Ile miseczek na pokarm?
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent
Re: Ile miseczek na pokarm?
Jaskier ma 5 miseczek
https://m2.ikea.com/pl/pl/p/oftast-misk ... -80258915/ na wodę i suchą.
Mokrą karmę podaję na małym deserowym talerzyku
https://m2.ikea.com/pl/pl/p/oftast-misk ... -80258915/ na wodę i suchą.
Mokrą karmę podaję na małym deserowym talerzyku
-
- Agilisowy Rezydent
Po przeczytaniu, że Jaskier je z pięciu misek nabrałem odwagi i odświeżam temat - szczególnie w temacie ksztaltu/wysokości miski. Do tej pory sądziłem , że tylko woda dynastycznym smakuje z wiader … Ale do rzeczy: od kilku / kilkunastu dni porobiły mi się niejadki Jedyne, co wciągają to mięsko (kuchnia wydaje wieczorem) rano i w ciągu dnia ledwo co pochrupią Hillsa k/d i raz na jakiś czas Orijena z drobiem. Czasem dziubną Miamora (tuńczyk+kalmary), czasem Gussto ( pozostał już tylko zielony - kurczak), czasem jakieś Maxi zoo Premium, ale w sumie, to cztery jedzą tyle, co jeden Napek tzn. w sumie niecałe 200 g:4 = 50g na dobę. Nie żeby były chude tylko jakoś dziwnie się wycofały … Teraz wytłumaczenie po co ten przydługi wstęp : otóż jeżeli zawartość ZOSTAJE W PUSZCE i nie jest przekładana do misek - cieszy się dużo większym zainteresowaniem, tak samo, gdy jest część jest przełożona do porcelanowego kubka - też jest stamtąd wylizywana. Czy ktoś spotkał się z takimi preferencjami futrzastych, że wolą jeść z wyższych i węższych naczyń ??
- Luinloth
- Agilisowy Rezydent
O, to bardzo ciekawe - np. my mamy specjalnie miseczki-talerzyki, takie zupełnie płaskie, bo usłyszałam, że koty właśnie nie lubią głębszych miseczek, ponieważ przygniatają im wibrysy i jest to dla nich irytujące.
Ale może mięso w płaskim naczyniu szybciej wysycha, a w wyższym jest świeże i dlatego koty wolą takie?
Ale może mięso w płaskim naczyniu szybciej wysycha, a w wyższym jest świeże i dlatego koty wolą takie?
-
- Agilisowy Rezydent
A jak to się dzieje ZARAZ PO OTWARCIU PUSZKI ? Można by to ew. tłumaczyć intensywnością zapachu, ale to już odpada, w przypadku kubka z lodówki …Luinloth pisze: ↑25 maja 2021, 09:08 O, to bardzo ciekawe - np. my mamy specjalnie miseczki-talerzyki, takie zupełnie płaskie, bo usłyszałam, że koty właśnie nie lubią głębszych miseczek, ponieważ przygniatają im wibrysy i jest to dla nich irytujące.
- Luinloth
- Agilisowy Rezydent
A zaraz z puszki to wiadomo, świeże i pachnie
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
U mnie niektórzy tak robią, świeże i pachnące na talerzyku jest takie sobie, a puszka do wylizania jest ekstra
- BabaJaga
- Agilisowy Rezydent
Może tu chodzi o to, że w puszce czy kubku jest wyższa górka żarełka, z której łatwiej jest odgryźć kęsa? Zauważyłam u nas, że jak przełożę jedzonko z puszki na płaski spodeczek, to Koko (bo tylko on jest wielbicielem mięska) łapczywie żarełko pochłania. Ale tylko do czasu, aż zawartość spodeczka zostanie rozmemłana na boki i na podłogę. Zbyt płaska pozostała warstewka jakby zniechęcała go do dalszej uczty. Jednakże, gdy podejdę i poprawię kształt dania na ponownie górzysty, w mig spodek staje się lustrzanie czysty
-
- Agilisowy Rezydent
Bardzo ciekawe spostrzeżenie ! Przegapiłem , a tak przecież wygląda u nas „dojadanie” rybek. Daję tylko z saszetek - więc o wyjadaniu z puszki nie ma mowy. W ciągu kwadransa jest „rozmemłane” po całej misce i czeka… Po jakimś czasie ubijam z tego „babkę” i znów jest zainteresowanie !BabaJaga pisze: ↑02 cze 2021, 21:50 Może tu chodzi o to, że w puszce czy kubku jest wyższa górka żarełka, z której łatwiej jest odgryźć kęsa? Zauważyłam u nas, że jak przełożę jedzonko z puszki na płaski spodeczek, to Koko (bo tylko on jest wielbicielem mięska) łapczywie żarełko pochłania. Ale tylko do czasu, aż zawartość spodeczka zostanie rozmemłana na boki i na podłogę. Zbyt płaska pozostała warstewka jakby zniechęcała go do dalszej uczty. Jednakże, gdy podejdę i poprawię kształt dania na ponownie górzysty, w mig spodek staje się lustrzanie czysty
- Jaskier
- Agilisowy Rezydent
Faktycznie, bardzo ciekawe...
Tylko że mi nigdy nie przyszło do głowy znów pozgarniać mięska na wyższą kupkę.
Będę się starał
Tylko że mi nigdy nie przyszło do głowy znów pozgarniać mięska na wyższą kupkę.
Będę się starał
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
To u nas robimy zupki po trzy razy. Żeby resztki nie wyschly dolewam wody i rozgniatam. Co chwilę muszę wody dolewać bo wciąż ją wychleptuja