Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
ewakedziora

Re: Drapaki

Post autor: ewakedziora »

Dziękuję za odpowiedź:) Czy drapak Rufiego nie będzie jeździł po podłodze jak Futrzak będzie na niego wskakiwał?
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Mój nie jeździ :-) a mam 4 koty i nie duży drapak P8A i nie żałuję ani jednej złotówki którą na niego wydałam :-)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Mowy nie ma, nie drgnie nawet ;-))
Zrozumiesz to bardzo szybko, nawet przy samym odbiorrze przesylki od Rufiego <lol>
Awatar użytkownika
aneby

Post autor: aneby »

Na drapaku od Rufiego moje koty mogą się wylegiwać tak <mrgreen>
Obrazek

Mam też drugi drapak, o wiele tańszy, który kupiłam na początku. Wylądował na balkonie, gdzie jest oparty o murek, bo by się przewrócił. Poza tym w takim standardowym drapaku półki nie są zbyt duże. Kot owszem usiądzie, ale się nie wyciągnie, bo zwyczajnie się nie zmieści. Brytyjczyki, zwłaszcza kocury, naprawdę potrafią być duże <roll>
To ten drugi drapak
Obrazek
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Poza tym koleżanka ma kotkę, które często są znacznie mniejsze niż kocury.
Mam Rufiego i mam 2 drapaki z zooplus, te z zooplus nawet bym poleciła, ale wyłącznie dla kotów o wadze mojej dachóweczki Kitki (<4kg).
ewakedziora

Post autor: ewakedziora »

Dziękuję Wam za rzetelną pomoc :) Będzie dywanowy Rufi. Tylko jeszcze konkretny model skonsultuję z niezastąpioną Panią z "mojej" hodowli:)
Engram

Post autor: Engram »

Ja również mam wątpliwości co do drapaka. Jako, że wkrótce sie przeprowadzam z kotami, postanowiłam wymienić chłopakom wysłużoną i mocno zniszczoną już tubę (300zł kosztowała a wytrzymała dwa lata :axe: ) na drapak od Rufiego. W oko (i budżet) wpadły mi takie modele:

http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/38-p-4b.html
tu mam wątpliwości, czy nie będzie za mało stabilny na dwa koty? I "za prosty"?

http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/53-d-0.html
trochę niski, chciałabym go możliwie podwyższyć, no i trochę mało urozmaicony, jak wyżej...

http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/53-d-0.html
z modyfikacjami- bez budki, bo kotałki w dziurach tubowych nie siedzą wiec i tym by pewnie pogardziły, zamiast budki może dodatkową półeczkę na zejście? ew. trochę bym go obniżyła, tak ok. 10-20cm, słupy chyba też można zmienić na 12cm (i szczerze mam nadzieję, że cena po tych zabiegach też by poszła odpowiednio w dół <gwiżdże> , bo jednak trochę ten drapak kosztuje w wersji fabrycznej)

Dodam, ze nie mam brytków tylko dwa orienty, rodzeństwo chętnie się tuli razem na szczycie tuby (choć ledwie się tam już mieszczą bo szczyt ma średnicę chyba 37cm). Rozeta 45cm myślicie, że by wystarczyła dla nich?

Dodatkowo nad drapakiem chcę im zamontować kocia półkę http://szarydesign.pl/produkty/eco-line/polka-fala wiec sam drapak nie musi być super wysoki, ale tak ze 140-150cm bym chyba chciała...czy bez sensu, może jeszcze niżej z uwagi na dodatkową półkę ścienną (i wtedy możnaby darować sobie dodatkowy schodek)? Obecna tuba ma wys. 70cm, bez problemu na nią wskakują i zeskakują, nie wiem jak to rozplanować.

Jak myślicie? Bo ja już zgłupiałam od tego oglądania i czytania.

Pytanie dodatkowe: co odróżnia drapaki serii ekskluzywnej od podstawowej i dla dużych kotów? Nie znalazłam na stronie konkretnej informacji na ten temat a różnice cenowe w podobnych konstrukcjach są całkiem spore...
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

Ten pierwszy drapak służy moim brytkom, na pewno jest stabilny. Na dwa koty wystarczy wg mnie.
Drugi i trzeci jest identyczny. Hamak wg mnie lepszy niż druga rozeta.
Awatar użytkownika
Łatka

Post autor: Łatka »

U nas jak na razie jest jeden mały drapak po persie mojej siostry. Ale mój mąż z racji tego, że stolarz i tapicerować tez umie to bierze się już za drugi taki bardziej wypasiony. Ten dla persa też sam robił, a że ma dostęp do materiałów to sobie rozrysował jakiś patrząc na te wsze w galerii. Pewnie trochę to potrwa ale jak tylko zrobi to pochwalimy się w galerii a co tam :)
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

O rany, to jak juz bedzie gotowy, to koniecznie pokaz !
Stolarz tapicer : juz czuje, ze bedzie fajny drapak <tańczy>
Zablokowany