Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Re: Kuwety - problemy, pytania i wątpliwości

Post autor: Yolla »

Można wsadzić kuwety do komody :roll:
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Post autor: Jaskier »

Wychodzę do pracy i nie ma mnie w domu 10-11 godzin. Wracam i widzę że Jaskier w ogóle nie korzystał z kuwety. Baaaardzo rzadko się zdarza że w niej bywa od moją nieobecność. Gdy wrócę i już go wymiziam to oczywiście wskakuje i robi co trzeba. Wychodzi, głośnym miauczeniem oznajmia mi, że mam robotę i czasem nie zdążę sprzątnąć do końca a już znów się pcha do kuwety.
Bo po każdym jego pobycie kuweta musi być sprzątnięta i obu potrzeb naraz nie będzie załatwiał :-D Stąd mój wniosek że Jaskier wstrzymuje się do mojego powrotu a to może być niezdrowe.
Pytanie: co zrobić by przekonać Jaskierka do załatwiania się gdy jest sam?
Awatar użytkownika
Yolla
Agilisowy Rezydent

Post autor: Yolla »

Może dostawić drugą kuwetę jeżeli to taki czyśioszek i jeżeli to z tego powodu nie załatwia się jak już coś zostawi.
A może po prostu nie ma czasu w ciągu dnia z powodu drzemki :)
Awatar użytkownika
maga
Hodowca
Hodowla: KRABRIKA*Pl
Kontakt:

Post autor: maga »

Może za mało pije.
Awatar użytkownika
Jaskier
Agilisowy Rezydent

Post autor: Jaskier »

Yolla pisze: 15 sie 2017, 17:16 Może dostawić drugą kuwetę jeżeli to taki czyśioszek i jeżeli to z tego powodu nie załatwia się jak już coś zostawi.
A może po prostu nie ma czasu w ciągu dnia z powodu drzemki :)
Ale on nic nie robi przez tyle godzin, załatwia się dopiero jak wrócę. Myślisz że byłaby różnica gdyby miał jeszcze jedną kuwetę?

Maga - ale zaraz po moim wejściu do domu skrapla mu się tęsknota za mną ;-)) i zaraz wchodzi do kuwety. Kupiłem poidełko ale nie zauważyłem żeby pił więcej niż z normalnych misek. Wybieram z kuwety 5-6 kulek więc w normie
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Czyli po prostu przesypia czas, kiedy Pana nie ma :)
ewelinadd5

Post autor: ewelinadd5 »

Mój problem jest taki, że Mam dorosłą kotkę wysterylizowaną 3 letnią i od tygodnia małego kocurka wykastrowanego
Kocurek normalnie korzystał z kuwety, był w osobnym pokoju z miskami i kuwetą. Po około 4 dniach stopniowo wypuszczaliśmy go po całym domu żeby kotki się oswoiły.
Wszystko było w porządku, miski wciąż tam gdzie na początku miał oraz kuweta, kocurek śpi już normalnie z nami w pokoju na drapaku czy dywanie..
Nasza kotka pozwala często sobie na niego syczeć, razem raczej się nie bawią a jak mały zaczepia dorosłą kotkę to ona raczej odpowiada własnie sykaniem.
Wtedy kocurek się wkurza i lata po całym drapaku w tą i wewte .
Wczoraj rano gdy jeszcze spaliśmy kocurek zostawił swoje odchody w korytku w którym spał całą noc w naszym pokoju.
Postanowiłam wywalić to korytko gdyż nie było ono nowe i i tak nie nadawało się raczej do użytku ....
Natomiast dzisiaj spał na drapaku a później przyszedł do naszego łóżka. Wstał normalnie się bawił z Lucy- ta na niego oczywiście sykała i nagle oderwał mnie zapach odchodów kocich więc postanowiłam jak zawsze po każdym odchodzie w kuwecie wyczyścić ją..
A tu okazało się że kocurek załatwił się w naszym łóżku. Kompletnie nie rozumiem dlaczego tak robi, poświęcam mu dużo uwagi, dużo się z nim sama bawię, tulę gdy przychodzi i mruka a tu od dwóch dni postanowił się tak załatwić :('
Dlaczego? Czy może powinnam przenieść mu kuwetę w inne miejsce ? Kuweta stoi wciąż tam gdzie na początku spał i również gdzie jadł chodź ostatnio zdaża mu się też iść do starszej kotki wypić wodę która stoi w kuchni a dobrze wie gdzie są jego, wczoraj po porannym załatwieniu się w sypialni kolejne odchody już zostawił w kuwecie swojej a dzisiaj od rana nie załatwiał się i postanowił zrobić to po czasie własnie w łóżku
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Odpowiedziałam już w drugim wątku, bardzo proszę nie powielać tych samych postów. Powielane posty są usuwane.
nilaya

Post autor: nilaya »

Witam. Noszę się z zamiarem kupienia brytyjczyka i chciałabym się do tego przygotować jak najlepiej. Na rynku jest mnóstwo różnych rzecz. Jedną z nich jest kuweta. Jej zakup nie jest dla mnie prostą sprawą więc proszę o pomoc. Chodzi mi konkretnie o jej rozmiar jakie powinny być dla kotki brytyjskiej. Chciałabym kupić dwie kuwety jedną z daszkiem a drugą odkrytą z zawiniętym rantem. Rozmiarów jak i kształtów tych kuwet jest mnóstwo i niestety mam z tym problem którą wybrać. Dzięki wielkie za jakąkolwiek radę.
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Dla brytka, który jest raczej dużym kotem najlepiej kupić dużą kuwetę np. Catit Jumbo. Ona jest naprawdę duża, bo ma wymiary: dł. 57 x szer. 50 x wys. 46,5 cm. Drugą możesz ciut mniejszą kupić, skoro ma być to dodatkowa kuweta odkryta.
Zablokowany