Holly & Bibi Nagada*PL i Lulu Agilis Cattus*PL

Awatar użytkownika
Bartolka

Post autor: Bartolka »

Agnieszka7714 pisze:Holy to prawdziwa modelka. Widać, że lubi obiektyw, bo sama próbuje Cię zaczepić. Fajnie. A mnie zainteresowała ta muzykoterapia dla kotków. Zdradź tajemnicę cóż to za muzyka.
Wbrew pozorom kot to bardzo muzykalne zwierzę :-). Mało tego, koci gust muzyczny wydaje się być tak samo zróżnicowany, co ludzki. Podobnie jak u nas, niektóre koty w ogóle nie interesują się muzyką, podczas gdy inne wręcz ją uwielbiają. Różnią się także między sobą co do preferowanego gatunku utworu, a nawet w zakresie częstotliwości dźwięków oraz wysokości tonów. Zdecydowana większość kotów nie toleruje jednak zbyt głośnej muzyki.

Określone dźwięki mogą wywołać u kota różne niepożądane reakcje, ze względu na swoje podobieństwo do niektórych "wyrażeń" kociego języka.
Badania przeprowadzone w 1930 r. przez Morina i Bachrcha pokazały, że dźwięk E w czwartej oktawie sprawia, że młode koty wypróżniają się, a starsze są pobudzone seksualnie. <shock> Wyjątkowo wysokie tony, zwłaszcza te przypominające płacz młodych, mogą powodować silne zdenerwowanie u kotów, zaś dźwięki naśladujące zwierzęta podczas zalotów wywołują u nich reakcje seksualne. Koty zazwyczaj lubią słuchać muzyki bardziej spokojnej, klasycznej lub jazzu (podobno niektóre potrafią być prawdziwymi koneserami muzyki klasycznejj). Jednak nierzadko zdarzają się również osobniki, które szaleją na punkcie rocka lub heavy metalu <lol> .

Ja szczególnie u Bibi zauważyłam, że muzyka nie jest jej obojętna. Lubię różne etniczne brzmienia, szczególnie muzykę Indii (jak całą kulturę i sztukę) i jest jedna płyta, po której włączeniu Bibi przychodzi i rozkłada się zrelaksowana. Dlatego ostatnio tego najczęściej słucham :-)
Przychodzą też do pokoju gdy usłyszą ścieżkę z "Blade Runner". Naprawdę :-) Sprawdziłam :-)

Polecam artykuł
Czy koty lubią Bacha?
Awatar użytkownika
Bartolka

jasminka pisze:
Joanna P. pisze:Moniko, Holly na pewno jest magiczna, ale sposób w jaki pokazujesz swoje kotki też bez wątpienia zasługuje na to miano <zakochana> W Twoim wątku jest zawsze pięknie, sielankowo i magicznie właśnie :-)

Lulu również zachwyca na okładce <serce>

Ja właśnie nie wiem jak to opisać, pokazujesz je tak że wydają się z puchu są tak lekkie, cudowne myślę że to miłość po prostu :-)
Miłość po prostu <zakochana> :-)
kotku

Post autor: kotku »

Niesamowite z tą muzyką :-) Nigdy nie zastanawiałam się nad tym, że koty mogą być muzykalne... Teraz na pewno będę obserwować czy mój Tosiek ma słuch czy też może słoń mu na ucho nadepnął <mrgreen>
Gratuluję Lulu celebrytki! Wspaniała z niej modelka.
Ale Holly... ona urodziła się by być gwiazdą! <serce> Piękne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Agnieszka7714

Post autor: Agnieszka7714 »

Z tą muzyką to faktycznie jestem w szoku. Nigdy nie zastanawiałam sie nad tym ani tez nie obserwowałam kotów pod tym kątem. Trzeba zacząć. ;-))
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Post autor: AgnieszkaP »

No no no Bartolko :-) kolejna okładka :-) Gorąco gratuluję!
Ale nic dziwnego, bo Holly to prawdziwa gwiazda <serce> :kotek:
Awatar użytkownika
Kamiko
Hodowca
Hodowla: Mazuria*PL
Kontakt:

Post autor: Kamiko »

Ja nic nie będę pisać, tylko sobie jeszcze raz popatrzę <pokłon>
Awatar użytkownika
Hannah2

Post autor: Hannah2 »

Cudna okładka, bo i Luluś jest cudna <serce>
Z ta myzyką kompletnie sie nie zastanawiałam, u mnie w domu dominują ostre brzmienia i to czasem głośno bo mój syn lubi - koty śpią przy tym <strach> .
Awatar użytkownika
Ada

Post autor: Ada »

- piękne zdjęcia, ale pięknym kotom łatwiej się robi takie piękne foty...

- co do muzyki, moje stado uwielbia muzykę, ale to może dlatego, ze u mnie w domu zawsze gdzieś tam w tle jest muzyka,,,ja preferuję jazz, więc moje kociaste też lubią jazz, ale także uwielbiają sambę,,,,a kiedy włączam muzykę klasyczną to wówczas przybiegają wszystkie do pokoju i układają się do słuchania....nawet Muffin przejął już ten zwyczaj....

- kiedy wychodze z domu do pracy zawsze zostawiam kotom włączone radio na RMF Classic.... :-)
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Moniko ale piękna okładka z LULU <serce> jesteśmy bardzo dumne z Kalą z takiej siostruni :ok:

Bardzo sie ucieszyłam w rzeczy samej kolejny powód do wielkiej radości z takiej hodowlanej rodzinki <lol>

A muzyka :-? ja praktycznie nie ogladam TV tylko słucham , słucham radia i własnie muzyki , oba futerka śpią równo przy muzyce <mrgreen>
Awatar użytkownika
Bartolka

Ada pisze:- piękne zdjęcia, ale pięknym kotom łatwiej się robi takie piękne foty...

- co do muzyki, moje stado uwielbia muzykę, ale to może dlatego, ze u mnie w domu zawsze gdzieś tam w tle jest muzyka,,,ja preferuję jazz, więc moje kociaste też lubią jazz, ale także uwielbiają sambę,,,,a kiedy włączam muzykę klasyczną to wówczas przybiegają wszystkie do pokoju i układają się do słuchania....nawet Muffin przejął już ten zwyczaj....

- kiedy wychodze z domu do pracy zawsze zostawiam kotom włączone radio na RMF Classic.... :-)
Ada :-) Każdemu kotu można zrobić piękne zdjęcie, ale są umaszczenia, które są trudne do uchwycenia z zadawalającym efektem :-)

Super, że nie tylko ja dzielę się z kotkami muzycznym klimatem :-) A juz myslałam, że zostanę uznana za dziwoląga <lol>
ODPOWIEDZ