Bo koty dorastają, ale nie doroślejąPyzowePany pisze:Elmo nigdy nie dorośnie <roll>![]()
Pyza i Snusiowy Miziak Elmo
- Luinloth
- Agilisowy Rezydent
Re: Pyza i Snusiowy Miziak Elmo
- MoniQ
- Agilisowy Rezydent
Przeczytałam "kręcący się Boczek"Limonka pisze:jaki zwinny kręcący się bączek <lol> <serce>
Sorry, Elmosiu <serce> <serce> <roll>
-
kinus
- Hodowca
- Hodowla: Kabrirus*PL
- Kontakt:
jego tatuś starszy, a zachowuje się identycznie na widok laserka
najlepsze miny mają moje matrony, zdegustowane zachowaniem Bajka <lol>
- PyzowePany
- Agilisowy Rezydent
kinus pisze:jego tatuś starszy, a zachowuje się identycznie na widok laserka
O matko, czyli to nie minie...
U nas Pyza tez patrzy na niego tak <shock> jakby umiała to by się w czoło popukała <rotfl>
- manita
- Agilisowy Rezydent
- Kontakt:
Ja nie wiem jak z wadami postawy
ale błędnik ma w stanie idealnym <rotfl>
- ozon
- Agilisowy Rezydent
<lol> <lol> <lol> Pyzuniu, powtórzę po raz osiemsetny, ja Cię po prostu kochamPyzowePany pisze:U nas Pyza (...) jakby umiała to by się w czoło popukała <rotfl>
- Kamila
- Agilisowy Rezydent
Elmoś jaki świrollo <lol> <lol> <lol>
- yamaha
- Genius Loci
<rotfl> <rotfl> <rotfl>manita pisze:Ja nie wiem jak z wadami postawyale błędnik ma w stanie idealnym <rotfl>
- Dorszka
- Administrator
- Kontakt:
Pani Ula mnie zabije, ale mam madzieję, że wie, że jak nie piszę w pierwszej kolejności, to znaczy, że nie ma nic pilnego ani niepokojącego <mrgreen>
Elmo nie ma żadnej wady postawy, proszę tutaj kotka nie obrażać, i nie przypisywać rzeczy, które nie zyskały potwierdzenia <lol> Chodząc stawia stopy równolegle, zadbałabym jedynie o suplementację pod kątem stawów, bo duży jest
. Pod kątem stawów to znaczy dobrze przyswajalne białko, Omega 3, glukozamina, chodzi o to, żeby były mocne, bo w jednej przedniej łapce Elmoś niekiedy wchodzi na palce tak "przechodząc" przez nadgarstek, nie wchodzi na wyprostowaną łapkę, tylko prostuje w ruchu, tak to wygląda, jakby ją trochę oszczędzał, może jest ten staw osłabiony, może pobolewa. Po prostu bym dbała o ten element bardziej, niż standardowo, ale stawia Elmoś łapki na palcach. To przechodzenie, jak opisałam, plus może odciążanie łapki przy siedzeniu, z takim skręceniem, może właśnie wskazywać na to, że trzeba by ten element wzmocnić.
