Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Danusia »

Zobacz drapaki D5A czy D5B ja bym na tej bazie cos pokombinowała .
Z Rufim zawsze możesz cos dodatkowego ustalić , przekombinowac on jest bardzo elstyczny na nasz potrzeby <mrgreen>
Preferencje kociakom sie zmieniają co do wyposażenia drapaków ,ale mój kocurek korzysta i z budki i z rozety i z hamaka tylko on lubi górę ,a koteczka lubi dyndajacy dół.
Półki też sa fajne ale u mnie raczej na chwile do posiedzenia jako przejście z rozety do rozety albo na hamak.
Myślę ,że rozety to podstawa , fajne sa też rynny ja ich nie mam.
Ale zamierzam zamówić na wiosnę dwa nowe drapaki ,a te które mam pojadą do naszego domu na wieś i ten jeden to będzie D5B ale z rozetą 50 i budką 45 ,a drugi bez budki ale z dwoma rozetami własnie 50 i chyba skuszę się na rynnę i hamak jeszcze zobaczymy ale ten pierwszy na bank będzie taki jak napisałam.
Tak naprawdę ja własnie kupiłam pierwszy drapak zanim kotek do nas przyjechał ,a teraz jest za mały :(((( także wszystko trzeba przewidzieć :-)
Awatar użytkownika
Barlog
Hodowca
Hodowla: AsPaBri*PL
Kontakt:

Post autor: Barlog »

Ten drapak D5A jest fajny i to bardzo -dzięki Danusiu:-) . W tym drugim modelu jakoś hamak do mnie nie przemawia,bała bym się że mały spadnie z niego .Zanim mały przyjedzie chcę mieć wszystko przyszykowane,a drapak to taki jego pokoik będzie. Zobaczę jakie będzie miał on zdanie na ten temat :-) .Ale zrobiłby mi numer jakby uznał że kanapa jest lepsza <strach>
Awatar użytkownika
pawel0809

Post autor: pawel0809 »

Witam serdecznie śledze temat dotyczący drapaków szybko daje sie zauważyć że jakościowo chwalony jest drapak firmy Rufi.Nie ukrywajmy że ceny są dość spore choć pewnie "coś za coś" ,ale może ma ktoś drapak innej firmy lub nawet no name i również sobie go chwali może jakieś ciekawe propozycje podpowiedzi dostane od was ?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Ja powiem tak, według mnie lepiej zainwestować w coś porządnego bo wtedy mamy pewność (jak w przypadku Rufiego) ze taki drapak starczy kotu na lata :-) . Jest porządnie wykonany, bardzo stabilny i kot nie zrobi sobie na nim krzywdy podczas szalenstw :-) . Jeśli jesteś/ będziesz właścicielem Brytyjczyka lub innego dużego kota trzeba myśleć, ze drapak powinien byc według mnie docelowy i zarówno dobry swoimi gabarytami dla małego jak i dorosłego kota. Moje znajome maja drapaki ze sklepow zoologicznych. Drapaki te, niestety albo rozpadaja sie, bo nie są w stanie utrzymać wagi dorosłego kota albo stają sie niestabilne i sa podtrzymywane przez inne meble, co według mnie nie jest bezpieczne dla zwierzaka.
agnieszka4100

Post autor: agnieszka4100 »

Osobiście zakupiłam drapak w Niemczech gdyż miałam taką możliwość. Teraz zbieram na Rufiego. Chociaż gdybym miała więcej zdolności manualnych i nie tylko :-) to pokusiłabym się pewnie o wykonanie drapaka własnoręcznie. Jest to zapewne bardziej pracochłonne i trudne, ale efekty mogą być powalające!! A pomysł na drapak można podpatrzeć na różnych stronach internetowych.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Jak ktoś chce troszkę taniej, to można też zakupić u Rufiego porządne słuby z dobrymi śrubami, a resztę czyli półki, rozety można sobie samemu zrobić i obić wykładziną. Pewnie w ten sposób wyjdzie taniej. Tylko trzeba dobrze podpatrzeć różne rozwiązania i dobrze zaprojektować sobie ten drapak, żeby był stabilny.
Awatar użytkownika
Daro

Post autor: Daro »

ja dziś zamówiłem coś takiego - http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/38-p-4b.html - model podstawowy i nie jakiś wymyślny :-) , ale jak mi się wydaje stabilny, z wysoką tubą, aby kotka miała się na czym wyciągnąć no i z rozetą, którą ponoć brytyjczyki uwielbiają + hamak... poza tym trochę ogranicza nas też nieduże mieszkanie...
e_

Post autor: e_ »

Ja mam taki : http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/55-d-1.html ( D1 dla dużych kotów) - obejrzyj sobie. Zamówiłam w dywanie- ma 3 lata i świetnie sie trzyma. Też mam małe mieszkanie.
Ja myślę, że jak możesz to może zmień rodzaj. Drapaki Rufiego tanie nie są. Ten, który zamowiłeś nie ma takiego podestu przejściowego- moim zdaniem . Moje kotki jak były młodsze bez problemu wspinały się po słupku na górny podest. Teraz to robią z drugiej strony - zatrzymując się na budce i potem wyżej.Doopki ciut cięższe jednak są- a może męczyć się nie chce.
W Twoim jest możliwość wspięcia się na górę tylko po słupku..
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

e_ pisze:W Twoim jest możliwość wspięcia się na górę tylko po słupku..
Niektórzy wybierając ten drapak stawiają go np. przy kanapie, czy biurku, aby kot miał z niego łatwiejsze wejście/zejście i wówczas nie musi się wspinać po słupku :-) Jeden z moich drapaków stoi właśnie przy komodzie ;-))
Awatar użytkownika
pawel0809

Post autor: pawel0809 »

ja sie zastanawiam nad tymi modelami może ktoś doradzi :
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/41-p-5.html do tego chciałbym hamak lub tube nie wiem czy byłaby taka możliwość
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/42-p-5a.html zamiast górnej półki rozeta i może słup o 10 cm niższy ,lub
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/42-p-5a.html
Zablokowany