Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

donka pisze:Pierrot dziękuję za zainteresowanie :-D
Ja już przejrzałam wszystkie instrukcje na tej stronie <mrgreen> Niestety tego co mnie interesuje tam nie ma :-(
kinus pisze:ja chetnie pomoge, ale szczerze mowiac nie rozumiem pytania

To może tak :-D
- Jak duże jest wejście do budki/tuby - szer. i wys. , może być też średnica, ale wydaje mi się, że takie okrągłe to ono nie jest
- Jakie są duże przejścia między poziomami budki/tuby
- Jaka jest wysokość jednego poziomu budki/tuby
- 22*20
- podobnie jak wejscie, od sciany tuby jest 20 cm, a polokrag ma 24 cm
- 31 cm
Awatar użytkownika
donka

Post autor: donka »

kinus, właśnie o to mi chodziło :ok: bardzo Ci dziękuję za pomoc :kwiatek: <pokłon> :kwiatek:
mały królik

Post autor: mały królik »

Już od paru dni planujemy z tżtem zakup drapaka dla naszej Anabelki i wciąż nie możemy się zdecydować, mam nadzieję, że ktoś z was będzie mógł coś doradzić. Zastanawiamy się między modelami Rufiego (we wszystkich nastąpiłaby zamiana górnej półki na rozetę):

D-3B
Obrazek

D-3A
Obrazek

P-12A
Obrazek

przede wszystkim zastanawiam się czy te drapaki są odpowiednio zaprojektowane tak żeby kotu dobrze się z nich zeskakiwało, szczególnie P-12A (ponieważ nie jest z działu dla dużych kotów), a bardzo nam się w nim podoba wysokość. A może ktoś kto ma któryś z tych drapaków chciałby się podzielić swoimi wrażeniami? Będę bardzo wdzięczna za pomoc :-)
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Ja mam ten drugi D3A, tylko bez tego ostatniego elementu na górze. Moim zdaniem, dla takich kotów jak brytyjczyki, które są pokaźnych rozmiarów i dość ciężkie, zeskok z górnej półki na ten mały grzybek na dole jest dosyć uciążliwy, nie jest to wygodne dla kotów i w przyszłości, chciałabym to zmienić. Według mnie już lepiej wygląda ten pierwszy drapak, bo na dole ta półka do zeskoku jest większa, więc będzie wygodniejsza.
kinus
Hodowca
Hodowla: Kabrirus*PL
Kontakt:

Post autor: kinus »

ja mam ten trzeci, hamak jest OK, bo tube mam pod nim, czyli hamak jest stabilny
dopoki nie bylo tuby, nie bylo tez zadnego kota na hamaku
bralabym pierwszy drapak
Awatar użytkownika
AgnieszkaP
Agilisowy Rezydent

Post autor: AgnieszkaP »

Mam drapak D-3A, w którym górne legowisko zamieniłam na rozetę o średnicy 50 cm, ale dla jednego kota 45 cm też byłoby ok. Dziś wzięłabym D-3B z tych samych względów, o których pisała Sonia - wybicie w D-3A jest zbyt małe. Ja rozwiązałam problem, stawiając drapak w rogu pokoju przy oknie i dosuwając do niego 2 sofy, których boczne oparcia pełnią funkcję dodatkowych zeskoków. Aha, i u mnie kociaki zupełnie nie korzystają z liny
mały królik

Post autor: mały królik »

dziękuję bardzo za odpowiedzi :-) my też najbardziej skłaniamy się chyba ku D-3B z rozetą na górze. zastanawia mnie jeszcze jedno, co sądzicie o drapakach hakana? z tego co tu wyczytałam to opinie były dość pozytywne, jeśli jakość doruwnuje rufiemu to zastanawiam się czy nie zapytać o wycenę podobnego drapaka u hakana właśnie (chodzi mi o drapaki w dywanie przede wszystkim).
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

EsteraR chyba ma drapak z Hakana, trzeba do niej napisać, żeby wystawiła opinię :)
Awatar użytkownika
Agata
Kontakt:

Post autor: Agata »

Co myslicie o drapakach z "Leoland" ? Wygladaja ladnie i maja budki 44x44. Wlasnie zamowilam male siedlisko - drapak 1357. Bez doplat mozna je udoskonalic np. powiekszajac wejscie do budki.
Awatar użytkownika
EsteraR
Hodowca
Hodowla: EstiBri*PL
Kontakt:

Post autor: EsteraR »

Już mówię jak tam drapak Hakana :D

a więc stoi nadal :D wytrzymuje wszystko - skakanie z oddali, biegi przełajowe trzech kotów (3, 4 i 5 kg) oraz mnie :D jak wchodzę na niego, żeby odkurzyć rozety

Po odkurzeniu sztruksu - wygląda jak nowy, koty drapią w tuby i wiadomo, że sizal troszkę niteczek ma sterczących, ale to normalne przy drapaniu, nie jest to jednak w takim stopniu widoczne, jak przy tanich drapakach z cienką liną sizalową nawiniętą.

Rozety okupowane ile się da, są też o nie walki :axe: no i o tubę - świetna sprawa taka tuba <ok>
na początku bałam się, czy dadzą radę wchodzić na górną rozetę, ale nie ma problemu, wdrapują się po słupie lub przeskakują z rozety na rozetę :)

w hamakach nie śpią :-/ ale zabieram je na wystawy i wtedy w nich przesiadują <lol>

niestety nie wiem jak ich drapaki w dywanie, bo takiego nie posiadam :(

co do ogólnego użytkowania :D jestem zadowolona, koty także
to co przemawia za duży plus to różnica w cenie - za taką wielkość drapaka w Rufim musiałabym dać prawie 2 000 zł :pity: a tu dałam połowę z tego, bo około 1 000 zł

jedno co mi się w Rufim bardziej podoba to to, że w rozety ze sztruksu w środku jest wszyte coś miękkiego, ale to tylko mi się podoba, bo jakoś nie zauważyłam, żeby kotom przeszkadzało to, że w tych rozetach nie mają "jakby poduszki"
na początku wkładałam im kocyk do rozety, ale tylko im przeszkadzał, więc dla kotów też jak widać ok bez miękkiego w rozecie :)

nie zaglądałam ostatnio do Hakana, czy mają te drapaki w kształcie tuby, takiej dużej - widziałam takie coś u Rufiego i chcę dla małych kociaków coś takiego do zabawy kupić, czy to będzie Rufi, czy Hakan będę myśleć przed zakupem

mam nadzieję, że trochę pomogłam
Zablokowany