Filip & Nano
- Miss_Monroe
- Moderator
Re: Filip & Nano
Ogranicz podawanie karmy mokrej, skoro jest na pełnowartościowej karmie suchej, bądź poszukaj karmy z mniejszą ilością węglowodanów niż Orijen. Warto odchudzić kota, jeśli jest takie zalecenie ortopedy ze względu na kocie stawy. Jeśli kotek dalej będzie trzymał tą wagę to może zakończyć się operacją, a chodzenie będzie sprawiać mu ból. Nie ma co się spierać ani nie zgadzać z tą kwestią, zdrowie to priorytet 

- sandra
- Agilisowy Rezydent
Dzis o dziwo ładnie zjedli puszke Terra faelis
jedyna pełnowartościowa mokra, ktora nie została oprotestowana
Bedziemy starali sie przejść na mokre - skoro czasem da sie je zjeść, to chyba nie jest takie całkiem ohydne
bede mimo wszystko dalej próbować z BARFem, suchego jak najmniej, na codzień w formie przysmaku, wiecej jesli zdarzy sie nam jakis wyjazd - taki jest na chwile obecną plan, mam nadzieje, że uda sie go wdrożyć
Nie chcę, zeby Filip jadł wyłącznie suche, bo wierzę, ze jednak karma mokra jest lepsza dla kota.
Mam nadzieje, ze ograniczenie węglowodanów do minimum da jakis efekt. A na pewno żadnemu z futer nie zaszkodzi

Bedziemy starali sie przejść na mokre - skoro czasem da sie je zjeść, to chyba nie jest takie całkiem ohydne

Nie chcę, zeby Filip jadł wyłącznie suche, bo wierzę, ze jednak karma mokra jest lepsza dla kota.
Mam nadzieje, ze ograniczenie węglowodanów do minimum da jakis efekt. A na pewno żadnemu z futer nie zaszkodzi

- Danusia
- Agilisowy Rezydent
Bardzo się cieszę ,że serduszko Filipka jest zdrowe
tak jak przypuszczałam
super.
Kalutka jest na mokrym od lat i jest tasiemką jak się patrzy z góry
( a zobacz jakim Kluchem jest Kolorek na samych chrupach
) trzymam mega kciuki za mojego kremowego ulubieńca
Foty rewelacyjne

Kalutka jest na mokrym od lat i jest tasiemką jak się patrzy z góry

Foty rewelacyjne

- sandra
- Agilisowy Rezydent
Danusiu, a jakie Kalutka je mokre i czy suplementujesz cos dodatkowo?
Czytałam na barfnym swiecie o mokrych karmach, każda ma jakies minusy, czegos za duzo lub za mało

- Miss_Monroe
- Moderator
Danusiu, nie ma co porównywać diety Kolorka do Kali, bo sama wiesz jaki skład mają karmy weterynaryjne i ile w nich węglowodanów. Co prawda dzięki niej Koloruś tak świetnie funkcjonuje, ale wydaje mi się, że to i tak większe znaczenie ma to, ile serca w to wkładacie
Mój kot jest praktycznie na samej suchej karmie, bo jedna puszka na dwa tygodnie to praktycznie nic i ma idealną linię
Kot może być praktycznie na suchej karmie i mieć bardzo dobrą wagę, nie każdy kot lubi mięso i da się do takiego sposobu żywienia przekonać.
U Filipka trzeba zredukować ilość węglowodanów i będzie super, nawet jak zejdzie np. pół kilo

U Filipka trzeba zredukować ilość węglowodanów i będzie super, nawet jak zejdzie np. pół kilo

- agniecha
- Agilisowy Rezydent
O tak na suchym można mieć " bardzo dobrą wagę "
Cleo 6,200 na samym PON-ie kurczakowym , a Tosia 4,300 jedząc wszystko bez umiaru . Sandra wierzę , że wymyślisz idealną dietę dla Filipa 

- Fusiu
- Agilisowy Rezydent
Im więcej mokrej karmy w diecie, tym lepiej. Nie tylko ze względu na wagę, ale nerki i układ moczowy. Właściciel powinien się cieszyć z każdej ilości mokrego, jaki zjada kot. Jeśli kot nie je mokrego, to gorzej, ale nie rozumiem porady o odstawienie mokrego dla suchej karmy,skoro to ona jest źródłem najmniejszej ilości węglowodanów i dużej ilości wody.
- agniecha
- Agilisowy Rezydent
Ja niestety nie mam wyboru, bo Cleo nie chce mokrego
ona nie chce nawet surowego mięsa tylko chrupy
raz na jakieś dwa tygodnie poskubie trochę łososia albo tuńczyka , ale tak z łyżeczkę
staram się jej dawać żeby miała inne źródło białka niż kurczak .
Sandra jak idzie w praktyce plan który opracowałaś ? Jak Filipowi się podoba dieta ?

Sandra jak idzie w praktyce plan który opracowałaś ? Jak Filipowi się podoba dieta ?
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
Ja też zwiększyłam ilość podawanej mokrej. Rano daje Liluszce jeszcze pół puszki, a to głównie ze względu na większą podaż wody. No i dopajam strzykawką. Przestraszyłam się ostatnio jak myślałam, że koteczka ma chore nerki. A Liluszce bardzo taka terapia odpowiada 

- sandra
- Agilisowy Rezydent
Szkoda gadać, ostatnio koty zachowują się okropnie

Choć jak już jedzą mokre, to raczej filetówka, Terra Faelis się znudziły jeszcze zanim zdążyli się w nich w pełni rozsmakować

Wczoraj byliśmy pierwszy raz na rehabilitacji, będziemy chodzić na razie raz w tygodniu, choć powinniśmy dwa razy, ale ciężko pogodzić to z godzinami pracy... no i codziennie ćwiczenia samodzielne w domu, na razie ciężko idzie, uczymy się