Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Drapaki

Post autor: yamaha »

Soniu : dokocenia zadnego nie mam w planach, chcialam po prostu zeby Missy-jedynaczka miala wybor miedzy rozeta i hamakiem, tym bardziej, ze pan z Rufiego mi pisal, ze koty bardzo te wysoko upiete hamaki lubia.....
Awatar użytkownika
Migracja

Post autor: Migracja »

yamaha pisze: czy wskakiwanie do tak wysoko upietej rozety nie jest dla kota zbyt skomplikowane ? Czy hamak ustawiony tak jak Twoj jest "schodkiem" i pozwala na swobodne wchodzenie do rozety ? U mnie drapak bedzie stal przy oknie, bez zadnej kanapy ani polki z ktorej kot bedzie mogl korzystac, wiec musi byc sam w sobie praktyczny.
Dokładnie - w takim właśnie ustawieniu hamaczek jest schodkiem do górnej rozety :)
Zmierzyłam, jest tak: z dolnej rozety na hamak jest 60 cm, z hamaka do górnej rozety jest 45 cm. I Funia zawsze taką drogę pokonuje na górne posłanie :) Rufus jest bardziej leniwy i po drodze jeszcze jest parapet <lol>
yamaha pisze: co do dolnej rozety, to jak juz pisalam, jestem prawie pewna, ze Missy z tak niskiego poslania korzystac nie bedzie, wiec na pewno jesli zamowie, to zamienie ja na polke sluzaca do wskakiwania wyzej (i jak pisze Rufi rowniez do stabilizacji wyzszego slupa)
Jestem bardzo "za", bo w dolnej rozecie ani razu nie widziałam śpiącego kota - służy tylko jako schodek na hamak lub parapet, no czasem drapanko po słupie odchodzi :) w przyszłości planuję drugi drapak i wtedy na pewno rozetę zamienię na półkę, a rozetę będę miała do drugiego drapaka :)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Bardzo dziekuje.
Poprosze Rufiego o wycene w takim razie, podwyzszajac ten nizszy slup do 50cm, wyzszy 100 (i hamak) +30 (i rozeta).
I juz ostatnie pytanie, Migracjo : rozete radzisz brac 45 czy 50 ?
Awatar użytkownika
Migracja

Post autor: Migracja »

yamaha pisze: podwyższając ten niższy slup do 50cm, wyższy 100 (i hamak) +30 (i rozeta)
bardzo dobry pomysł z podwyższeniem słupa do 50 cm - Missy będzie miała mniej do pokonania do hamaczka :) a wyższy mam właśnie taki 100+30 :)
yamaha pisze: rozetę radzisz brać 45 czy 50 ?
ja mam rozety 45 :) ale bardzo polecane na naszym forum są 50, więc sama nie wiem... <roll>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

No tez mysle ze nizszy slup 50-ka to dobry pomysl (bo w tym drapaku ktory ma teraz bez najmniejszego klopotu wskakuje z ziemi na polke na wysokosc 60 cm) :ok:
A wyzszy 130+rozeta tez chyba bylby OK ...
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Yamaha, ja bym kupiła rozetę 45 cm. Skoro Missy raczej będzie jedynaczką, to dla jednego kota 45 cm starczy spokojnie. U mnie w drapaku jest budka okrągła i Tami codziennie sobie w niej smacznie śpi, owinięty w obwarzanek a ta budka ma tylko 40 cm średnicy w środku. Dodam jeszcze, że Tami do karzełków nie należy, ma już prawie 8 kg.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Drapaki naturalne Raben. Myślałam, ze ktoś sie pomylił z jednym zerem <shock> . Jakie... brzydactwo <lol>
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ben/335012
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Widzialam "na zywo" i juz nawet gdzies tu wklejalam.
Ja tez uwazam, ze nie sa specjalnie piekne :-/////
Natomiast trzeba przyznac, ze w wykonaniu, w jakosci i w "dotyku" sa naprawde na 5 gwiazdek ! <ok>

Ale i tak takiego nie kupie <lol>
Awatar użytkownika
EwaL

Post autor: EwaL »

Cena powala <shock> ! Przy tych drapakach Rufi jest tani jak barszcz <lol>
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Niech mi teraz tylko ktoś powie, że zwariowałam z tak "drogimi" drapakami jakie mam w domu <lol>
Zablokowany