Brytyjczyki - barwa sierści i oczu
-
karmeloo
Re: Brytyjczyki - barwa sierści i oczu
Przeczytałam cały wątek. Jednak nie wiem, czy przeoczyłam, czy faktycznie nie było odp na pytanie mnie nurtujące. Mój 18 tygodniowy point ma bardzo jasne oko - z ciemniejszą obwódką wokół źrenicy - czy jest szansa, że kolor się rozleje na całe oko? Czy u pointów nie ma szans na to i raczej zostanie jaśniutkie? Nie będzie mi to przeszkadzać bo mój kotek niebawem będzie kastratem i jest to kot "na kolana" jednak chciałabym wiedzieć.
:-)
:-)
- tymabri
- Hodowca
- Hodowla: Tymabri*PL
- Kontakt:
Hodowcy pointow powinni sie wypowiedziec, jak to jestw praktyce, ale wg teorii kolor oka wybarwia sie 2-3lata do koloru wokol zrenicy-czyli powinien rozlac sie na oko <roll>
-
karmeloo
<3Byłoby cudownie. Dziękuję za odpowiedź ;)tymabri pisze:Hodowcy pointow powinni sie wypowiedziec, jak to jestw praktyce, ale wg teorii kolor oka wybarwia sie 2-3lata do koloru wokol zrenicy-czyli powinien rozlac sie na oko <roll>
- Julcik
- Agilisowy Rezydent
- Hodowla: ClarusCattus*PL
- Kontakt:
Teoretycznie ten kolor naokoło źrenicy powinien się rozlać, ale skoro teraz ma bardzo jasne oko to na cuda bym nie liczyła
Im ciemniejsze oko za kociaka tym lepiej 
-
karmeloo
Najwyżej biedak zostanie z okiem z kolorze "topielczym" <mrgreen> Co zrobić...Julcik pisze:Teoretycznie ten kolor naokoło źrenicy powinien się rozlać, ale skoro teraz ma bardzo jasne oko to na cuda bym nie liczyłaIm ciemniejsze oko za kociaka tym lepiej
- MartaNys
- Hodowca
- Hodowla: S*BriSavanti's
- Kontakt:
Nad okiem pointow my hodowcy cały czas pracujemy :-)
Jeszcze to potrwa dobre kilka lat
Oko kotow z niebieskim okiem nie blednie tak jak tych z pomarańczowym
Wybarwianie trwa długo i trzeba byc cierpliwym
Niestety nadal sa pointy z bardzo kiepskim okiem ale zawsze jest nadzieja
Ja byłam załamana okiem mojego kocura, było bardzo kiepskie, dosłownie białe w wieku 6 miesięcy teraz jednak oko zaczyna wybarwiac sie w niebieski ton ale nie będzie to oko prawidłowo wybarwione tak jak ma moja Karishma
Wybarwianie trwa długo i trzeba byc cierpliwym
Ja byłam załamana okiem mojego kocura, było bardzo kiepskie, dosłownie białe w wieku 6 miesięcy teraz jednak oko zaczyna wybarwiac sie w niebieski ton ale nie będzie to oko prawidłowo wybarwione tak jak ma moja Karishma
-
karmeloo
Czy patrząc na to zdjęcie, można cokolwiek wywnioskować odnośnie przyszłego koloru? Dobrze tu widać, ten ciemniejszy kolor oka tuż przy źrenicy. Wokół oczu śpiochy z którymi walczę, a które non stop się pojawiają. Oczka łzawią po jedzeniu najwięcej, do tego stopnia, że są całe mokre ): Codziennie czyszczę balsamem Trixie. Weterynarz sprawdzał oczy - wszystko ok - podobno taka jego uroda. Ale trudno się pogodzić, że oczy wielu brytków są takie piękne bez żadnych paprochów, a ten non stop coś ma - zdążę usunąć, za 2 -3 h znowu ):MartaNys pisze:Nad okiem pointow my hodowcy cały czas pracujemy :-)
Wybarwianie trwa długo i trzeba byc cierpliwym![]()
http://images67.fotosik.pl/195/1029a310910cacbc.jpg
- Miss_Monroe
- Moderator
Oczy proszę przemywać jedynie solą fizjologiczną, lub świetlikiem. Warto skonsultować łzawienie z innym weterynarzem, czy na pewno nic się nie dzieje.
-
karmeloo
Ok, to zaraz pojadę kupić sól fizjologiczną. Kiciuś miał sprawdzane oczka u dwóch weterynarzy. Jeden nawet pobrał próbkę do badania i wyszło, że to zwykłe śpiochy - nie ma infekcji. Drugi zalecił właśnie świetlik do przemywania, ale kupiłam wcześniej te krople trixie i nimi robiłam - jednak one mają jakiś zapach drażniący. Widać to po zachowaniu kotka.Miss_Monroe pisze:Oczy proszę przemywać jedynie solą fizjologiczną, lub świetlikiem. Warto skonsultować łzawienie z innym weterynarzem, czy na pewno nic się nie dzieje.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Małe brytki dość często wzruszają się przy jedzeniu. Często z wiekiem im to przechodzi, jak głowa dorośnie. Jak oczka są mokre to najlepiej je przecierać suchą chusteczką higieniczną i lepiej oka dodatkowo nie moczyć, żeby nie rozpulchniać spojówki.