Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Yamaha, 14 cm to też grube słupy, no ale dla Twojej sporej kotki może być mało <lol> co innego dla moich Pumpelków <lol>
A tak całkiem serio, uważam, że te 14 cm to i tak słupy jak bale i bardziej sie liczy wysokość słupów tak jak pisze MM. Takie jest moje zdanie :)
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Kotu jest obojętna grubość słupa. Ważne, aby słup był wystarczający do wyciągania sie a drapak stabilny :-) Moja znajoma ma Maine Coon i drapak na 14 cm słupach od Rufiego i jest bardzo stabilny. My tez mamy drapak powiększony pod Maine Coon'a ;-))
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Miss_Monroe pisze:Kotu jest obojętna grubość słupa. Ważne, aby słup był wystarczający do wyciągania sie a drapak stabilny :-)
A takie są właśnie drapaki Rufi :ok:
adabellqa

Post autor: adabellqa »

Miss_Monroe pisze:Kotu jest obojętna grubość słupa. Ważne, aby słup był wystarczający do wyciągania sie a drapak stabilny :-) Moja znajoma ma Maine Coon i drapak na 14 cm słupach od Rufiego i jest bardzo stabilny. My tez mamy drapak powiększony pod Maine Coon'a ;-))
co znaczy że "powiększony"?? to jakaś opcja ? ;)
Awatar użytkownika
ania1978

Post autor: ania1978 »

U RUFIEGO można zamawiać drapaki wg własnego projektu, zamieniać elementy np półke na rozete itp. Oczywiście wszystko zatwierdza Pan Rufi bo drapak musi być stabilny. Ja np zamawiałam model , w którym zamieniłam górną półkę na rozete i to wiązało się ze zwiększeniem podstawy :-? Kontakt z Rufim jest bardzo dobry więc można pisać , dzwonić a oni odpowiedzą na wszystkie pytania. A tak w ogóle to nie znajdziesz lepszego drapaka od Rufiego <mrgreen>
adabellqa

Post autor: adabellqa »

Właśnie planuję zamówić ten :
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/28-p-12.html

z modyfikacją góry, usunę tubę i zrobię na miejscu półki rozetę. Natomiast na dole chcę wywalić tą półeczkę w prawym słupie żeby kociaste mogły się na nim wyciągnąć drapiąc i dodać mały słupek przed budką tak jak tu :
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/60-d-3a.html

i co myślicie? :)
no ale 1000 wyłożyć trzeba ;) eh
pozdrawiam !!
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

No niestety najtańsze nie są :)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Yamaha ten drapaczek co wkleiłaś to może i fajny, ale za niskie te słupy na dużego brytka. Jeden słup najlepiej gdyby miał minimum 1 metr wysokości. Ważniejsza jest tutaj długość słupa niż szerokość.
Awatar użytkownika
yohjia

Post autor: yohjia »

adabellqa pisze:
Miss_Monroe pisze:Kotu jest obojętna grubość słupa. Ważne, aby słup był wystarczający do wyciągania sie a drapak stabilny :-) Moja znajoma ma Maine Coon i drapak na 14 cm słupach od Rufiego i jest bardzo stabilny. My tez mamy drapak powiększony pod Maine Coon'a ;-))
co znaczy że "powiększony"?? to jakaś opcja ? ;)
Rufi ma w swojej ofercie drapaki standardowe tzw. podstawowe i drapaki dla kotów dużych ras - różnią się one wielkością półek/podstawy i średnicą słupów do drapania. W podstawowych maja one 12 cm, dla dużych kotów - 14 cm.

Yamaha, moim zdaniem grubość słupów nie jest tak ważna jak stabilność całego drapaka. W drapakach Trixie, jak z reszta we wszystkich drapakach "sklepowych", śruba do mocowania słupa osadzona jest w plastiku, który bardzo często i szybko pęka, śruba luzuje się i cały słup lata we wszystkie strony. Im słup grubszy tym cięższy więc jak dla mnie taki drapak szybciej się rozleci..Nic poza tym. Po własnym doświadczeniu wiem, ze szkoda pieniędzy na takie drapaki i szczerze polecam odkładanie pieniazkow na Rufiego :-) U mnie stoją teraz 2 drapaki - jeden Rufiego z 14 cm slupami, drugi Hakana z slupami 12 cm. I te i te słupy są bardzo chętnie drapane, w żadnym wypadku te grubsze nie cieszą się większym zainteresowaniem żadnego z kotów :-)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

yohjia pisze: U mnie stoją teraz 2 drapaki - jeden Rufiego z 14 cm slupami, drugi Hakana z slupami 12 cm. I te i te słupy są bardzo chętnie drapane, w żadnym wypadku te grubsze nie cieszą się większym zainteresowaniem żadnego z kotów :-)
Bardzo dziekuje <pokłon> Wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo (o stabilnosci i wysokosci to znalazlam sporo porad w watku, ale wlasnie o szerokosci slupa - nie ;-)) )
Zablokowany