Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Re: Drapaki

Post autor: Danusia »

Madziu ,a co będzie jak zacznie lać ? ten drapak jest taki przeciwdeszczowy ??
Bo ja jestem na etapie zastanawiania się nad balkonem tylko mój jest nieco duuuży :-/////

Najważniejsze ,ze kociszony zadowolone :ok: :kotek: <serce>
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

Danusiu balkon mam zadaszony więc nie leje po nim deszcz, co prawda wilgotność i owszem.
Drapak jest ze sklejki więc mam nadzieję wreszcie na święty spokój z odłażeniem okleiny.
Nie ukrywam, był tani, a o to mi na balkon chodziło. By po prostu żal mi nie było jak się zepsuje.
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

Ja mam na balkonie też taki tańszy, zakupiłam na allegro :-) Służy już nam 3 rok i nic się z nim nie dzieje, Pumpelki się na nim wylegują przy ładnej pogodzie :-) Tylko ja mam zabudowany balkon, ale pewnie jakaś wilgoć i tak jest... ale drapak się trzyma :-)
Awatar użytkownika
gosica72

Post autor: gosica72 »

Dzień dobry.
To mój pierwszy post na tym forum, więc przede wszystkim chciałabym się przywitać.
Nazywam się Gośka i mam cudną kotę, dachowca, która jest z nami od stycznia tego roku.
Od dawna Was podczytuję, jednak dopiero teraz zdecydowałam się na rejestrację. Wydaje mi się, że bez Waszej życzliwości i przede wszystkim fachowych rad nie dam rady wybrać dla młodej drapaka. Jeden już kupiliśmy, na allegro... no cóż... pozostawię to bez komentarza. Generalnie drapak tańczy chyba lepiej ode mnie. Planujemy kupić młodej kolejny, tym razem już porządny, który będzie ja cieszył i z którego po prostu będzie korzystać.
Mamy małe mieszkanie, więc szukamy drapaka, który nie zajmowałby dużo miejsca a który jednocześnie stanowiłby atrakcję dla koteczki. Początkowo nastawiliśmy się na Rufiego. Ceny tych drapaków są jakie są, ale już wiem że lepiej wydać raz i cieszyć się drapakiem przez lata niż inwestować mniej i mieć w pokoju coś co po prostu nie spełnia swojego zadania.
Ze względu na ograniczona powierzchnię zastanawiamy się nad P-4B http://www.drapaki.pl/pl/podstawowe/38-p-4b.html Tylko tak myślę, czy ten drapak nie będzie zbyt "prosty" i mało atrakcyjny dla koty. Do tego nie jest on zbyt wysoki a koty jak wiadomo uwielbiają wspinaczki.
Bierzemy też po uwagę taki, mocowany do ściany http://www.drapaki.pl/pl/dra/196-drapak ... -wer3.html z tym, że zwrócono mi uwagę, że ma on jednak trochę krótkie słupy. Niewątpliwie wiele na tym drapaku się dzieje, jest i rozetka i rożne hamaki, ale wiadomo jak jest z kotem, może być problem jak mu miejsca zamocowania nie spasuje :( Kota nie jest duża. Wiadomo, troszkę jeszcze urośnie (ma 8 miesięcy) ale jest ona drobniutkiej budowy, nie przekroczy 3,5 kg. Obecnie rozciąga się na 60 cm słupie i jest zadowolona.
Zastanawiam się tez nad drapakiem sufitowym. Wydaje mi się, że wbrew pozorom nie zajmuje on dużo miejsca no i jest wyyyysoooki :) Te z Rufiego maja tę zaletę, że w sumie można je przestawić. Np. ten: http://www.drapaki.pl/pl/ekskluzywne-dr ... -s-1b.html

Czytając ten wątek (przeczytałam około 100 stron) zwróciłam uwagę też na ten drapak:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... ise/409066 Wygląda na solidny, nie bez znaczenia jest i jego cena. 500 zł minus zniżki to daje mniej niż połowę ceny sufitowego Rufiego. Tylko tak myślę, czy te legowiska nie są za małe? Piszą, że podstawa legowiska to 50 cm, natomiast powierzchnia do spania to tylko 35 cm średnicy (chyba chodzi o ten środek pluszu i dochodzi do tego wałeczek). Mam małego kota, ale czy to jednak nie za mało? Wasze koty tak pięknie prezentują się na hamaczkach Rufiego, są takie zadowolone. Jedna z Was natomiast skarżyła się, że koty niechętnie z tych legowisk korzystają :(

