Bulik Misiurno i Marcel Mazuria... trudna męska przyjaźń
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
Re: Mój liliowy skarb
ojej, Aurorko
, trzeba dać mu czas, to dla niego nowy domownik, musi się przyzwyczaić i oswoić.. Trzymam <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> <ok> żeby Bunio i Marcelek przekonali się do siebie.
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
aurora, Luke do dzisiaj suchego jeść nie chce, nawet jak wracam bardzo późno w jakiś dzień, to będzie siedział głodny od śniadania i czekał na mokre <roll>aurora80 pisze:Dodatkowo Marcelek nic a nic nie chce suchego.
Z każdym dniem powinno być lepiej, Marcelek przesiąknie zapachem domu, Bunio też się przekona powoli, że Marcelek to nie powód do buczenia tylko fajny kompan do zabaw. Nie od razu Kraków zbudowano. Musisz być optymistycznie nastawiona bo koty przecież wyczuwają Twój nastrój.
-
aurora80
No my jesteśmy w podobnej sytuacji. Nie ma nas większość dnia w domu. Dodatkowo ja pracuję w consultingu w jednej z korpo z tzw. Big4 więc moje godziny pracy bywają mocno elastyczne...Martwię się, jak on sobie da radę. Bunio od zawsze jadł chrupki. Oczywiście kocha puszeczki i wołowinkę (kurczaczek jest blee) ale jest to dla niego raczej odświętny posiłek (raz na dwa dni) a nie codzienność. Na co dzień wcina Orijena Cat & Kitten i nie ma z tym najmniejszego problemu. A czym i w jakich ilościach karmisz Luke'a?Limonka pisze:aurora, Luke do dzisiaj suchego jeść nie chce, nawet jak wracam bardzo późno w jakiś dzień, to będzie siedział głodny od śniadania i czekał na mokre <roll>aurora80 pisze:Dodatkowo Marcelek nic a nic nie chce suchego.
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
Rano i wieczorem Luke dostaje mokre, jak surowe mięso (je każdym rodzaj, i wołowinę, i indyka, i cielęcinę) to jakieś 120g (dodaję FC) i zazwyczaj się drze że mało, to otwieram jakąś puszkę i daję 1/3, 1/2, w zależności jaka wielkość. Jeśli to akurat puszka zamiast mięsa to najczęściej 100g (pół puszki PONa 200g albo puszki CFF, tacka Miamora, saszetka Schesir-a). Jak krzyczy że mało, to jak przy mięsie, dostaje jeszcze trochę. Czasami jak Sissi nie ma humoru i zostawi trochę swojego, to doje po niej wszystko....
Jak mam dzień że pracuję z domu, to wtedy nie dostaje tej dokładki rannej i wieczornej, tylko tak w ciągu dnia dostaje to trochę.
Z Sissi o tyle lepiej że ona jednak je suche, nie jakieś wielkie ilości, ale jednak w ciągu dnia i w nocy sobie podgryza. Na Luke'a nawet RC brytkowe w misce nie działa.
W ogóle muszę ich pilnować przy jedzeniu, bo Luke się wycwanił. Je tak 2/3 swojego, potem leci do miski Sissi (on je na podłodze, ona na blacie żeby mogła jeśc w spokoju), i jak go nie powstrzymam w ataku na jej miskę to zjada to w czym jej zdołał przerwać (ona mu ustępuje bez mrugnięcia okiem), a potem leci dojeść swoje co zostawił. Komedia na kółkach <lol>
Cały czas jednak mam nadzieję, że Luke się do tego suchego przekona na nowo (w hodowli jadł). A jak nie.....no cóż, póki co wyjechanie gdzieś na działkę do znajomych na noc i powrót rano dnia następnego odpada.
Jak mam dzień że pracuję z domu, to wtedy nie dostaje tej dokładki rannej i wieczornej, tylko tak w ciągu dnia dostaje to trochę.
Z Sissi o tyle lepiej że ona jednak je suche, nie jakieś wielkie ilości, ale jednak w ciągu dnia i w nocy sobie podgryza. Na Luke'a nawet RC brytkowe w misce nie działa.
