Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dschingis

Re: Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Post autor: Dschingis »

hallo,
musimy powoli zabezpieczac balkon, bo upal sie zrobil i nie wytrzymamy w dusznym mieszkaniu, poza tym Dzyngis wacha i wacha dolatujace powietrze i juz nie moze sie doczekac zeby wypasc na balkon, nie wspomne o krzykach, ktorymi mnie porobuje terroryzowac... <diabeł>

nie znalazlam tu pytania jak zabezpieczyc balkon jesli jast kompletnie otwarty, tzn. wilsi wolno na scianie domu i nie ma ani bocznych scian, daszku...
czy wystarczy jakas konkretna wysokosc? jednak boje sie, ze sie bedzie wspinal... czy musze sie kompletnie zasiatkowac, takze od gory?

za odpowiedzi bede wdzieczna! <oops> <oops> <oops>
Awatar użytkownika
ania1978

Post autor: ania1978 »

Sonia pisze:Lenko takie moskitiery to można sobie zamówić tam, gdzie sprzedają okna. Ja sobie tam zamówiłam. Ona jest na takiej lekkiej ramce, są takie zaczepy, jak u Asi i bez problemu samemu można sobie to zamontować i wyciągnąć. Raz w roku daję do wanny i porządnie szoruję. Okno można otworzyć na ościerz, zamyka się też bez problemu, tak choćby tego nie było. Bardzo praktyczne to jest.

Ja właśnie zamawiałam w takiej firmie co sprzedają okna ;-)) Przyjechał pan, który sam wymierzył te okna bo stwierdził , że tak będzie lepiej, teraz czekam niecierpliwie kiedy będą gotowe i pan przyjedzie mi je założyć :-> Dzisiaj widziałam już obudzone bąki i inne gigantyczne owady :-///// aha i jeszcze takie ramkowe ponoć będą mi służyć wiele lat ;-))
Awatar użytkownika
yohjia

Post autor: yohjia »

Dschingis pisze:[...]nie znalazlam tu pytania jak zabezpieczyc balkon jesli jast kompletnie otwarty, tzn. wilsi wolno na scianie domu i nie ma ani bocznych scian, daszku...
czy wystarczy jakas konkretna wysokosc? jednak boje sie, ze sie bedzie wspinal... czy musze sie kompletnie zasiatkowac, takze od gory? [...]
My robiliśmy taką konstrukcję z kątowników stalowych, wszystkie elementy zostały pospawane i liną wciągnięte na piętro na balkon, następnie konstrukcja spawana do barierek balkonowych. Wysokość samej konstrukcji z tego co pamiętam to ok. 1,8-2 m, zadaszenia brak :-) Koty nie wspinają się po siatce - trzeba tylko pamiętać, żeby siatka nie była naciągnięta, wtedy kociszon (zwłaszcza kilkukilogramowy) nie będzie miał jak się wspiąć :-)
Awatar użytkownika
yohjia

Post autor: yohjia »

Mniej więcej tak to wygląda:

Obrazek
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Widzę, że kotek sam siatkę montował <lol> <lol> <lol>
Awatar użytkownika
Molly

Post autor: Molly »

U mnie są moskitiery w oknach - na zamówienie z firmy co okna robi, w drzwiach balkonowych drzwi moskitierowe ze wzmocnioną siatką aluminiową - na owady idealne, ale pierwsze moskitiery Effy mi potargała , więc mam teraz drugie. Do tego zasiatkowany balkon i obfocone i wstawione już zabezpieczenia, aby kot mi nie wlazł w żadną niebezpieczna dla niego szczelinę. Okien w moskitierami nigdy nie otwieram całkowicie - nie stanowią problemu dla kota. Natomiast w domu mam spokój z owadami, a jak jestem na balkonie z kotkami to pilnuję , żeby nie kłapnęły paszczą jakiejś pszczoły. U nas z zabezpieczeniami na razie spokój.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

U nas jest problem, bo mieliśmy się zabrać za osiatkowanie balkonu kiedy przyszła informacja, że balkony będą gruntownie remontowane i przerabiane. Więc nie ma sensu inwestować w to teraz, kiedy za 2 tyg. wszystko rozwalą.
Na kratki na okna muszę poczekać, będą w przyszłym tygodniu dopiero... Umrzemy z gorąca chyba :| Dobrze, że jedno okno jest z moskitierą i uchyla się tak mało, że kot tam nawet nie próbuje nic kombinować.

Ale mam inne zmartwienie. Macie jakiś pomysł jak zabezpieczyć rowery? Nasza młodzież upodobała sobie rowery, traktuje je jak drapak oraz miejsce wspinaczki...Rowery stoją oparte o ścianę, niby stabilnie, ale kota waży coraz więcej i widzę że udaje się jej już poruszyć tę konstrukcję. Boję się, że podczas naszej nieobecności zrobi sobie kuku. . Na dodatek rowery są notorycznie ubłocone więc roznosi też ten syf po domu i pewnie też zjada go z łapek potem. Pomijam fakt, że drapanie opon na pewno im nie służy...;) Any ideas? ;)
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

MoniQ pisze:Macie jakiś pomysł jak zabezpieczyć rowery? Nasza młodzież upodobała sobie rowery, traktuje je jak drapak oraz miejsce wspinaczki...Rowery stoją oparte o ścianę, niby stabilnie, ale kota waży coraz więcej i widzę że udaje się jej już poruszyć tę konstrukcję. Boję się, że podczas naszej nieobecności zrobi sobie kuku. . Na dodatek rowery są notorycznie ubłocone więc roznosi też ten syf po domu i pewnie też zjada go z łapek potem. Pomijam fakt, że drapanie opon na pewno im nie służy...;) Any ideas? ;)
Ja bym rowery czyscila z blota, wystarczy gabka i ciepła woda, nie można pozwalać aby kot zjadal bloto itp. bo może sie jeszcze zatruć. Nie możecie rowerów trzymać w miejscu niedostępnym dla kotów? Na balkonie, klatce schodowej czy piwnicy? Ja bym sie bała, ze kot podczas mojej nieobecności będzie próbował wskoczyć na rower, który sie na niego przewróci i zrobi mu krzywdę.
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

<shock> z tym blotem to moze nie przesadzajmy za mocno...
Przeciez kot wychodzacy na dwor tez sobie brudzi (a potem czysci) lapki i nic mu nie jest.
Oczywiscie nie mowie o laputkach umorusanych "do lokcia" w ciezkim, grubym blocie - ale nie podejrzewam, zeby Twoje rowery az tak byly oblepione, a koty "gryzly" bezposrednio te ziemie...
Natomiast rzeczywiscie pomyslalabym o jakims "zaczepie" na balkonie, zeby rowery nie mogly sie przewrocic na kota.... ;-))
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Niestety inne miejsca dla rowerów nie wchodzą w grę. Balkon za mały a na piwnicę to one za dużo kosztowały, żeby pozwolić je ukraść ;)
Ale właśnie pomyślałam, że można przypiąć do kaloryfera...

Z błotem to bywa różnie, jeździmy bez ograniczeń terenowych, więc rowery bywają brudne. Z grubego błota zawsze czyścimy ale zawsze coś zostanie pod spodem i na ramie trochę i to potem odpada jak się kot wspina...
Zablokowany