Ale chodzi równolegle, na palcach, proszę kotka nie obrażać <lol> Tendencję do wykoślawiania mają niestety koty ciężkie, a niektóre po prostu mają tak ustawione kolana/nadgarstki. U kocurów częsta jest tendencja do wykoślawiania tylnych łap, na pewno trzeba na to zwracać uwagę, bo aparat ruchu jest powiązany, mam na myśli różne stawy, i koślawe kolana to większe prawdopodobieństwo problemów z biodrami w późniejszym wieku. Ja ze swoimi kocurami trenuję, bo niekiedy stawianie łap z piętami do środka nie wynika ze złej budowy stawu, a z nierównego napięcia mięśni, i masaż tego wewnętrznego mięśnia (przywodziciel uda? nie śmiejcie się, nie pamiętam już nazwy <lol> ten wewnątrz uda) rozluźnia go, pozwalając na prawidłowe ustawienie stopy, a przy okazji ćwiczy też staw biodrowy. Przy gładkich podłogach ten mięsień jest często nadmiernie napięty. U kotek jest to rzadsze, ale bardziej znaczące - kotki z tendencją do wykoślawiania nóg mają statystycznie więcej problemów z porodami. To pewnie dlatego, że kolano i pięta jest najczęściej wypadkową tego, co dzieje się w biodrach tak naprawdę, i może mają inaczej miednicę ustawioną, niekiedy wystarczy odrobinę iny kąt pochylenia, i już jest problem z wprowadzeniem kociaka do kanału. Nie wiem, tak sobie myślę, bo statystyka tylko na to wskazuje, nie piszą, dlaczego. U mnie w każdym razie się potwierdza, moją jedyną kotką z lekko koślawymi nogami jest Negra, i u niej porody są najbardziej stresujące. Pozostałe kotki stawiają stopy, jak to opisała Yolla, i w przyszłości na pewno będę to brała pod uwagę przy zostawianiu koteczki do hodowli.
Toście się naczytali <lol> Elmoś piekny, i jaki wychowany <zakochana>
Elmo nie ma żadnej wady postawy, proszę tutaj kotka nie obrażać, i nie przypisywać rzeczy, które nie zyskały potwierdzenia <lol> Chodząc stawia stopy równolegle, zadbałabym jedynie o suplementację pod kątem stawów, bo duży jest
Ale chodzi równolegle, na palcach, proszę kotka nie obrażać <lol> Tendencję do wykoślawiania mają niestety koty ciężkie, a niektóre po prostu mają tak ustawione kolana/nadgarstki. U kocurów częsta jest tendencja do wykoślawiania tylnych łap, na pewno trzeba na to zwracać uwagę, bo aparat ruchu jest powiązany, mam na myśli różne stawy, i koślawe kolana to większe prawdopodobieństwo problemów z biodrami w późniejszym wieku. Ja ze swoimi kocurami trenuję, bo niekiedy stawianie łap z piętami do środka nie wynika ze złej budowy stawu, a z nierównego napięcia mięśni, i masaż tego wewnętrznego mięśnia (przywodziciel uda? nie śmiejcie się, nie pamiętam już nazwy <lol> ten wewnątrz uda) rozluźnia go, pozwalając na prawidłowe ustawienie stopy, a przy okazji ćwiczy też staw biodrowy. Przy gładkich podłogach ten mięsień jest często nadmiernie napięty. U kotek jest to rzadsze, ale bardziej znaczące - kotki z tendencją do wykoślawiania nóg mają statystycznie więcej problemów z porodami. To pewnie dlatego, że kolano i pięta jest najczęściej wypadkową tego, co dzieje się w biodrach tak naprawdę, i może mają inaczej miednicę ustawioną, niekiedy wystarczy odrobinę iny kąt pochylenia, i już jest problem z wprowadzeniem kociaka do kanału. Nie wiem, tak sobie myślę, bo statystyka tylko na to wskazuje, nie piszą, dlaczego. U mnie w każdym razie się potwierdza, moją jedyną kotką z lekko koślawymi nogami jest Negra, i u niej porody są najbardziej stresujące. Pozostałe kotki stawiają stopy, jak to opisała Yolla, i w przyszłości na pewno będę to brała pod uwagę przy zostawianiu koteczki do hodowli.
Toście się naczytali <lol> Elmoś piekny, i jaki wychowany <zakochana>
- Danusia
- Agilisowy Rezydent
<roll> no gimnastyka korekcyjna i tyle żeby paluszki stawiał równo i piętki , Kaśka wykrakała
<lol>
<lol> Przystojniacha zgrabniusi Elmoś tylko się Go czepiają <diabeł> niech się Pancia sama posprawdza <lol> tylko zapas smaczków najpierw niech zakupi <lol>

<lol> Przystojniacha zgrabniusi Elmoś tylko się Go czepiają <diabeł> niech się Pancia sama posprawdza <lol> tylko zapas smaczków najpierw niech zakupi <lol>