Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Patrycja
Kontakt:

Post autor: Patrycja »

tak czytam i czytam i mysle co tu zrobic
czy osiatkowac balkon - srednio mi sie to usmiecha

nie wiem czy nie bede potrzebowala na to jakiejs zgody zarzadcy albo wspolnoty
zeby taka konstrukcje przywiercic do scian
Awatar użytkownika
Patrycja
Kontakt:

wiecie co, mam tak szerokie weglarki ze nie bede chyba zakladac moskitier na okna
tylko na balkon bo on jest otwierany normalnie

okna otwieram tylko uchylnie
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Uchylne okna są niebezpieczne - o tym już wielokrotnie było mówione. Na uchylne okna trzeba kupić specjalne siatki, uniemożliwiające kotu, szczególnie kociakowi, wsunięcie się w szczelinę. Tak czy inaczej trzeba zabezpieczyć. Lepiej zabezpieczyć okno i swobodnie je otwierać. Do okna lepsza jest według mnie siatka ogrodowa, sztywna.

Na czym polega niebezpieczeństwo związane w domach, w których są okna uchylne:

https://youtu.be/m8extTyg6ik
Awatar użytkownika
Patrycja
Kontakt:

ale u mnie sa takie szczeliny ze kot nawet glowy nie wlozy
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Zamówiłam sieć rybacką na balkon ,robi się ciepło koty ciekawskie pchają się na balkon ,czas realizacji ok 2 tyg .
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Patrycja pisze:ale u mnie sa takie szczeliny ze kot nawet glowy nie wlozy
U góry też? Jeśli to typowe okno, to po uchyleniu szczelina na górze wcale nie jest mała. Okna uchylne nie są niebezpieczne dlatego, że kot wsunie głowę. Chodzi o to, że może wspiąć się na górną krawędź, i po przeciśnięciu górą, zsunąć na dół - rzeczywiście, głowa się już wtedy nie wydostanie. I to nie jest teoretyzowanie - znam osobiście ludzi, którzy tak stracili kota. Dorosłego. Kociętom takie sztuczki przytrafiają się częściej, bo są bardziej ciekawe.
Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiek »

Ja również czekam na sieć.Babka poleciła siatkę o oczkach 4cm na 4cm.Zobaczymy jak to wyjdzie.
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Dziś przyszła sieć zamówiona w poniedziałek ,ładnie i solidnie wykonana :ok: ,zaraz po świętach montowanie na balkonie teraz u nas bardzo się ochłodziło i padał śnieg z deszczem :-x więc i tak bałabym się że kotki się przeziębią .
Awatar użytkownika
Sara

Post autor: Sara »

my w końcu zamontowaliśmy siatkę na balkonie.
trochę się główkowaliśmy jak osłonę zamontować, bo nie dość że balkon jest na ostatnim piętrze, to jeszcze jest półokrągły i daszek nad nim jest zaokrąglony

ale w Obi kupiliśmy siatkę ozdobną, oczka 1,5 cm x 1,5 cm. poprzykręcaliśmy i na razie działa
siatka jest zamontowana na wysokość 2 metrów.
Geri na początku nie chciała wychodzić na balkon; Dotka od razu się pchała. ale potem jak się spodobało też pierwszej to cały dzień spędziły werandując.
i tak się zastanawiam...... czy jest możliwe by kot wspiął się po siatce na te 2 metry????

ps:
ale mieliśmy dziś przygodę. z jednej części mieszkania mamy okna dachowe. w którymś momencie ja patrzę, a na oknie stoi biały kot. moja pierwsza myśl - Geri wyskoczyła przez okno. potem pytanie ale jak? kiedy? przecież przed sekundą spała w d.pokoju, a jak okna są otwarte to zawsze zabezpieczone moskitierą. otworzyłam okno, a to jakiś kotek zwiedzał sobie dach. wzięliśmy go, wsadziliśmy do transportera i mąż poszedł szukać właścicieli. okazało się, że białasek jest wypuszczany na dach i po nim swobodnie chodzi
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Jeśli siatka jest sztywna, druciana, a kot sprawny, może się wspiąć :-(
Zablokowany