Żwirek
-
chyba zdecydowanie za czesto.
Ja co prawda uzywam bentonitu, ale worek 5l zuzywam w 2 tygodnie przy 2 kotach, a sprzatam kocia kuwete 2-3 razy dziennie, dosypuje zwirku co drugi dzien.
wystarczy jak będziesz dosypywac zwirku tyle co wybierzesz nieczystosci i raz na 2 tygodnie kuwete porzadnie sparzysz i umyjesz.
Jak Ty to robisz ze zuzywasz tyle zwirku w tak krótkim czasie?
Ja co prawda uzywam bentonitu, ale worek 5l zuzywam w 2 tygodnie przy 2 kotach, a sprzatam kocia kuwete 2-3 razy dziennie, dosypuje zwirku co drugi dzien.
wystarczy jak będziesz dosypywac zwirku tyle co wybierzesz nieczystosci i raz na 2 tygodnie kuwete porzadnie sparzysz i umyjesz.
Jak Ty to robisz ze zuzywasz tyle zwirku w tak krótkim czasie?
- artur
- Hodowca
- Hodowla: Debricon*PL
- Kontakt:
- mevik
-
Gold ma granulat grubszy i o wiele mniej się wynosi na łapkach.Natomiast jak dla mnie jest mało wydajny i dodatkowo tworzy tak duże grudki że jak sprzątam kuwetę to kawałki zbrylone się odkruszają i lądują w kuwecie więc trudno to dokładnie powybierać.Dla mnie jednak CBE+ jest najlepszyartur pisze:A czym różni się Cat's Best Nature Gold od Cat's Best Eco Plus ? Po doświadczeniach ze żwirkami bentonitowymi oraz silikonowymi stwierdziliśmy że u nas Cat's Best najlepiej się sprawdza.
-
Hejka
Ja używam Cbs od początku i strasznie mi się roznosi (mąż zaczął mieć fochy z tego powodu) <diabeł> po za tym trochę się zraziłam bo były w nim mole
Myślę o zmianie żwirka i nie wiem który wybrać
najbardziej zależy mi na tym żeby jak najdłużej starczyło, najlepiej się zbrylał i żeby się nie roznosił
znalazłam 3 żwirki które chcę przetestować
Oto one
Golden Grey Samozbrylający żwirek
Hilton Żwirek silikonowy dla kotów
Vitapol Żwirek silikonowy bezzapachowy
Żwirki te dostępne są w sklepie Animalia.pl
używał ktoś z was powyższych żwirków
Ja używam Cbs od początku i strasznie mi się roznosi (mąż zaczął mieć fochy z tego powodu) <diabeł> po za tym trochę się zraziłam bo były w nim mole
Myślę o zmianie żwirka i nie wiem który wybrać
najbardziej zależy mi na tym żeby jak najdłużej starczyło, najlepiej się zbrylał i żeby się nie roznosił
znalazłam 3 żwirki które chcę przetestować
Oto one
Golden Grey Samozbrylający żwirek
Hilton Żwirek silikonowy dla kotów
Vitapol Żwirek silikonowy bezzapachowy
Żwirki te dostępne są w sklepie Animalia.pl
używał ktoś z was powyższych żwirków
-
- Kontakt:
- mimbla
- Kontakt:
Coś się stało z CBE+. Używam go od ponad półtora roku i byłam dotąd zadowolona, ale dwa ostatnie opakowania [kupuję ostatnio te 40litrowe] składały się w dużej części z pyłu, zwłaszcza to, które teraz skończyłam. Koty kichają, ja kicham, podłoga wokół kuwety pokryta drewnianym kurzem. Czekam na kolejne 40 litrów i juz się boję... Ale nie wyobrażam sobie teraz innego żwiru niż drewniany. Może przerzucę się na wersję CBE dla dlugowłosych- zauważyl ktoś zmianę jakości tegoż?
- Agnieszka7714
A ja myślałam, że on taki jest :-) 50% paczki to sypki miał.mimbla pisze:Coś się stało z CBE+. Używam go od ponad półtora roku i byłam dotąd zadowolona, ale dwa ostatnie opakowania [kupuję ostatnio te 40litrowe] składały się w dużej części z pyłu, zwłaszcza to, które teraz skończyłam. Koty kichają, ja kicham, podłoga wokół kuwety pokryta drewnianym kurzem. Czekam na kolejne 40 litrów i juz się boję... Ale nie wyobrażam sobie teraz innego żwiru niż drewniany. Może przerzucę się na wersję CBE dla dlugowłosych- zauważyl ktoś zmianę jakości tegoż?