W ogóle muszę ich pilnować przy jedzeniu, bo Luke się wycwanił. Je tak 2/3 swojego, potem leci do miski Sissi (on je na podłodze, ona na blacie żeby mogła jeśc w spokoju), i jak go nie powstrzymam w ataku na jej miskę to zjada to w czym jej zdołał przerwać (ona mu ustępuje bez mrugnięcia okiem), a potem leci dojeść swoje co zostawił. Komedia na kółkach <lol>
Cały czas jednak mam nadzieję, że Luke się do tego suchego przekona na nowo (w hodowli jadł). A jak nie.....no cóż, póki co wyjechanie gdzieś na działkę do znajomych na noc i powrót rano dnia następnego odpada.
- Limonka
- Agilisowy Rezydent
on chyba jest w stanie zjeść wszystko...właśnie go przyłapałam nad ciastem, wcinającego wierzchnią warstwę (kajmak posypany płatkami migdałów). Zostawiłam dosłownie na chwilę i nie przykryłam folią....zgoniłam z blatu, siedzi z miną niewiniątka i się oblizuje <diabeł>
- Beate
- Agilisowy Rezydent
<lol> 
-
aurora80
Dla mnie to jednak jakaś abstrakcja niestety, bo Bunio z puszek to wyłącznie fileciki Moonlighta tyka i tego się trzymamy. A co do mięsa surowego to mnie kiedyś wet poinformował, że kocioł powinien dostawać nie więcej niż 2 łyżeczki (bo więcej jest niezdrowo) i my generalnie więcej niż 40-50g nie dajemy (bo mniej to by jednak tortura dla niego była) i teraz mam przez to dylemat jak małego karmić...Limonka pisze:Rano i wieczorem Luke dostaje mokre, jak surowe mięso (je każdym rodzaj, i wołowinę, i indyka, i cielęcinę) to jakieś 120g (dodaję FC) i zazwyczaj się drze że mało, to otwieram jakąś puszkę i daję 1/3, 1/2, w zależności jaka wielkość. Jeśli to akurat puszka zamiast mięsa to najczęściej 100g (pół puszki PONa 200g albo puszki CFF, tacka Miamora, saszetka Schesir-a). Jak krzyczy że mało, to jak przy mięsie, dostaje jeszcze trochę. Czasami jak Sissi nie ma humoru i zostawi trochę swojego, to doje po niej wszystko....
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Wiem, jak ciężko patrzeć na rezydenta takiego smutnego, ale z czasem to przejdzie.
Staraj się często koty głaskać naprzemiennie, żeby oboje przeszli swoim zapachem i zapachem domu.
Dobrze jest też jakieś smakołyki im dawać na przemian z ręki np. przysmaczki z Cosmy.
Stresujące sytuacje rozładowuj zabawą, piórkami, laserkiem.
Trzymam kciuki, żeby ten trudny czas, jak najszybciej minął <ok>
Staraj się często koty głaskać naprzemiennie, żeby oboje przeszli swoim zapachem i zapachem domu.
Dobrze jest też jakieś smakołyki im dawać na przemian z ręki np. przysmaczki z Cosmy.
-
aurora80
Oj wiem, wiem. Serce mi pęka i ciągle się pojawia pytanie, czy mój Bunio znowu będzie sobą... Jeśli nie to raczej sobie tej odrobiny egoizmu nigdy nie darujęSonia pisze:Wiem, jak ciężko patrzeć na rezydenta takiego smutnego, ale z czasem to przejdzie.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
U mnie, zanim Tamiś znowu wrócił do swojego normalnego zachowania, to minęło pół roku, ale na jego samopoczucie nałożyła się też strata Brysi i w tym samym czasie zmiana miejsca zamieszkania, więc może dlatego u nas to aż tyle trwało. Poza tym znaczna różnica wieku, bo Tamiś miał już 5 lat, jak przyjechał postrzelony Tobinek <mrgreen> Trzymam kciuki, żeby u Was się szybciej koteczki zaprzyjaźniły, a Buniu wrócił do swoich starych zwyczajów <ok> <ok> <ok>