Co o tym wszystkim sądzicie? Wiadomo, cena ma tu znaczenie. Wydać na dobry drapak 500 a wydać 1100 to różnica. Sama już nie wiem. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Witaj na forum :-)
Jeśli miałabym coś doradzić, to powiedziałabym tak. Ponieważ koteczka jest dachóweczką i nie osiągnie takiej dużej i ciężkiej masy, jak brytek, to na pewno będzie bardziej skoczna. W jej przypadku z racji małego metrażu mieszkania to wybrałabym taki sufitowy drapak, który nie zajmuje dużo miejsca, a do tego można by pokombinować z półkami na ścianie, dzięki którym mogłaby sobie np. przejść na szafę górą. Tutaj jest wątek dotyczący półek i pokazane różne rozwiązania, które fajnie się sprawdzają w małych pomieszczeniach:
http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... 116&t=2093

Jeśli chodzi o ten drapak sufitowy z zooplusa, to ma go atomeria i pisała, że jest z niego zadowolona. Ona ma dwa brytki i dachóweczkę. Mimo, że wydają się te oponki małe, to jej solidne brysie też mieszczą się w tej oponce na styk i są zadowolone. Tak więc, myślę, że Twoja koteczka na pewno się zmieści bez problemu.
Tutaj jest wątek atomeri: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... start=2720 może tam zapytaj, to będziesz miała dokładniejsze informacje z pierwszej ręki, bo pewnie prywatnych wiadomości jeszcze nie możesz posyłać.
Awatar użytkownika
gosica72

Sonia pisze:Witaj na forum :-)
Jeśli miałabym coś doradzić, to powiedziałabym tak. Ponieważ koteczka jest dachóweczką i nie osiągnie takiej dużej i ciężkiej masy, jak brytek, to na pewno będzie bardziej skoczna. W jej przypadku z racji małego metrażu mieszkania to wybrałabym taki sufitowy drapak, który nie zajmuje dużo miejsca, a do tego można by pokombinować z półkami na ścianie, dzięki którym mogłaby sobie np. przejść na szafę górą. Tutaj jest wątek dotyczący półek i pokazane różne rozwiązania, które fajnie się sprawdzają w małych pomieszczeniach:
http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... 116&t=2093

Jeśli chodzi o ten drapak sufitowy z zooplusa, to ma go atomeria i pisała, że jest z niego zadowolona. Ona ma dwa brytki i dachóweczkę. Mimo, że wydają się te oponki małe, to jej solidne brysie też mieszczą się w tej oponce na styk i są zadowolone. Tak więc, myślę, że Twoja koteczka na pewno się zmieści bez problemu.
Tutaj jest wątek atomeri: http://www.forum.agiliscattus.pl/viewto ... start=2720 może tam zapytaj, to będziesz miała dokładniejsze informacje z pierwszej ręki, bo pewnie prywatnych wiadomości jeszcze nie możesz posyłać.
Bardzo Ci dziękuję. Tak właśnie myślałam, że skoro nie mogę dać jej przestrzeni w poziomie, to dam jej w pionie. Będę pytać o szczegóły dotyczące drapaka we wskazanym przez Ciebie wątku. Otworzyłam właśnie jedna z jego stron...a tam piękne kociska wylegują się w tych oponkach. Jednak się przekonały! O półeczkach tez poczytam.
Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
Kasik
Agilisowy Rezydent

Post autor: Kasik »

Tez myślę, że dla niedużej, zwinnej kotki drapak sufitowy będzie super rozwiązaniem :ok:
Ale pokażesz potem co ostatecznie wybrałaś? I koteczkę :kotek:
Awatar użytkownika
gosica72

Kasik pisze:Tez myślę, że dla niedużej, zwinnej kotki drapak sufitowy będzie super rozwiązaniem :ok:
Ale pokażesz potem co ostatecznie wybrałaś? I koteczkę :kotek:
Oczywiście! Drapak już kupiony. W poniedziałek powinien już do nas przyjechać. Zdecydowaliśmy się na ten słup z zooplusa. Młoda będzie mieć prawdziwe drzewo <mrgreen> Jak tylko zmontujemy wkleję zdjęcia, również detali. Może komuś się przydadzą.
A to nasza Brysia:
Obrazek
Awatar użytkownika
norka
Agilisowy Rezydent

Post autor: norka »

śliczna kicia...koniecznie załóż wątek swojej koteczce :-)

na pewno sie ucieszy ze swojego nowego drzewka :-)
Awatar użytkownika
gosica72

norka pisze:śliczna kicia...koniecznie załóż wątek swojej koteczce :-)

na pewno się ucieszy ze swojego nowego drzewka :-)
Dziękujemy <pokłon>

Myślałam już o takim wątku. Rozumiem, że mogę go założyć nawet jak nie mam rasowego koteczka, tak?
Bo ona jest naprawdę wyjątkowa. Wszystko Wam w tym wątku o niej opowiem <mrgreen>

Dziękuję!
Zablokowany