<mrgreen>Dorota pisze:Mimbla a mnie dobiłaś tymi fotkamibo kiedy patrzę na Guru to ofutrzony kwadrat widzę <mrgreen>
Wielkość i waga brytyjczyków
- tuska
- Hodowca
- Hodowla: BesiCatBri*PL
- Kontakt:
- mimbla
- Kontakt:
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Czy to jest możliwe, że w wieku 1 roku i 9 miesięcy kocurek urósł na długość, albo wysokość?
Pytam, bo ja znowu mam 20 dkg na plusie u Tamiego <strach> Miał już nie przytyć ani grama więcej, a dzisiaj postawiłam go na wadze a on znowu ma więcej - 7,2 kg.
Przez ten tydzień jadł wg mnie naprawdę mało i wizualnie nie wydaje mi się, żeby miał więcej niż ostatnio, jak wstawiałam zdjęcia, to skąd znowu 20 dkg więcej? <shock> Jedyne co mi przychodzi na myśl, to chyba musiał urosnąć, tylko że tego nie jestem w stanie zauważyć patrząc na niego codziennie.
Pytam, bo ja znowu mam 20 dkg na plusie u Tamiego <strach> Miał już nie przytyć ani grama więcej, a dzisiaj postawiłam go na wadze a on znowu ma więcej - 7,2 kg.
Przez ten tydzień jadł wg mnie naprawdę mało i wizualnie nie wydaje mi się, żeby miał więcej niż ostatnio, jak wstawiałam zdjęcia, to skąd znowu 20 dkg więcej? <shock> Jedyne co mi przychodzi na myśl, to chyba musiał urosnąć, tylko że tego nie jestem w stanie zauważyć patrząc na niego codziennie.
- madziulam2
- Agilisowy Rezydent
oj Soniu straszysz tym Tamisławem - jeśli tylko Leon pójdzie w ślady brata to Ja się chyba zastrzelę jak będę ich wiozła do weta (a moje autko chyba już zacznę całować po oponach, z wdzięczności że jest i będzie woził te potwory)Sonia pisze:Czy to jest możliwe, że w wieku 1 roku i 9 miesięcy kocurek urósł na długość, albo wysokość?
- Vanicca
Wiesz Brytki rosną do 2, a nawet 3 roku życia, więc może faktycznie coś tam mu się rozrosło.
Niemniej jednak przypomina mi się historia pewnego kota z Animal Planet, który też dostawał mało jedzonka i ciągle tył... Nadszedł dzień w którym dobił 17 czy 19 kg już nie pamiętam i jego właścicielka postanowiła WTEDY zmienić weterynarza. Okazało się, że kot mimo, że właścicielce wydawało się, że je mało, jadł ciągle za dużo. Czasami nasze "mało" wcale nie jest tym samym "mało" u kota :-) .
Niemniej jednak przypomina mi się historia pewnego kota z Animal Planet, który też dostawał mało jedzonka i ciągle tył... Nadszedł dzień w którym dobił 17 czy 19 kg już nie pamiętam i jego właścicielka postanowiła WTEDY zmienić weterynarza. Okazało się, że kot mimo, że właścicielce wydawało się, że je mało, jadł ciągle za dużo. Czasami nasze "mało" wcale nie jest tym samym "mało" u kota :-) .
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
-
mały królik
Soniu, a może taka różnica w wadze nie bierze się (przynajmniej całkowicie) z tłuszczyku, jeśli Tami przed ważeniem sie najadł/napił do tego np. był jeszcze przed wizyta w kuwecie to waga mogła pokazac ciut więcej, moze sprobuj go wazyc 2 razy dziennie przez np. 3 dni i zobaczysz czy waga rzeczywiscie caly czas jest ta sama, czy moze po wizycie w kuwecie spada nieco 
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Ja go zawsze ważę rano na czczo przed śniadaniem
Już nie wiem czy to przypadkiem ten Orijen nie powoduje, że mu tak przybywa. Ta karma jest bardziej treściwa więc może idzie mu to w mięśnie albo co. Tylko najgorsze jest to, że on straszny leń się zrobił, całymi dniami leży, albo śpi, nie chce mu się za niczym pobiegać. Przeleci dwa razy tam i spowrotem i uznaje, że się bardzo napracował i robi pad i dalej leży.
- manita
- Agilisowy Rezydent
- Kontakt:
- dobrochna
- Hodowca
- Hodowla: Aydindril*PL
- Kontakt:
Niektóre koty po przejściu na Orjiena lub inna bezbożówkę na samym początku notują wzrost wagi, najprawdopodobniej odbudowują swój organizm i dostosowują przemianę materii do nowej formy żywienia.Sonia pisze:Czy to jest możliwe, że w wieku 1 roku i 9 miesięcy kocurek urósł na długość, albo wysokość?
Jednak po krótkim czasie organizm zaczyna systematycznie pozbywać się tłuszczyku.
Kesja może coś na ten temat powiedzieć. :-)
Wiadomo, ważne jest też trzymanie się zaleconej dziennej dawki