Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Urssa

Re: Zabezpieczenie okien i balkonów, siatki

Post autor: Urssa »

Witam
Proszę o waszą poradę. Chciałabym kupić moskitierą ramkową, ale są 2 rodzaje moskitier: 1) siatka z aluminium i 2) siatka z tworzyw sztucznych. Którą siatkę polecacie? Która będzie bardziej bezpieczna? Chcę taką moskitierą która chroni kota przed wypadnięciem i też chroni przed owadami.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Migracja

Post autor: Migracja »

Urssa pisze:Witam
Proszę o waszą poradę. Chciałabym kupić moskitierą ramkową, ale są 2 rodzaje moskitier: 1) siatka z aluminium i 2) siatka z tworzyw sztucznych. Którą siatkę polecacie? Która będzie bardziej bezpieczna? Chcę taką moskitierą która chroni kota przed wypadnięciem i też chroni przed owadami.
Witaj,
jeśli wybierać z tych dwóch, to na pewno siatka z aluminium. Jest mocniejsza i trwalsza.
Sama taką posiadam w drzwiach balkonowych, zatem piszę z doświadczenia :)

W trakcie polowania na muszki z drugiej strony siatki, pod kocimi pazurkami druciki siatki aluminiowej tylko się przerywają, ale siatka nadal jest; gdyby była z tworzywa, to poleci oczko (jak w rajstopie), lub (co zgrozo) kotek wypadnie razem z siatką na drugą stronę (w moim przypadku na balkon, który na szczęście jest zabudowany).

Zabezpieczenie moskitierą jest tylko i wyłącznie dobrym rozwiązaniem, gdy masz pełen nadzór - jesteś w tym samym pomieszczeniu. Uważam, że nie powinno się zostawiać kotka samego z otwartym oknem/balkonem tylko przy takim zabezpieczeniu, bo to żadne zabezpieczenie w takim sensie.
Kotki lubią się wspinać na siatki, widząc muszkę zrobią wszystko(!), aby ją dopaść.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Urssa

Post autor: Urssa »

Pani Migracjo, dziękuję bardzo za odpowiedź. :) Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Post autor: Luinloth »

Miłośniczki okien uchylnych:
Co lepiej się sprawdza - siatki (http://kocieokno.pl/okno_uchylne.php) czy ograniczniki?
Awatar użytkownika
Natashas

Post autor: Natashas »

My mamy taką kratkę ochronną http://www.bitiba.pl/shop/sklep_dla_kot ... kno/379742
Przyklejona na taśmę Tesa trzyma się mocno i u nas biała przy białych oknach nie rzuca się w oczy, sprawdza się super i cenę też ma świetną :ok:
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

No ja o tym też myślę, zwłaszcza, że nigdy nie otwieramy okien inaczej niż uchylnie. Mielibyśmy wtedy do okratkowania jedno okno w sypialni i dwa balkonowe... tylko czy robią to w wymiarze pasującym do balkonowych? Bo ja i tak raczej chciałabym osiatkować główny balkon, żeby kociaste sobie mogło na niego wyjść, więc kratka mogłaby nie sięgać do samej góry (byłaby tylko po to, żeby kot nie utknął, najwyżej przeskoczyłby górą na balkon). Ale na balkon kuchenny nie chcę wpuszczać kota, bo on jest taki "techniczny" i trochę zagracony, więc kratka musiałaby sięgać aż do góry, jak przy normalnym oknie.
Awatar użytkownika
Natashas

Post autor: Natashas »

Ojj tu już ja nie pomogę, bo sami balkonu nie mamy. Trzeba pomierzyć :-)
Awatar użytkownika
cheshire

Post autor: cheshire »

Urssa pisze:Witam
Co do moskitier, to najlepsze są stalowe, są też specjalne takie kratki na ramie jak moskitiera, zależy czy chcesz też ochronę przed owadami, czy tylko dla bezpieczeństwa kotów - wtedy taka jest najlepsza.
Awatar użytkownika
Luinloth
Agilisowy Rezydent

Czy ktoś siatkował może okno/balkon siatką Trixie? Zastanawiam się, jak ona wychodzi (dokładnie taka, jakie podane wymiary, czy mniejsza?)
Mam do osiatkowania balkon: dł. 3,10 + boczki po ok. 30 cm, wysokość od murku do daszku nieco mniej niż 1,50 cm.
Pod daszkiem idzie bezpośrednio rurka, do której siatka będzie podwieszona na zaciskach. Do bocznych ścian i murku będzie przymocowana wkrętami.
Problem straszny albo jeszcze gorszy: jaką brać wielkość <mrgreen> Idealnie byłoby 4x2, no ale takiej nie ma. Jest 3x2 i 1,5x2 albo 4x3.
Wszystko zależy od tego, czy siatka jest cięta "z zapasem" czy "na styk"...

Opcje:
kupić 2 siatki 1,5m (ew. 3m i rozciąć wzdłuż) i złączyć pośrodku - co jest bardziej ekonomiczne, nie zostanie niepotrzebny kawał siatki, ale zadziała tylko jeśli to jest NAPRAWDĘ 1,5 m
kupić siatkę 4x3 - wydać więcej, mieć kolejne graciarstwo, ale mieć pewność wyrobienia się z siatką.
Awatar użytkownika
norka
Agilisowy Rezydent

Post autor: norka »

siedzę właśnie na moim osiatkowanym tarasie :-) i latam z centymetrem by Ci odpowiedzieć.....

swoje siatki docinałam ale jeden bok mam oryginalny 3 metrowy....zmierzyłam go i jest dokładnie trzy metry....czyli na zapas nie masz co liczyć ale jest to dokładnie 3 m...a nie 2.99 <mrgreen>
Zablokowany