- GOSIA
U mnie stoi jedna kuweta z goldem CBE i jest z rzadka odwiedzana. Rzeczywiście zdecydowanie mniej się roznosi od CBE+. Koty niespecjalie go lubią, ale jak druga kuweta zajęta i któregoś przypili to skorzystają. Jest bardzo głośny przy namiętnych kopaczach. Zbryla moim zdaniem tak samo jak CBE+ ale na pewno mniej się pyli. Cenowo wychodzi duuużo drożej niż drobny CBE.
Natomiast w drugiej kuwecie mam Golden Grey Mastery (ten z niebieskimi drobinkami).
Pyli toto nieźle, ale kotom się podoba <strach> Już myślałam, że Ivo ma zapalenie pęcherza, bo jak wsypałam ten żwir to w kółko wchodził do kuwety i kopał. Ten padalec nawet kładł się i leżał w żwirku Teraz jak Gitano nie zakopie po sobie (a robi to baardzo rzadko) to Ivcio wchodzi po nim zakopać.
Nie wiem co ten żwirek takiego ma, ale koty go zdecydowanie wybierają. Jest bardzo drobniutki i mocno się zbryla. Zapach ma średni, ale o niebo lepszy od Benka. I jest wydajniejszy. Roznosi się różnie, zależy od kota. Jak kot wyskakuje jak torpeda z kuwety to wynosi na łapach. Jak wychodzi normalnie i jeszcze jak moje kochanie Gitano zakopuje łapkami PRZED kuwetą, a nie wewnątrz to mało się roznosi, wręcz wcale.
Już poddałam się z wycieraczkami plasikowymi. Teraz pod kuwety podłożyłam dywanik łazienkowy z Kauflanda za całe 5 zł. Jest w kolorze jasnego beżu więc i wysypanego żwirku bardzo nie znać.
Mam obok siebie dwie identyczne kuwety i niestety żwirek pakuję w foliówki i wynoszę. Koty wybrały Golden Grey'a no i ja też. Choć wzbraniałam się długo, bo drweniany wyrzuca się to wc i po kłopicie. A cementowe bobki trzeba wynosić.
Przez wiele lat używałam CBE+ ale przy 3 kotach miałam go wszędzie - w pościeli również
Na silikonowe nie dam się już nigdy namówić.... ten zapach i skrzypienie po nocach... <kciukwdół>
Natomiast w drugiej kuwecie mam Golden Grey Mastery (ten z niebieskimi drobinkami).
Pyli toto nieźle, ale kotom się podoba <strach> Już myślałam, że Ivo ma zapalenie pęcherza, bo jak wsypałam ten żwir to w kółko wchodził do kuwety i kopał. Ten padalec nawet kładł się i leżał w żwirku Teraz jak Gitano nie zakopie po sobie (a robi to baardzo rzadko) to Ivcio wchodzi po nim zakopać.
Nie wiem co ten żwirek takiego ma, ale koty go zdecydowanie wybierają. Jest bardzo drobniutki i mocno się zbryla. Zapach ma średni, ale o niebo lepszy od Benka. I jest wydajniejszy. Roznosi się różnie, zależy od kota. Jak kot wyskakuje jak torpeda z kuwety to wynosi na łapach. Jak wychodzi normalnie i jeszcze jak moje kochanie Gitano zakopuje łapkami PRZED kuwetą, a nie wewnątrz to mało się roznosi, wręcz wcale.
Już poddałam się z wycieraczkami plasikowymi. Teraz pod kuwety podłożyłam dywanik łazienkowy z Kauflanda za całe 5 zł. Jest w kolorze jasnego beżu więc i wysypanego żwirku bardzo nie znać.
Mam obok siebie dwie identyczne kuwety i niestety żwirek pakuję w foliówki i wynoszę. Koty wybrały Golden Grey'a no i ja też. Choć wzbraniałam się długo, bo drweniany wyrzuca się to wc i po kłopicie. A cementowe bobki trzeba wynosić.
Przez wiele lat używałam CBE+ ale przy 3 kotach miałam go wszędzie - w pościeli również
Na silikonowe nie dam się już nigdy namówić.... ten zapach i skrzypienie po nocach... <kciukwdół>
- madziulam2
- Agilisowy Rezydent