Żwirek

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Re: Żwirek

Post autor: Mago »

Tydzień temu przywiozłam od rodziców zbłąkany u nich worek drewnianego CBE+.
Koty sporadycznie w niego sikną, częstszymi wizytami cieszy się jednak kuweta z GG. Komfort sprzątania kuwety z GG jest o niebo lepszy niż CBE+. Przy GG bryłki są super zwarte. Sprzątnięcie zajmuje mi chwilkę. I jednak przy CBE+, jak kocio zrobi spore siku, to mocz dolatuje do dna kuwety. Przy podobnej ilości żwirku GG w kuwecie nie ma na to szans.
Prawdą jest, że drobny piaseczek bez dobrych dywaników się roznosi. Ja mam teraz obie kuwety odkryte, bo zauważyłam, że daszek zniechęcał do wizyt, więc koty wychodzić mogą z kuwety na wiele stron, no i rozsypują bardziej.
TarKot

Post autor: TarKot »

U mnie eksperymentowaliśmy z GG i CBE+. I zdecydowanie wygrywa GG ze względu na chłonność, dzięki wycieraczce nie nosi się. Natomiast CBE+ szczególnie przy Loli jest w całym mieszkaniu. Lola doprecyzowała też dziś, że życzy sobie kuwet bez drzwiczek. Po ich zamontowaniu Bono korzystał bez fochów, a Lola załatwiała się na kuwecie! <strach>
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Jasminko u mnie się nie dało z powrotem wrócić do CBE+
Zużyłam jeden worek GG Mastery i potem chciałam wrócić i kuweta stała i nikt do niej nie raczył zajrzeć, tylko do GG wchodziły. Tak, że my już zostaniemy na pewno przy GG.
Też mam taką wycieraczkę, którą Danusia poleciła i naprawdę fajnie łapie ten żwirek. Tylko jak dla mnie to trzeba by mieć dwie takie wycieraczki, bo jedna to za malutka jest.
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Mam wycieraczki takie gumowe ale zamówię 4 te które Danusia pokazała i zobaczę jak nie pomoże to wrócę do drewna a krytą kuwetę mam też tylko odkrywam te drzwiczki(catit) do góry bo jak jest zamknięta i kotek zrobi kupkę i ja za jakąś chwilę otwieram do sprzątania to ..... <kciukwdół> wolę już jak to się cały czas naturalnie wietrzy :-) dziękuję za odzew
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

ja tez na chwile wróciłam do drewnianego tylko Golden Pine ale następny będzie GG tylko chyba White bo Ice bentonitem zwłasza GG Master strasznie brudził sobie laputy
z GG łatwiej sie sprzata urobek bo drobny żwirek sam przelatuje przez łopatkę, mniej się wynosi z kuwety (chyba że drobniejszy i mniej widoczny :-) )
wycieraczkę mam taką jak Danusia ale wolę tą http://sznupa.pl/components/com_virtuem ... 85f847.png
bo jest sztywna i łatwo zrzucić z niej żwirek np do toalety, obie wycieraczki sa najczęściej przeskakiwane <lol> a żwirek jest w całym mieszkaniu z moim łóżkiem włącznie <lol>
Awatar użytkownika
jasminka
Agilisowy Rezydent

Post autor: jasminka »

Ja kupiłam (4 szt)tę polecaną przez Danusię jest w fazie testów :-) a tę szarą to mam i nie sprawdza się.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Ja też zamówiłam tą którą polecała Danusia, tylko udało mi się znaleźć duży rozmiar więc jestem pełna nadziei, że Mordimer nie będzie jej przeskakiwał, co czyni aktualnie z tą szarą.
On wylatuje z kuwety i widzę jak w locie mu z łap leci.
Żwirek jest wszędzie.
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

ja mam podkładkę z Ikea na biurko, przeźroczystą

co do żwirków - kupiłam ostatnio ten
http://www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_ ... acy/241585
Obrazek

nie pachnie niczym, piasek ma kolor taki, jak stary GG Master

ale nie chłonie tak zapachów, jak GG Master - mam porównanie, bo w drugiej kuwecie mam GG Master
ja wolę zapach GG Master, ale widzę, że koty wolą ten bezzapachowy
Awatar użytkownika
atomeria
Agilisowy Rezydent

Post autor: atomeria »

Nie wiem czy przypadkiem już tylko ja się nie ostałam, która używa CBE+ <mrgreen> Nie wiem też, czy się przyzwyczaiłam, czy to żwirek się poprawił... Zupełnie już mnie nie denerwuje ;-)) Od długiego już czasu kulki się nie rozpadają, a żwirek wcale się nie pyli (te dwie rzeczy przeszkadzały mi kiedyś najbardziej). Za to roznosi się jak zawsze <diabeł>

A w tej chwili w zooplus jest w całkiem atrakcyjnej cenie - 40l za 84,80 zł (a pewnie każda z Was ma jakieś rabaty, więc tym bardziej cena atrakcyjna)
Awatar użytkownika
woitek i ela

Post autor: woitek i ela »

atomeria pisze:Nie wiem czy przypadkiem już tylko ja się nie ostałam, która używa CBE+ <mrgreen> Nie wiem też, czy się przyzwyczaiłam, czy to żwirek się poprawił... Zupełnie już mnie nie denerwuje ;-)) Od długiego już czasu kulki się nie rozpadają, a żwirek wcale się nie pyli (te dwie rzeczy przeszkadzały mi kiedyś najbardziej). Za to roznosi się jak zawsze <diabeł>

A w tej chwili w zooplus jest w całkiem atrakcyjnej cenie - 40l za 84,80 zł (a pewnie każda z Was ma jakieś rabaty, więc tym bardziej cena atrakcyjna)

My też używamy tego żwirku i jesteśmy zadowoleni <tańczy>
Co prawda kociałki go na łaputkach roznoszą ale jest tak i tak lepiej niż z benkami itp.
Siuśki się zbrylają w 100% tylko musi być spełniony warunek, że w kuwecie warstwa żwirku wynosi minimum 5 cm.
Kupale też bez problemu bo są praktycznie w jednej kupce.
Zablokowany