Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Awatar użytkownika
KitCat

Re: Wielkość i waga brytyjczyków

Post autor: KitCat »

Witajcie,

zważyłam dzisiaj rano naszego 4,5-miesięcznego urwisa i okazało się, że waży 2825 g <roll> Czy to odpowiednia waga jak na ten wiek? Dodam, że gdy trafił do nas w wieku 3 miesięcy, ważył 1400 g. Przybiera na wadze ok. 200-250 g na tydzień. Zdaję sobie sprawę, że waga podlotka to kwestia indywidualna, jednak wolę się upewnić, jako że Watson nie jest przesadnie łakomy. Z góry przepraszam za <offtopic>, ale wiąże się z tym moja 2 wątpliwość: chrupki ostentacyjnie i przeciągle zakopuje, i ma przy tym tak zniesmaczoną minę, jakby miał ochotę zwrócić oranżadę z komunii ;) Jedyne suche jakie akceptuje, to mieszanka RC British dla kociąt i RC Growth. Oczywiście nie na sucho, lecz wymieszane z łyżką saszetki. Zjada ok. 60 g i pół do 2/3 saszetki Instinctive. Mam się martwic, czy zaufać, że je tyle ile potrzebuje? Nie jest przesadnie chudy, ale okrąglutki raczej też nie <hm>

Dzięki z góry za pomoc, "kocie sprawy" to dla mnie ciągle nowość, do tej pory miałam do czynienia wyłącznie z wyjątkowo łakomym psem :)

Pozdrawiam, Aga
Awatar użytkownika
Becia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Becia »

Myślę, że przybiera ładnie. Waga mojego kocurka też wzrastała o 200 gr tygodniowo. Potem koło stówki a teraz przystopowała. Obecnie ma 11 miesięcy i waży 5800 :-)
Z ilością zjadanej karmy musisz mu zaufać. Kota nie da się na siłę nakarmić. Myślę, że maluch je tyle ile potrzebuje :-)
Awatar użytkownika
aneby

Post autor: aneby »

Mój też ma 11 miesięcy i waży 6300 <roll> Trochę kluseczka się zrobiła, a już od dawna nie dostaje RC kitten.
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Post autor: MoniQ »

Wprawdzie po przeczytaniu setki postów powiedziałam sobie, że nie popadam już w paranoję wagi naszego kota, ale...Zastanawia mnie jak to jest, że widzę, że ona rośnie, jest większa niż była, bardziej kształtna, a waga praktycznie stoi w miejscu? Ponieważ nasza kotka to chuchro więc ważymy ją regularnie i te przyrosty są 50-60g/tyg. Doczytałam, że brytyjczyki w pewnym momencie przestają przybierać regularnie na wadze i mają takie okresy wzrostu, ale trochę mnie martwi te niezmienne 2,6 kg, zwłaszcza, że apetyt dopisuje, odrobaczona była niedawno... Nie będę jej tuczyć przecież, bo chciałabym, żeby rosła a nie tylko tyła...
kasia539

Post autor: kasia539 »

a ile ma Twoja kicia??moj maluszek ma 9 miesiecy i wazny 2,7
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

kasia539 pisze:a ile ma Twoja kicia??moj maluszek ma 9 miesiecy i wazny 2,7
Trochę młodsza jest, ma 6,5 m-ca
Awatar użytkownika
KitCat

Post autor: KitCat »

Dzięki Becia, uspokoiłaś mnie :ok:
Awatar użytkownika
Józek

Post autor: Józek »

Moja kicia ma 13 miesięcy i waży 3,7 kg, chyba troszkę mało
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Józek pisze:Moja kicia ma 13 miesięcy i waży 3,7 kg, chyba troszkę mało
Moim zdaniem dobrze waży. Moja Brysia jak miała dokładnie rok i 10 dni ważyła 3,8 kg (wtedy była sterylizowana), a teraz ma 5,8 kg (5 lat).
Awatar użytkownika
MoniQ
Agilisowy Rezydent

Jejciu, jejciu, uwaga, fanfary!
Dzisiejsze ważenie wykazało 3 kg! :radocha:
Zablokowany