Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
rosa

Jaka tuleja

Post autor: rosa »

Witam, wszystkich miłośników brytyjskich piękności. Dołączam od dzisiaj do Waszego grona . Więcej info o mnie i o moim wymarzonym, wyczekiwanym kocurku przedstawię wam wieczorkiem bo teraz spieszę się do pracy. Mam na chwilę obecną tylko do was gorącą prośbę.Otóż przymierzam sie dozamówienia drapaka Rufi i mam dylemat. Mam nadzieję że dzięki Waszemu doświadczeniu uda mi sie podjąć właściwa decyzję. Otóż chcę kupić drapak P-7A ale z drobną modyfikacją, a mianowicie zamiast górnej półki rozeta i tuleja zamiast srednicy 26 cm -ma być 30 cm. no i w związku z tym Pan Leszek odpowiedział mi że musi poszerzyć półke nad tuleją i będzie 40x60. Czy wg Was jest potrzeba poszerzania tulei do tych 30 cm czy 26 cm w rzeczywistosci wystarczy? Będę miała 1 brytka i będzie to koteczka.
Z góry dziękuję za odpowiedź,i obiecuję że wieczorkiem się przedstawię abyście wiedziały/li co to za wariatka na punkcie brytków do Was dołączyła ;-))
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Re: Drapaki

Post autor: yamaha »

Jesli Pan Leszek powiedzial, ze MUSI poszerzyc polke, to chodzi z pewnoscia o stabilnosc i uzytkowalnosc drapaka, niekoniecznie ma to zwiazek z wielkoscia Twojego kota.
W tej akurat kwestii mialabym, na Twoim miejscu, do niego zaufanie. ;-))
Pozdrawiam
rosa

Post autor: rosa »

ok, ale chodzi mi oto, czy jest konieczność poszerzania tulei do 30cm, czy tak jak jest w oryginale czyli 26 cm średnicy tulei dla brytka wystarczy ...
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Ups, przepraszam, nie doczytalam <oops>
Powiedzmy tak : w 26 sie kot zmiesci, ale w 30-tce latwiej mu bedzie sie obracac w tej tulei (a zapewniam Cie, ze koty jak juz sa w srodku, to bardzo czesto im przychodzi do glowy pomysl polozenia sie WLASNIE W DRUGA STRONE <lol> )
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Poszerz do 30 cm. Ja mam dwa drapaki i w każdym jest tuleja (moje koty je lubią) i mam je szerokości 30 cm.
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Ja nie poszerzyłam i żałuję. Nawet drobniutka Lulu nie korzysta z tulei.
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Dziewczyny, pewnie nie zauważyłyście, że w zooplus pojawiła się nowa linia drapaków, powiedziałabym, że dla dużych kotów.
To linia "natural paradise" (tu -->), legowiska są spore, a sizalowe słupki grubości 15cm. Pozostaje kwestia mocować, które mogą być słabsze niż te w Rufim.. jednak ceny tych drapaków zachęcają i mam ochotę je sprawdzić, tym bardziej, że tym razem kontakt z Panem Leszkiem nie zachęcił mnie do zakupu, może Rufi ma już za dużo klientów.

Mnie bardzo odpowiada ten słup, o czymś takim kiedyś myślałam:

Obrazek

Cena 499,- (bez rabatów) - chyba cieszy się powodzeniem, bo aktualnie jest niedostępny, a przez ostatnie 3 dni, kiedy wchodziłam, oglądałam i się zastanawiałam, był dostępny <shock>

Zerknijcie też na tę wieżę, podobna u Rufiego jest 2 razy droższa:

Obrazek

Jest jeszcze taka wieża, ta to już w ogóle "pół darmo" (z perspektywy cen rufiowych):

Obrazek

Ten jest mniejszy, ale mój Puszek ostatnio często korzysta z budki o średnicy ok.35cm <shock> A gdyby mnie kto pytał, to w ciemno szła bym w zakład, że tam się nie zmieści.

Co myślicie o tych drapakach? A może ktoś już ma coś z tej linii? Kusi mnie słupek i wieża <diabeł> Tylko jeszcze nie wiem która...
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Wyglądają ładnie, sprawiają wrażenie solidnych :ok: Również jestem ciekawa opinii :-)
Awatar użytkownika
Fusiu
Agilisowy Rezydent

Post autor: Fusiu »

Bardzo mi sie podobają. Od jakiegoś czasu szukam takiej właśnie wieży- drapaka w rozsądnej cenie..
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Aż poszłam pooglądać <lol>

Wiesz Agnieszko fajnie ten słupek wygląda :ok: ja taki na wieś do swojej sypialni bym wstawiła <lol> A jakość no nie wiem <roll> Rufiego rzeczy też się zmieniają niestety.
Mam porównanie bo pierwszy drapak kupiłam w październiku 2010 roku i jest zupełnie inaczej wykończony niż obecne :ok:
Jak nie spróbujemy nie będziemy wiedzieć <lol>
Kolorek klucha ma budkę w drapaku od Rufiego 40cm i uwielbia ją mimo ,że chyba mu tam ciasno no wyjąć ja go nie potrafię <lol>
Zablokowany