Drapaki
- yamaha
- Genius Loci
Re: Drapaki
Rufi i Hakan, z tego co pamietam, tez maja srednice tuby 26 (30tka jest tylko w dywanie). 
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Właśnie zmierzyłam moją tubę. Nasza ma 29 cm wymiar wewnętrzny. Brysia spokojnie się w niej mieści i potrafi zawracać. Tami to już bardziej jednokierunkowo musi jej używać, czyli wejście z jednej strony, wyjście z drugiej. Zawrócić w środku to ma już trudności <lol>
- yohjia
Ja nie polecam. Miałam kiedyś drapak tego właśnie producenta, co prawda mniej rozbudowany i niższy model (widzę, że jest on nadal dostępny w trwających aukcjach), ale teoretycznie powinien być bardziej wytrzymały od wyższych modeli... Rozleciał się po ok 3 miesiącach (nawet chyba niecałych), kiedy Julek był jeszcze jedynakiem i ważył jakieś 3-4 kg mniej. Szkoda pieniążków. Naprawdę.
Główna wada tych drapaków to sposób mocowania śrub w słupach - nie dość, że śruby są cieniutkie, to jeszcze ulokowane są w słupach tragicznie. Otóż w słupach jest tylko taki plastikowy dekielek o gr. jakieś 0,5 cm, w plastiku tym wyżłobiony jest gwint i w to wchodzi śruba. Czyli mocowanie żadne. I to właśnie jako pierwsze się u nas rozwaliło. Po prostu przy każdym skoku kota (wtedy jeszcze kocięcia właściwie) śruba się kiwała w tym plastiku, plastik się "zjechał" i po drapaku. W Rufim czy Hakanie zamiast plastikowego dekielka jest kilkucentymetrowe drewno, w nim jest metalowy gwint, który porządnie trzyma śrubę.
Ponadto półki i podstawa drapaka wykonana była z płyty wiórowej gr. chyba 1 cm, nie więcej - to bardzo lekki materiał, nie jest w stanie utrzymać drapaka, tym bardziej z kotem. U mnie drapak cały podskakiwał wraz z kotem...W podanym przez Ciebie modelu pewnie jest podobnie...Trzeba by podpytać o materiał, jego grubość, wagę drapaka..Nie ma też podanej grubości słupów. W moim byłym już na szczęście drapaku były one mizernej grubości (z resztą gdzieś mam zdjęcie porównujące te słupy ze slupami Rufiego). Nie ma też podanych długości poszczególnych słupów..patrząc na zdjęcie to wg mnie brakuje słupa ok. 80 cm, na którym kot może się porządnie wyciągnąć...
Wg mnie lepiej poczekać i samodzielnie wykonać drapak, który będzie bezpieczny :-)
Ja wyrzuciłam w błoto 200 zł na taki drapak niestety..
Główna wada tych drapaków to sposób mocowania śrub w słupach - nie dość, że śruby są cieniutkie, to jeszcze ulokowane są w słupach tragicznie. Otóż w słupach jest tylko taki plastikowy dekielek o gr. jakieś 0,5 cm, w plastiku tym wyżłobiony jest gwint i w to wchodzi śruba. Czyli mocowanie żadne. I to właśnie jako pierwsze się u nas rozwaliło. Po prostu przy każdym skoku kota (wtedy jeszcze kocięcia właściwie) śruba się kiwała w tym plastiku, plastik się "zjechał" i po drapaku. W Rufim czy Hakanie zamiast plastikowego dekielka jest kilkucentymetrowe drewno, w nim jest metalowy gwint, który porządnie trzyma śrubę.
Ponadto półki i podstawa drapaka wykonana była z płyty wiórowej gr. chyba 1 cm, nie więcej - to bardzo lekki materiał, nie jest w stanie utrzymać drapaka, tym bardziej z kotem. U mnie drapak cały podskakiwał wraz z kotem...W podanym przez Ciebie modelu pewnie jest podobnie...Trzeba by podpytać o materiał, jego grubość, wagę drapaka..Nie ma też podanej grubości słupów. W moim byłym już na szczęście drapaku były one mizernej grubości (z resztą gdzieś mam zdjęcie porównujące te słupy ze slupami Rufiego). Nie ma też podanych długości poszczególnych słupów..patrząc na zdjęcie to wg mnie brakuje słupa ok. 80 cm, na którym kot może się porządnie wyciągnąć...
Wg mnie lepiej poczekać i samodzielnie wykonać drapak, który będzie bezpieczny :-)
- wb_płock
bardzo dziękuję za opinię, na pewno weźmiemy ją pod uwagę...yohjia pisze:Ja nie polecam. Miałam kiedyś drapak tego właśnie producenta, co prawda mniej rozbudowany i niższy model (widzę, że jest on nadal dostępny w trwających aukcjach), ale teoretycznie powinien być bardziej wytrzymały od wyższych modeli... Rozleciał się po ok 3 miesiącach (nawet chyba niecałych), kiedy Julek był jeszcze jedynakiem i ważył jakieś 3-4 kg mniej. Szkoda pieniążków. Naprawdę.
moje wątpliwości budzić zaczyna już to, że nie ma odezwu sprzedawcy na moje pytania o drapak...
B.
- Jennefer
Ok poszedl przelew do Rufiego i pewnie za jakieś 3 tyg dostanę drapak. Akurat tydzień przed przybyciem Małej 8-)
- kleoska7
Witam wszystkich serdecznie, szukam drapaka dla mojego kocurka, jednak Rufi w najbliższym czasie będzie poza moim zasięgiem ze względu na cenę, mam nadzieje że za kilka miesięcy uda mi się na niego nazbierać.
Póki co trzeba zadowolić się czymś innym i w związku z tym mam pytanie- czy na początek dla małego kotka taki drapak jak ten byłby odpowiedni?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... dny/294431
Póki co trzeba zadowolić się czymś innym i w związku z tym mam pytanie- czy na początek dla małego kotka taki drapak jak ten byłby odpowiedni?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... dny/294431
- Snusia
- Hodowca
- Hodowla: Miziaki*PL
- Kontakt:
:-) za te cene kupiłabym rufiego P2
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/33-p-2.html
http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/33-p-2.html
- EwaL
Popieram Snusię, drapak "tymczasowy" od Rufiego będzie użytkowany po wyrośnięciu kociaka. One są solidne (drapaki nie kociaki - chociaż te też <lol>) i jak dupsko urośnie to Rufi spełni swoje zadanie.
- kleoska7
Fajny ten drapak, żeby zamienić legowisko na rozetę myślę że zdałby egzamin 
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Ja też popieram Snusię. Ten drapak jest na tyle solidny i stabilny, że potem jak Ci kotek wyrośnie do 8 kg to nadal będzie wytrzymywał i posłuży Twojemu kotkowi, jako drapak dodatkowy. A przez dłuższy czas będziesz mogła sobie nazbierać pieniążki na jakiś większy.