Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Vanicca

Post autor: Vanicca »

Mago pisze:
z minusów :-( :
- tworzy naprawdę duże bryłki (w odniesieniu do wersji zwykłej) a co za tym idzie, szybciej ubywa go z kuwety i mi osobiście bardzo nieprzyjemnie wyrzuca się go do wc, przy spuszczaniu wody przytyka się odpływ nieczystości i jest taki efekt, jakby woda miała się przelać górą... może dwie solidne bryłki na raz to za dużo, ale z drugiej strony spłukiwać po jednej to szkoda wody,
Ja po prostu wyrzucam siuśki do kosza :-P . Od kiedy w domu mamy fontannę częstość odwiedzania kuwety wzrosła o połowę i nasz stary łazienkowy przybytek po prostu by nie podołał :-) .

Cena fakt wysoka, ale jeśli kupuje się w pakietach to nie jest aż tak źle. Przy kotach długowłosych nie wyobrażam sobie używania Eco Plus. Wystarczy, że od czasu do czasu wynoszą to twardsze na portkach gdyby jeszcze mieli sprawę podstawową roznosić po domu to bym nie wyrobiła ze sprzątaniem <lol> .
Awatar użytkownika
GOSIA

Post autor: GOSIA »

Hmmm jak dla mnie Golden Grey Master to najlepszy z wszystkich betonitów.
Moje koty wolą go od CBE, niestety dla mnie :-/ Nawet największy przeciwnik zakopywania po sobie Gitano aż miło jak zagrzebuje to co zostawia w kuwecie, tylko w tym żwirku.
Jak pod kuwetę podłoży się wycieraczkę taką dywanową lub dywanik łazienkowy typu shaggy to nawet nie roznosi się na kilometr <mrgreen>
Taki trochę zużyty ma "lepszy zapach" niż Bebek, którego nie mogę znieść.
W animalii są małe worki 7kg, zawsze możesz wypróbować ;-))
Awatar użytkownika
ANA

Post autor: ANA »

Ja stosuję żwirek drewniany Cats Best Nature Gold - dla kotów długowłosych:
http://www.krakvet.pl/cats-best-nature- ... 10792.html
Jestem bardzo zadowolona. Mogę nieczystości wyrzucać do toalety. To dla mnie duża wygoda. Kuweta stoi w łązience.
Awatar użytkownika
Angee

Post autor: Angee »

My używany od samego początku, bo tak polecił nam hodowca Cat's Best Öko - Eco Plus. Jesteśmy zadowoleni z tego żwirku. Potwierdzam, że jest on bardzo wydajny i wygodny w użyciu - możliwość spuszczania w toalecie :-) Jedyny minus to to, że trochę roznosi się po łazience ... ale swoją drogą Felek to pierwszoligowy kopacz kuwetowy <lol>
Awatar użytkownika
GOSIA

Post autor: GOSIA »

No to mamy klops... wracamy do starego żwiru, ale to pańcia ma nasiloną alergię na pylący się żwir, koty będą musiały jakoś to znieść <lol>
Czy Ktoś zamawiał w ostatnim czasie w zooplusie lub animalii CBE Golda?
Kupuję hurtowe ilości a nie chciałabym się naciąć znowu na trefną partię :-/ W obu miejscach był ten z nowej beznadziejnej partii <zły>
Czy żwirek wrócił do swojej poprzedniej jakości czy nadal jest drobniejszy i źle pocięty oraz pakowany w wąskie, wyższe i zszywane nicią opakowania? Wolałam ten pakowany w niższe i klejone worki ;-))
W animalii twierdzą, że producent nic nie zmienił, ale ja wiem swoje <lol>
Awatar użytkownika
Susurro
Kontakt:

Post autor: Susurro »

Ja od kilku miesięcy używam Cat's Best Eko Plus. Ponieważ kuweta futer ustawiona jest w łazience - to wybór padl na ten zwirek - można go wyrzucać bezpośrednio do toalety i śmierdzący problem z głowy :) Nie jest to żwirek idealny - jest lekki i dosyć się nosi, głownie zostaje na dywaniku łazienkowym ale jednak. Dosyć dobrze pochłania zapachy - jednak nie znam żwirku który byłby w stanie zneutralizować zapach kociej kupki :) Sam z siebie pachnie drewnem. Kupiłam go kiedyś w formię grubszych granulek - niby dla kotów długowłosych, jednak nosił się tak samo a był 2 razy mniej wydajny wiec wróciłam do tego drobniejszego.
katana1978

Post autor: katana1978 »

może kogoś zaciekawi test żwirów drewnianych zrobiony w Animalii

test żwirków

Strasznie długi ten wątek - i jeśli już to gdzieś było to przepraszam :)
Awatar użytkownika
bartek-turek

Post autor: bartek-turek »

mam do was pytanie. chciałbym używać żwirku sylikonowego ale z tego co tu przeczytałem, dowiedziałem się że taki rodzaj żwirku nie zatrzymuje skutecznie zapachu. czy macie jakieś doświadczenia np. z dodawaniem jakichś dodatków które zapobiegają przykrym zapachom?
Awatar użytkownika
zuzuzanta

Post autor: zuzuzanta »

Ja wsypuję do kuwety Cat's Best Nature Gold. I mam pytanie do osób, które stosują go już jakiś czas: czy nie mieliście nigdy problemów z zatkaną toaletą po tym żwirku? U mnie jak na razie wszystko w porządku (żeby spłukać dobrze, muszę zrobić to dwa razy), ale słyszałam (być może to ploty :-) ), że były przypadki zapchania toalety i chcę to teraz skonsultować z Wami.
Awatar użytkownika
aneby

Post autor: aneby »

Koleżanka sobie zatkała kibel drewnianym żwirkiem, który oczywiście producent zaleca wyrzucać do toalety <roll>
Zablokowany