Tak właśnie napisałam, że podstawowe słupy w Rufim to 12 cm. Hakan takich cienkich wcale nie robi. Ja w swoim drapaku mam mieć słupy 16 cm średnicyDracanka pisze:
Z tym, że tylko PODSTAWOWE.
Większośc osób tu na forum zamówiło drapak z przedziału DLA DUŻYCH KOTÓW,
a brytki niewątpliwie takimi kotami są,gdzie jednak w standardzie jest słup 14 cm...
:-)
Drapaki
- EsteraR
- Hodowca
- Hodowla: EstiBri*PL
- Kontakt:
- Mago
- Super Admin
- Kontakt:
EsteraR, nie można tak pisać, naprawdę...EsteraR pisze:Tak właśnie napisałam, że podstawowe słupy w Rufim to 12 cm. Hakan takich cienkich wcale nie robi. Ja w swoim drapaku mam mieć słupy 16 cm średnicy![]()
Nie wiem co daje ci podstawę sugerować, że użycie słupów 12cm jest niewłaściwe. Może Hakan daje grubsze słupy bo ma je wykonane z innych materiałów niż Rufi i to co w grubości 12cm u Rufiego jest wystarczające nie jest wystarczające u Hakana i ten musi dać grubsze słupy. Dużo też zależy od tego jak wygląda sama konstrukcja drapaka. Słupy nie muszą być grubaśne aby zapewnić kotom dobre drapanie i właściwą wytrzymałość drapaka. Chyba, że komuś zależy aby z wyglądu drapak sprawiał wrażenie, że udźwignie tygrysa <mrgreen> Ale to już jest kwestia tego, co się nam bardziej podoba... i na co mamy miejsce w mieszkaniu.
Rozumiem, że bardziej Ci odpowiada Hakan i ich rozwiązania. Faktycznie maja bardzo ładne te drapaki. Nikt do Rufiego tu nie zmusza ale bądźmy rzetelni w dzieleniu się swoimi doświadczeniami.
Ja akurat po drugi drapak wróciłam do Rufiego. Z pierwszego jestem bardzo zadowolona. Luna z niego korzysta już 4 rok i nadal jest super. Jedyne co muszę robić, to raz na jakiś czas dokręcić wszystko, ale to akurat normalne przy tapicerce dywanowej, włoski dywanu coraz bardziej spłaszczają się pod słupami i powstają malutkie luzy, które trzeba likwidować.
Tym razem podumałam trochę nad drapakiem dla Gato. Bardzo mi zależało, aby zapewnić Dziecinie oraz oczywiście Luniakowi "schodkowe" schodzenie z drapaka bez konieczności podstawiania innych mebli. Z wchodzeniem akurat Luna nie ma żadnych problemów bo wskakuje na najwyższą półkę starego drapaka wręcz pionowo. Ale z zejściem już szuka pośrednich poziomów.
Po ustaleniach z Panem z firmy Rufi zamówiłam drapaczek jak na schemacie, oczywiście w dywanie. Ta tapicerka jest obłędnie wytrzymała i łatwa w utrzymaniu czystości :-)
[center]

[/center]
Co do samego kontaktu, to choć nie jest on wylewny to z całą pewnością konkretny i pomocny. Na pewno Rufi jest oblegany i ma dużo zamówień co przekłada się na dłuższe terminy realizacji a i samo ustalanie szczegółów również trwa, niestety
Ale tak już bywa w firmach, które mają renomę. Zresztą o tym wspomniała już Dracanka.
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
To prawda, każdy z nas ma wybór
I każdy może zachwalać swój wybór, bo takie nasze prawo, jeśli jesteśmy zadowoleni. Ale bądźmy przy tym rzetelni - to pierwszy z brzegu drapak, jaki otworzyłam, i jego specyfikacja - chodzi mi przede wszystkim o średnicę rur.
I jeszcze raz podkreślę, że drapaki Hakana są bardzo estetyczne, i na pewno dobrze, że będziemy mieć większy wybór. Ale nie korzystają tam z jakichś innych rozwiązań.Koci skoczek - H06
DRAPAKI » Koci skoczek
Cena:690.00zł
drapak - H06
Wysokość: 120 cm
Podstawa MDF: 70 x 60 cm
Tuba średnicy 30 cm i długości 45 cm
2 Słupy sizalowe średnicy: 12 cm i wysokości: 75 cm
2 Słupy sizalowe średnicy: 12 cm i wysokości: 35 cm
Półka I MDF: 50 x 50 cm
Półka II MDF: 40 x 40 cm
-
Narin
Oglądałam wcześniej drapaki Hakana i zniechęciła mnie właśnie podana średnica słupów. Dlatego nie napisałam do nich i nie dałam się "dopieścić" mailowoEsteraR pisze: Tak właśnie napisałam, że podstawowe słupy w Rufim to 12 cm. Hakan takich cienkich wcale nie robi.
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
- manita
- Agilisowy Rezydent
- Kontakt:
- EsteraR
- Hodowca
- Hodowla: EstiBri*PL
- Kontakt: