Ile miseczek na pokarm?

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Re: Ile miseczek na pokarm?

Post autor: Becia »

Elwirko, ja raz na kilka dni wyrzucam okruszki (czekam aż będzie najmniej) i myję miskę. Nie robię tego codziennie. Mokrą to wiadomo, po każdym posiłku. A miskę po suchym co kilka dni, może raz w tygodniu :-)
Awatar użytkownika
elwiska3
Agilisowy Rezydent

Post autor: elwiska3 »

No właśnie ja też - przebieram jedzonko jak ten kopciuszek - całe do miseczki, okruszki do kosza <rotfl>
i myję miskę co kilka dni ( a już zawsze w sobotę w zmywarce i Karmelek co tydzień przeżywa że jedzonko zabrali <rotfl> )
Ale zastanawiałam się czy nie hoduję brudasa <lol>
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

elwiska3 pisze: A jak z suchym? Miseczka stoi w kuchni, chrupki dostępne cały czas. Dosypuję świeżych jak Karmelek ma już mało. No i właśnie dosypuje ...
W miseczce są już chrupki - czasem nawet już rozgryzione <oops> , stoją od rana/wieczora, wczoraj itp
Jak długo one są nadal świeże, przecież ta ślina, grzebanie w miseczce mają na to wpływ. Jak biorę miskę do mycia zawsze ma dylemat co z chrupkami, wyrzucić czy wsypać na nowo do umytej miski?
Czasem jak kopciuszek przebieram te chrupki <rotfl> zresztą Karmelek też najpierw wybiera te ulubione , a RC Fibre często zostaje.
Jak mają Wasze koty? wyrzucacie codziennie zawartość miski i dajecie świeże, no bo przecież nie zjadaja koty do ostatniej chrupki chyba?
Wiem bzdurne pytanie ale siedzę sama ( z Tosią i Karmelkiem - ale już śpią ) w domu i się nudzę <diabeł>
Pytanie dobre, bo sama się nad tym zastanawiałam, ale doszłam do wniosku, że nie będę popadać w paranoję ;) Miska jest myta też raz na kilka dni, okruszki idą precz a dobre chrupki na czas mycia przesypuję do innej a potem daję do czystej miski. One i tak nigdy tak długo nie leżą, żeby tam nie-wiadomo-co się z nimi miało dziać. Do ostatniej chrupki nie zjada, choć i to się zdarza, ale to co zostaje - zostaje :) Wiadomo, jakby spędziły tam 2 dni to już bym pewnie wywaliła, zwłaszcza że u nas odbywa się czasem również chlapanie wodą do miski z jedzeniem;) Ale tym co zostają rana do wieczora albo odwrotnie to daję spokój.
Awatar użytkownika
Miss_Monroe
Moderator

Post autor: Miss_Monroe »

Jak rano wstaje dać Bentleyowi " śniadanie" to miseczka z sucha karma jest zazwyczaj pusta. Codziennie ja myje i nasypuje świeża porcje suchego jedzonka. Do suchej karmy i mokrej mam po jednej miseczce na stojaku. Do wody 3 miseczki (+ fontanna), ktore sa porozstawiane po mieszkaniu :-)
Awatar użytkownika
asiak
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiak »

U mnie są dwie miseczki na suchą karmę :-)
Myję raz w tygodniu, nigdy nie wyrzucam i nie przebieram suchych chrupek, przecież one są wyjadane na bieżąco :-)
Awatar użytkownika
Danusia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Danusia »

U mnie Koloruś wszystko wymiata ,więc codziennie wieczorem jest wszystko myte i na nowo nasypywane ( łobuz ma 3 miseczki i 3 rodzaje chrupek <mrgreen> RC renal jako podstawowa , troszeczkę Hillsa dla nerek i troszkę Farminy dla nerek )

a Kalunia chrupkojadem niestety nie jest i ma 2 miseczki obie są codziennie wieczorem myte , chrupki przebierane i zawsze troszkę dosypywane ( o te sprawy dba i bardzo solidnie wykonuje moja córcia) , przy czym raz na tydzień wszystko ląduje w woreczku dla bezdomniaków i wszystko jest na nowo nasypywane <mrgreen>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Becia pisze:Elwirko, ja raz na kilka dni wyrzucam okruszki (czekam aż będzie najmniej) i myję miskę. Nie robię tego codziennie. Mokrą to wiadomo, po każdym posiłku. A miskę po suchym co kilka dni, może raz w tygodniu :-)
+1, robie dokladnie tak samo !
Jak sie zdarzy, ze prawie wszystko Missunia wyjadla, to wtedy resztki wyrzucam i myje.
Awatar użytkownika
Mago
Super Admin
Kontakt:

Post autor: Mago »

Wiecie, wydawało mi się, że są sprawy o których nie ma co gadać, bo są oczywiste, a jednak nawet do tego tak różnie podchodzimy <lol>
Zabiłyście mnie tym myciem miski z suchym raz na tydzień <strach> <shock> <strach> RAZ na TYDZIEŃ!? <strach>
Awatar użytkownika
yamaha
Genius Loci

Post autor: yamaha »

Srednio, mysle ze cos kolo tego, Mago (no moze raz na 5 dni, ale nie licze).
Miska nie jest wtedy "brudna", po prostu uwazam, ze moze w niej byc troche kurzu albo jakis wlos.
Moze dlatego, ze Missunia je wszystko suche "obok" miski - bierze chrupek w pyszczek i rozgryza go nie nad miska, tylko bezposrednio nad podloga (co powoduje zreszta ze pare razy dziennie przecieram zwilzonym recznikiem papierowym podloge kolo misek :-///// ).
Jakos nie wydaje mi sie zeby konieczne bylo mycie miski z suchym codziennie....
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

To ja chyba przeszłam sama siebie <lol>
Ja odmierzam dawki suchego z racji tego, żeby odchudzić miśki.
W kubeczkach mam odmierzoną dzienną dawkę i rano sypię połowę do czystych misek, po pracy na talerzykach dostają mokre, a wieczorem zabieram miski myję i dosypuję drugą dawkę suchego.
Tak, że moje miśki mają codziennie myte miski dwa razy, a do tego jeszcze talerzyki na mokre <mrgreen>
Na wodę mam trzy miski i też codziennie ją rano wylewam, myję wszystkie miski i nalewam nowej wody.
Zablokowany