Wielkość i waga brytyjczyków
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wielkość i waga brytyjczyków
Nie,saszetki nie. Jeśli kotek jest dopiero od niedzieli, to wszystko w porządku, kocięta często słabo jedzą na początku, taki objaw stresu po zmianie domu
Tak czy inaczej, proszę włączyć mięso, surowe, z indyka na przykład, dwa razy dziennie, do niego suplementacja - proszę poczytać wątek o suplementach, piszę na tablecie, więc chwilowo lepiej Pani nie pokieruję. Na pewno wiele kocurków w tym wieku waży więcej, ale też nie należy się tym za bardzo kierować, bo koty, podobnie jak dzieci, rosną w bardzo różnym tempie 
-
Paula_91827
Dziękuję za rady!
Jeszcze dziś pójdę kupić indyczka. A jak długo to mięsko mrozić zanim podam je maluchowi?
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Ja nie mrożę, to znaczy mrożę na zapas, ale futra najbardziej lubią świeże, i taką dostają pierwszą porcję z każdych zakupów. Od czasu, kiedy wiem, że w swojej zwykłej zamrażarce i tak nie jestem w stanie pozbyć się ewentualnych nieproszonych gości, nie stresuję się mrożeniem, bądź jego brakiem. 
- Yolla
- Agilisowy Rezydent
Moim też najbardziej smakuje mięso "prosto spod noża" więc zawsze dostają trochę świeżego bez suplementów przy przygotowywaniu mieszanki :-)
Tak jak pisze Pani Dorota mrożenie nie sprawia, że mięso zostaje pozbawione mikrobów więc czas nie ma tu znaczenia.
Tak jak pisze Pani Dorota mrożenie nie sprawia, że mięso zostaje pozbawione mikrobów więc czas nie ma tu znaczenia.
- Luinloth
- Agilisowy Rezydent
A to nie chodziło o ewentualne przeoczone w badaniu larwy pasożytów?
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Temperatury, jakie mamy w naszych domowych zamrażarkach, nikogo, niestety, nie zabiją. Potrzebne byłyby znacznie niższe temperatury, a larwy niektórych tasiemców potrafią przetrwać nawet -50 stopni.
Dlatego odrobaczamy nasze zwierzęta, i musimy liczyć się z tym, że od czasu do czasu może nam się coś "trefnego" w mięsie przytrafić. To nie powód, żeby mięsem nie karmić
Po prostu nie wpadamy w panikę, jeśli się rzadsza kupa trafi po jakiejś porcji.
Poza tym, nasz kot uodparnia się i na tych różnych gości mięsnych, podobnie jak powietrznych i innych pokarmowych
Niekiedy trafi się ktoś "nowy" i mamy kłopot przez chwilę, ale ktoś taki może trafić się i w puszce, i w suchej karmie, i na naszych butach, i na sierści naszego psa, albo zakupach przyniesionych do domu, narzędziach, którymi sprzątamy w ogródku, zewsząd krótko mówiąc 
Dlatego odrobaczamy nasze zwierzęta, i musimy liczyć się z tym, że od czasu do czasu może nam się coś "trefnego" w mięsie przytrafić. To nie powód, żeby mięsem nie karmić
Poza tym, nasz kot uodparnia się i na tych różnych gości mięsnych, podobnie jak powietrznych i innych pokarmowych
- Scarlett
Aga12 twój kotek postura przypomina mi moją koteczke. Chociaż ona jest mniejsza ale jak patrze na te forumowe brysie to moja jest chudzinka. Ma skończone 8.5 mies i waży zaledwie 3.3 kg. Woreczek jest i owszem, ale jak głaskam to czuję każdą kostkę. Wysterylizowana była 2 tyg temu. W sumie od tyg można powiedzieć że przekonała się do suchej karmy Applaws. .. Mam nadzieję, że zaokragli swoje kształty jak na pannę przystało.
Ahhh te nasze dzieci. ... <mrgreen>
Ahhh te nasze dzieci. ... <mrgreen>
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
Dziewczyny poradźcie. Liluszek od dobrych 3 m-cy stoi w wadze. Cały czas 3,9 kg nic w górę nie idzie
. Je w miarę normalnie, choć już nie chce surowego (tylko żołądki i wątróbkę) więc dostaje rano pół puszki (bo całej nie zje) i chrupki, raz w tygodniu wątróbkę i 2/3 razy w tyg żolądki (ale też ilości zdecydowanie mniejsze niż kiedyś jadła). Odrobaczałam ją w kwietniu. Czy powinnam iść do weta z tą stojącą wagą? bo mnie się wydaję, że jak na 10 m-cy to ona jeszcze powinna przybierać?
- Becia
- Agilisowy Rezydent
Może Liluszka będzie mniejsza, drobniejsza. Z drugiej strony przez trzy miesiące waga ani drgnęła. Może badania jakieś trzeba by jej zrobić? <hm>
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
to, że będzie drobna to na pewno, bo ona zawsze w tyle była w porównaniu do forumowych koteczków. A jakie badania radzicie?