Co to znaczy jak kot ma otwarty pyszczek z wywalonym językiem (tak jak pies się cieszy ) moja tak od wczoraj przez te upały zrobiła z parę razy i strasznie się przestraszylam że jakaś odwodnienia czy udar. Jeszcze w internecie przeczytałam że to ostatnie ostrzeżenie żeby schłodzić kota bo się może skończyć źle. A dzisiaj znajoma powiedziala że to normalne że koty w ten sposób się chlodza.
Zrobiłam mojej dzisiaj mała kąpiel, to znaczy pomoczylam ja całą woda i wyglądała na super zadowolona aż mi się nastawiona żeby jeszcze ja moczyc. <shock>
Do picia wody oczywiście trzeba przymuszac i co chwilę ja przystawiam.
Moze pomysl o poidełku, moj kot odkąd ma fontannę pije naprawdę o wiele cześciej. Zwróć tez uwagę, gdzie stoją miseczki z woda - czasem pomaga ich przestawienie w inne miejsce. Jeszcze pare dni temu nie wiedziałam, ze koty zwykle nie lubią miec wody obok jedzenia i rzeczywiście z tej miseczki Filip nie chciał pic - przestawiłam ja na parapet i pije wyraźnie cześciej z niej w takiej sytuacji o której piszesz chyba dopoilabym na wszelki wypadek strzykawka.. U swojego kota nie spotkałam sie z takim zachowaniem
Misek z wodą powinno być kilka, warto pomyśleć również o fontannie. Polewanie kota wodą nie jest wskazane, gdyż koty odczuwają dyskomfort- same się myją i im to wystarczy. Kot po zamoczeniu wodą intensywnie się wylizuje i przez to połyka dodatkowe ilości sierści. A to prowadzi do zakłaczenia. Kotów się "nie moczy", ani nie kąpie, chyba, że do kąpieli są przesłanki zdrowotne.
Przede wszystkim trzeba się odpowiednio przygotować do upałów. Niezbędne będą metalowe miseczki na wodę. Dostaniesz je bez problemu w każdym sklepie zoologicznym, np. (...) Ważne, żeby się w nie zaopatrzyć, bo są dzięki temu woda jest dłużej chłodna (nigdy nie dodawajcie kostek lodu do wody, bo kot może dostać zapalenia gardła!). A oprócz tego ważne, żeby mruczka nie przekarmiać i jeśli wychodzimy do pracy zasłaniać rolety i uchylać okna - niech kot znajdzie trochę cienia ;)
Kupiliśmy w Zooplusie matę chłodzącą. Na razie jesteśmy na etapie przekonywania kotów, że warto spróbować.....
Ale z moich prób wynika, że mata rzeczywiście fajnie chłodzi
No właśnie widziałam wpis Montegri na facebooku i się zastanawiam. Moja druga połówka nie jest przekonana, czy kot będzie chciał na tym leżeć. Eris nie kładzie się na byle czym
Luinloth pisze: ↑12 cze 2019, 17:38
No właśnie widziałam wpis Montegri na facebooku i się zastanawiam. Moja druga połówka nie jest przekonana, czy kot będzie chciał na tym leżeć. Eris nie kładzie się na byle czym
To może warto spróbować, nasze właśnie kładą się na byle czym, na workach, reklamówkach itp. a na tym nie chcą