Milton, Watson i Julian
-
Slonick
Re: Nasz Britek
Popytaj w hodowli za czas jakis jakie jest nastawienie kota do dostepnych drapakow. U mnie np Indygo od malego pchal sie na sama gore, a ogolnie trafily mi sie takie modele, ze oblegaja drapak bardzo czesto, bardzo lubia sie na nim bawic i ganiac oraz spac i wlasciwie wszystkie elementy sa w ciaglym uzyciu, bez wyraznych preferencji. Te preferencje sie jednak ponoc z wiekiem zmieniaja i cos co bylo lubiane idzie w odstawke, a cos nowego przykuwa uwage. Postaraj sie jak najwiecej dowiedziec przed wyborem i faktycznie idz do galerii i poczytaj opinie. Podrzuc tez w temacie, ktore rozpatrujesz, jesli jakies modyfikacje to jakie. Na pewno ktos Ci podpowie zarowno tutaj, jak i u Rufiego.
-
CMQ
Kurka, więcej z tym jazdy niż z.....hm. Czymkolwiek innym. No nic, trzeba będzie coś wybrać, preferencja jakieś powstają.
- yamaha
- Genius Loci
Drapak u Rufiego wybiera sie.... tak kolo 3 miesiecy
Bo Ci sie 64 razy "preferencja" zmienia
A jak juz myslisz, ze wiesz i wybrales, to sie okazuje ze ZIELONY W CIAPKI tez moga zrobic, a akurat taki ci cud-miod do tapety w salonie pasuje <lol>
Bo Ci sie 64 razy "preferencja" zmienia
A jak juz myslisz, ze wiesz i wybrales, to sie okazuje ze ZIELONY W CIAPKI tez moga zrobic, a akurat taki ci cud-miod do tapety w salonie pasuje <lol>
-
Slonick
To juz taniej mu wyjdzie dom wyremontowac, niz zmiany u Rufiego robic <lol>
- Ekaterina
Ja kupiłam zwykły mały drapak na początek,okazało się że Jadzka korzysta z drapaka tylko jak chce spać,więc już go nie zmieniałam tylko zamówiłam u rufiego rozety i przykręciłam do drapaka.Pazury ściera o wycieraczki rozłożone na podłodze.Karmy też nie chciała jeść takiej jak w hodowli,wykarmiłam nią kota pod blokiem
.
- Sonia
- Agilisowy Rezydent
Najlepiej wybierz drapak z grupy dla dużych kotów, bo kociaki szybko rosną, a drapaka nie kupuje się co 2 lata, tylko będzie służył o wiele dłużej. Nie musi być jakiś bardzo wielki, ważne jest, żeby jeden słup był wysoki na ok. 1 metra i bardzo ważny jest układ schodkowy do zejścia. Brytki to ciężkie koty dlatego dobrze, jak nie muszą zeskakiwać z bardzo wysoka bezpośrednio na podłogę, tylko miały możliwość schodzenia stopniowego. Zależy też jaki masz budżet przeznaczony na drapak, bo wiadomo, że do tanich Rufi nie należy.
Ja bym proponowała np. D-5, albo D-5A:
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/63-d-5.html
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/64-d-5a.html
Nie jest mocno rozbudowany, a ma wszystko co powinien spełniać drapak. Górną rozetę zmień tylko na minimum 45 cm, bo 40 może być ciasnawa.
Dobrze byłoby też, gdyby budka miała wejścia z dwóch stron. Koty takie bardziej lubią.
Z grupy podstawowych drapaków to dobre też będą P8 lub P8A. Tylko tą zwisającą linę to sobie od razu podaruj, bo tym się koty w ogóle nie interesują, więc szkoda kasy na to, lepiej dodać ją do czegoś innego (np. większej rozety na górze).
Na koniec jeszcze dodam, że najlepsze drapaki są z wykładziny dywanowej, więc jeśli dasz radę to bierz od razu taki. Jeżeli nie dywan to materiał kostka jest następny w kolejności.
Życzę udanego wyboru :-)
Ja bym proponowała np. D-5, albo D-5A:
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/63-d-5.html
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/64-d-5a.html
Nie jest mocno rozbudowany, a ma wszystko co powinien spełniać drapak. Górną rozetę zmień tylko na minimum 45 cm, bo 40 może być ciasnawa.
Dobrze byłoby też, gdyby budka miała wejścia z dwóch stron. Koty takie bardziej lubią.
Z grupy podstawowych drapaków to dobre też będą P8 lub P8A. Tylko tą zwisającą linę to sobie od razu podaruj, bo tym się koty w ogóle nie interesują, więc szkoda kasy na to, lepiej dodać ją do czegoś innego (np. większej rozety na górze).
Na koniec jeszcze dodam, że najlepsze drapaki są z wykładziny dywanowej, więc jeśli dasz radę to bierz od razu taki. Jeżeli nie dywan to materiał kostka jest następny w kolejności.
Życzę udanego wyboru :-)
-
CMQ
Fajne te P8 i P8A. Nie ukrywam że wydałbym chętnie trochę mniej niż ca 500pln ale nie chcę też kupować jakiegoś badziewia. Dzięki za nakierowanie, te modele już wcześniej wydały mi się optymalne.
- MoniQ
- Agilisowy Rezydent
Z panem Leszkiem z Rufiego da się ustalić właściwie wszystko ;)
Z ceny można zejść jak się obniży słupek albo da inną rozetę, więc warto sobie pokombinować te zestawy, porozmawiać z panem Leszkiem, ew. zaprojektować samemu...
Z ceny można zejść jak się obniży słupek albo da inną rozetę, więc warto sobie pokombinować te zestawy, porozmawiać z panem Leszkiem, ew. zaprojektować samemu...
-
CMQ
Rozumiem
Soniu, czy zeskok z 60cm jest OK czy ew ogarniać podnóżek?
- cheshire
Ja mam zmodyfikowane p-8a z rozeta 45 cm i bez liny, koszt tego w sztruksie to ok. 530 zl, ja mialam 5% rabatu i 500 z jakinis drobnymi zaplacilam plus przesylka. Na moim watku Newtonowym jest foto jak cos, ten sam ma chyba Bentley od Miss Monroe. Wykonanie naprawde ekstra! Mocny, stabilny, duzy wbrew pozorom.CMQ pisze:Fajne te P8 i P8A. Nie ukrywam że wydałbym chętnie trochę mniej niż ca 500pln ale nie chcę też kupować jakiegoś badziewia. Dzięki za nakierowanie, te modele już wcześniej wydały mi się optymalne.