prędzej, w ten sposób mam uruchomione dwa poidełka zamiast jednego, i jeszcze zapas na kolejną "czarną godzinę" :lol:
Karioka
Agilisowy Rezydent

Post autor: Karioka »

Odgrzeję trochę temat.
Może już ktoś na to wpadł, a może komuś się przyda.
Moje kotki są w posiadaniu dwóch różnych fontann Cat Mate.
Kupowałam filtry wymienne aż wpadłam na to, że można je podważyć i otworzyć. I samemu zrobić środek.
Kupiłam 1 kg węgla aktywnego w postaci małych pałeczek (koszt ok 20 zł) i taką białą watę akwarystyczną (koszt kilka zł) obie te rzeczy są dostępne w zwykłym sklepie akwarystycznym.
I w taki sposób nie przepłacam za filtry. Wiadomo, że przed włożeniem do fontanny trzeba go dobrze przepłukać.
Poniżej zdjęcie filtra o który mi chodzi:

Obrazek

Mamy dwie różne fontanny tej firmy, jedną zwykłą 2 litrową i ostatnio zakupiłam nowość co się nazywa Muszla (3 litry) , ma ona trochę grubszy filtr. Da się go również otworzyć.
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Post autor: Jaskier »

Karioka pisze: 07 sie 2019, 08:46 Odgrzeję trochę temat.
Może już ktoś na to wpadł, a może komuś się przyda.
Moje kotki są w posiadaniu dwóch różnych fontann Cat Mate.
Kupowałam filtry wymienne aż wpadłam na to, że można je podważyć i otworzyć. I samemu zrobić środek.
Kupiłam 1 kg węgla aktywnego w postaci małych pałeczek (koszt ok 20 zł) i taką białą watę akwarystyczną (koszt kilka zł) obie te rzeczy są dostępne w zwykłym sklepie akwarystycznym.
I w taki sposób nie przepłacam za filtry. Wiadomo, że przed włożeniem do fontanny trzeba go dobrze przepłukać.
Poniżej zdjęcie filtra o który mi chodzi:

Obrazek

Mamy dwie różne fontanny tej firmy, jedną zwykłą 2 litrową i ostatnio zakupiłam nowość co się nazywa Muszla (3 litry) , ma ona trochę grubszy filtr. Da się go również otworzyć.
Też tak robię ale do tej niebieskiej ramki wkładam tylko tę akwarystyczną watę.
Poidełko chodzi na wodzie z filtra odwróconej osmozy i ten węgiel mi niepotrzebny, co osi tylko o odseparowanie sierści i innego kurzu
Karioka
Agilisowy Rezydent

Jaskier pisze: 07 sie 2019, 18:58 Też tak robię ale do tej niebieskiej ramki wkładam tylko tę akwarystyczną watę.
Poidełko chodzi na wodzie z filtra odwróconej osmozy i ten węgiel mi niepotrzebny, co osi tylko o odseparowanie sierści i innego kurzu
No tak jak masz filtr to masz fajnie. Zawsze się zastanawiałam czy ta woda ma smak, jednak nie spróbowałam nigdy 😉
Kiedyś planowałam zakup, ale w celach raczej akwarystycznych bo sama "robiłam" wodę dla krewetek. Jednak dwa razy miałam ważkę w akwarium która wybiła krewetki i w końcu zrezygnowałam z jednego i drugiego. Teraz mi zostało jedno 250 litrowe na wodzie z kranu.
Na szczęście w południowej części Krakowa woda jest dobra 🤗
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

We Wrocławiu woda bardzo dobra, ja wyrzuciłam wszystkie niemechaniczne filtry z poidełek. Zamieniłam je na akwarystyczne gąbki. Woda musi mieć smak żeby koty chciały ją pić :)
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Post autor: Luinloth »

Do kwiatka wchodzą filtry, które wyglądają jak taka sprasowana wata, tego się chyba nie da za bardzo zastąpić? Bez niczego trochę średnio, bo kłaki pływają ;)
Awatar użytkownika
agniecha
Agilisowy Rezydent

Post autor: agniecha »

Ja wyrzuciłam filtr z kwiatka ,kłaki wciąga pompka i na jej osłonce się zatrzymują .Co kilka dni myję poidło i już . Przy tym filtrze robiła się jakaś dziwna piana :-|
Karioka
Agilisowy Rezydent

Dorszka pisze: 08 sie 2019, 14:50 We Wrocławiu woda bardzo dobra, ja wyrzuciłam wszystkie niemechaniczne filtry z poidełek. Zamieniłam je na akwarystyczne gąbki. Woda musi mieć smak żeby koty chciały ją pić :)
To też dobry sposób. Zastanawiam się czasem czy ten węgiel to bardzo potrzebny jest, choć niektóre gąbki go mają z tego co widziałam. Ja myję fontanny jakoś co 3 dni. Ale on chyba też na chlor pomaga 🤔
A co do smaku - święta racja.
Spróbuję w końcu tej wody demineralizowanej jak kupie do żelazka bo teraz to już pęknę z ciekawości 😁
Karioka
Agilisowy Rezydent

Luinloth pisze: 08 sie 2019, 15:22 Do kwiatka wchodzą filtry, które wyglądają jak taka sprasowana wata, tego się chyba nie da za bardzo zastąpić? Bez niczego trochę średnio, bo kłaki pływają ;)
Nie umiem wkleić dwóch cytatów w jednym poście 🙄
Właśnie dlatego jak wybierałam drugą fontannę to nie wybrałam kwiatka i jemu podobnych. Ponad to widziałam film na YouTube gdzie kot cudownie się bawił wkładając łapy do otworu zalewając koncertowo całą podłogę. A ja już teraz czekam aż mi panele "wstaną", a nóżki od stolika rtv już się pomarszczyły, więc może niedługo się złożą 🤣 ale co zrobić jak miejsce idealne.

A można kupić też chyba węgiel w takich płatkach i sobie pociąć. I wtedy też te watę białą odciąć na wymiar. Albo wybrać tylko jedno.
To się nazywa między innymi tak na znanym portalu aukcyjnym na A:
RESUN CARBON REMOVER PAD - MATA WĘGLOWA FILTRUJĄCA
albo "Gąbka węglowa" i wtedy trzeba poszukać czegoś co pasuje rozmiarem lub grubością i pociąć sobie.
A to białe to chyba się nazywa "włóknina filtrująca".
Zablokowany