Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Danusia »

MoniQ pisze:U nas też wisi OKO i jest ok, poza tym mi się wizualnie ona najbardziej podoba :) No ale wiadomo, co kot to inny gust :)

No ja tak jak Monika :ok: wydaje mi się ,ze jest nieprzekombinowana i w każdą stronę na niej jest wygodnie :-) Kalutka ok 6 kg spokojnie się mieści ,a uwielbia zwisać po swoim tatusiu na wszystkie strony <strach>
Awatar użytkownika
EwaL

Post autor: EwaL »

A długość 60 cm jest wystarczająca, czy macie większe?
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

EwaL pisze:A długość 60 cm jest wystarczająca, czy macie większe?
Nam wystarcza, ale żaden z naszych kotów nie ma rozmiarów Lolka :D
Awatar użytkownika
EwaL

Post autor: EwaL »

MoniQ pisze:
EwaL pisze:A długość 60 cm jest wystarczająca, czy macie większe?
Nam wystarcza, ale żaden z naszych kotów nie ma rozmiarów Lolka :D
Ale Lolek to przecież maleństwo, lekko przyciężkie, ale to wina nadmiaru futra, a nie wagi 6500 <lol>
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

elwiska3 pisze:
elwiska3 pisze:AgaL chyba Twoje koty mają taki drapak <mrgreen> nadal jesteś zadowolona <?>
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... dny/294440
Karmelek chce ten drapak <mrgreen> <mrgreen> <mrgreen>

Obrazek

to Pańcia mu kupi bo trzeba spełniać dziecięce marzenia <mrgreen>
tylko nie wiem jak TZ zareaguje na mebel 154 cm koło kanapy <shock>
Powiedz, że to za punkty <lol> <lol> <lol>
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Post autor: nmin »

elwiska3 pisze:Karmelek chce ten drapak <mrgreen> <mrgreen> <mrgreen>

Zastanów się jeszcze... Ja go ostatecznie zamówiłam i dziś właśnie skręciłam. Generalnie prezentuje się świetnie i wydaje się być stabilny, ale myślę, że dla dorosłego kocurka będzie zwyczajnie za mały. Nigdy co prawda nie widziałam na żywo brytka-faceta, ale tak mi się wydaje. U mnie będzie go używała kotka i to tylko przez pierwsze miesiące, żeby miała coś na start - za maksymalnie pół roku kupię nowy, jeśli uznam, że jest taka potrzeba.

Mogę zrobić jakieś fotki albo wymierzyć platformy, jeśli chcesz ;)
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

Post autor: elwiska3 »

nmin pisze:
elwiska3 pisze:Karmelek chce ten drapak <mrgreen> <mrgreen> <mrgreen>

Zastanów się jeszcze... Ja go ostatecznie zamówiłam i dziś właśnie skręciłam. Generalnie prezentuje się świetnie i wydaje się być stabilny, ale myślę, że dla dorosłego kocurka będzie zwyczajnie za mały. Nigdy co prawda nie widziałam na żywo brytka-faceta, ale tak mi się wydaje. U mnie będzie go używała kotka i to tylko przez pierwsze miesiące, żeby miała coś na start - za maksymalnie pół roku kupię nowy, jeśli uznam, że jest taka potrzeba.

Mogę zrobić jakieś fotki albo wymierzyć platformy, jeśli chcesz ;)
Poproszę o fotki <mrgreen>
Wymiary mam niby podane na stronie zooplusa ale jak możesz to podaj faktyczny rozmiar tej okrągłej półeczki - bo jakaś taka mała się wydaje.

A i Karmelek drobniutki i malutki jest :-) coś około 4-4,5 kg
Awatar użytkownika
nmin
Agilisowy Rezydent

Post autor: nmin »

Drapak w pełnej okazałości:

Obrazek

Obrazek

I zmierzone półeczki. Owszem, według wymiarów ta półka ma 50 centymetrów długości, ale łącznie, a przecież po drodze jest jeszcze słup <diabeł> Wychodzi więc jakieś 33 centymetry faktycznego miejsca do leżenia, co dla dorosłego kota może nie być wystarczające.

Obrazek

Rozeta ma wewnątrz 32 centymetry.

Obrazek

Kupiłam go, bo i tak był akurat przeceniony, ale od początku nastawiam się na zakup kolejnego za jakiś czas ;-))
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

A ja się skusiłam i kupiłam dwa drapaki z linii Natural Paradise w zooplus.

Jeden to tuba:

Obrazek
>>klik<<

Wykonanie oceniłabym na 4/5, ale chodzi o drobiazgi (np. zaciek na sklejce).
Jest ciężki i sprawia wrażenie solidnego, naprawdę trudno się do czegoś przyczepić.
Od razu odczepiłam te zabawki w świetle dziupli, nie wiem, jakoś mnie raziły, a zważywszy, że dość trudno było mi zaakceptować kolorystykę, chociaż tyle mogłam zrobić, żeby tuba była dla mnie bardziej strawna.
Póki co korzysta z niego tylko Puszek - lubi spać w dolnej dziupli. Na samej górze chyba jeszcze żaden z kotów nie był <mrgreen>

Drugi drapak to coś, co od razu mi się spodobało i nie ukrywam, że kupiłam z myślą o Kituni, już ją widziałam oczyma wyobraźni wdrapującą się na sam szczyt. Póki co tylko te oczy (wyobraźni) to widziały ;-))
Taki oto słup:
Obrazek
>>klik<<
Uwagi podobne jak do poprzedniego. Jest solidny i ogromny (wysokość 213cm, średnica słupa 27cm), a o to mi chodziło.
Mocuje się go do ściany.
Żeby uczynić go bardziej dostępnym dla kocurków (zwłaszcza Puszka), ten krótki słupek umieściłam między długimi, tak więc środkowe legowisko jest niżej niż na zdjęciu.
Ten drapak przyszedł uszkodzony, a dosyłanie elementu na wymianę trwało 2 tygodnie (za to w ramach przeprosin dostaliśmy sizalową piłkę z piórkiem). Stoi od piątku, póki co koty używają go wyłącznie do drapania, raz tylko w zabawie udało mi się zachęcić Bajzelka, żeby wskoczył na najniższe legowisko.

Tym sposobem nabyłam dwa duże drapaki w cenie jednego niezbyt dużego Rufiego (kupowałam je z rabatem 10%). Trudno ocenić jak się będą miały za dwa lata, ale na tę chwilę wydają się solidne i powinny być atrakcyjne dla kotów... Powinny, bo póki co nie są, a prawda jest taka, że Rufiego od razu opanowały <lol>

Miałam też okazję widzieć tę wieżę:
Obrazek
>>klik<<
To nie jest taka wieża, jaka kiedyś była w zooplus za punktu, jest sporo większa i sprawia wrażenie solidnej. Na moje oko nawet dla dużych brytków powinna być ok, dla średnich spokojnie bym poleciła, tym bardziej zważywszy cenę (199zł, a widziałam już po 179zł... a przecież są jeszcze rabaty).
Awatar użytkownika
Karola

Post autor: Karola »

Obrazek
>>klik<<

Agnieszko, a jak z mieszczeniem sie dupek w legowiskach? bo wysokośc jest super, cena nie zabija, słup fajny gruby,tylko te legowiska malutkie mi sie wydają... i jeszcze jedno - rozumiem, że w innych miejscach nie da się tych rozetek przmocować (wyżej, niżej..)??
Zablokowany