Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Re: Żwirek

Post autor: Yolla »

Danusia pisze:A jak ten Pine wychodzi pod katem wydajności ?
Danusie , ja się nie wypowiem bo "przed chwilą" wsypałam do kuwety
Miss_Monroe pisze:według mnie gorzej maskuje zapachy
na zapachy najlepsze częste sprzątanie, więc to nie problem :-)
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

CBE+ porażka GG master wychodzą mi co najmniej 3 worki na miesiąc no bo mam dodatkowo nerkowego kota ,a koteczka nisko siada ,wiec musi mieć duuuużo żwirku :ok:
U nas też dopiero od wczoraj, ale zapowiada się że podobnie jak CBE.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Ale moim zdaniem jednak Master mocniej zbryla ( jak Kolorek nasika ,a on bardzo dużo przerabia żwirku to się nieźle trzyma ,a już sam GG rozsypywały się te duże placki :(((( )
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Yolla pisze:
Yolla nie ma potrzeby na takie złośliwości, wiedz, że sprzątam często, ale nie jestem cały dzień w domu i w związku z tym zapachowo lepiej w kuwecie sprawuje się GG Master.
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

Yolla pisze:
Danusie , ja się nie wypowiem bo "przed chwilą" wsypałam do kuwety
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam :ok:
Systematyczne sprzątanie kuwet to podstawa dla każdego właściciela kota bez względu co do nich nasypiemy i to jest pewnik bez dyskusyjny ( chyba ,że ktoś lubi gdy urobek kota sięga daszku <diabeł> ),natomiast zapachy które się z nich wydobywają to zupełnie inny problem .

Ja mam dwie kuwety w różnych pokojach , no jakby mi zapach lawendy jeździł po nosie na okrągło to moja alergia dobrze dałaby mi popalić ,natomiast delikatny zapach pudru dziecięcego kompletnie mi nie przeszkadza tym bardziej ,ze jestem mamą i takowy puder kiedyś używałam.
A teraz pozostaje kwestia z czego jest wykonany dany żwirek , jak dana baza wchodzi w reakcję z moczem i fekaliami kotka czyli jak pochłania i jak maskuje te zapachy.
I tu bywa bardzo różnie , dzisiaj jak porównuje CBE+ sama siebie podziwiam ,że takie wonie potrafiłam tolerować , Golden Grey jest bardzo dobrym żwirkiem jak dla mnie ,bentonit jest świetnym materiałem tylko każdy z nas ma inne powonienie i mamy inne koty w rożnych kolorach , różnie siadające w kuwecie to wszystko ma ogromne znaczenie .
Mocz naszych pupili też rożnie pachnie i to wszystko składa się na nasz problem i odpowiedż na pytanie który żwirek będzie najlepszy :-)

Także podnoszenie problemu sprzątania kuwety jako takiego ( przy ocenie danego rodzaju żwirku) jest co najmniej naprawdę nie na miejscu i bardzo brzydko pachnie :-/////
mmax88

Post autor: mmax88 »

Powiedzcie mi proszę, ile kg żwirku kot zużywa średnio przez miesiąc?
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

mmax88 pisze:Powiedzcie mi proszę, ile kg żwirku kot zużywa średnio przez miesiąc?
Zużycie żwirku i to, na ile nam starcza zależy od tego, jaki rodzaj kupujemy (czy to betonit, czy żwirek drewniany) i jak często sprzątamy kuwetę. Ja kupuję żwirek betonitowy GG Master np. przy regularnym wybieraniu urobku z kuwety za każdym razem trochę dosypuję żwirku, a całość wymieniam raz w tygodniu. Worek 14 kilogramowy GG starcza mi na mniej niż miesiąc, ale szczerze to dokładnie nie wiem na jak długo :-)
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Ja chyba wrócę do drewnianego żwirku odkąd jest w domu golasek to z GG jest masakra tak go wynosi z kuwety :-///// boję się tylko 2 rzeczy że i z tym CBE będzie tak samo i czy koty będą chciały z drewna teraz korzystać ?mając wybór robiły tylko do kuwety z GG <hm>
Awatar użytkownika
Joanna P.

Post autor: Joanna P. »

Jasminko, ja wróciłam do drewnianego, bo cenię sobie możliwość sprzątnięcia urobku od razu do toalety i moje zaakceptowały bez problemu :-)
Teraz mam 40l. wór CBE+ i jest naprawdę OK, zdaję sobie jednak sprawę, że to jest loteria :((((
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

jasminka pisze:Ja chyba wrócę do drewnianego żwirku odkąd jest w domu golasek to z GG jest masakra tak go wynosi z kuwety :-/////
U mnie pomogły wycieraczki przed kuwetami, początkowo też byłam załamana ilością żwirku na podłodze.
Zablokowany