Sméagol, ssssskarbie
Voldemort, Czarny Panie
wielkie powitalne podwójne głaski

Nie wolno pozwalać na to, aby koty się gryzły i biły, należy je rozdzielać. To nie jest zabawa. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, iż "jakby koty miały futro to biłyby się tak samo albo gorzej", nie można dopuszczać do takich sytuacji.Corsini pisze:(...)Gryzą się i biją, a ja się stresuję bo co chwile jakieś zadrapania mają, ale już mnie i hodowca i weterynarz uspokajają że ja to widzę każdą czerwoną kropkę i otarcie tylko dlatego że wybrałem sobie łyse potwory. Jakby miały futro biłby się tak samo lub gorzej, a ja bym nic nie widział bo te mini zadrapania byłby niewidoczne. Obserwuję bacznie te "zabawy" i widać że raz stroną zaczepną jest Voldek a innym razem Smeagol. Albo jeden zaczyna gryzanie, a jak brat odda to wielki krzyk "patrz co ten zły kot mi robi!" i udaje niewiniątko, a po chwili znowu zaczepia. (...)
W którym miejscu kończy się zabawa a zaczyna bitwa? Czytałem masę podobnych przypadków na forum tym i miau i wnioski:Miss_Monroe pisze:Nie wolno pozwalać na to, aby koty się gryzły i biły, należy je rozdzielać.
Są niezwykle żarte i mokrego jedzą bez umiaru, co może doprowadzić do zwracania. Ile w/g was 1,5kg kot może zjeść na raz? Suchego tak nie jedzą, po zjedzeniu ok pół porcji resztę zostawiają i do kolejnego posiłku zawsze zostaje co najmniej 20% porcji więc tutaj nie ma mowy o ograniczaniu. Suche mają dostępne w określonych godzinach właśnie po to aby się nim nie dopychały tuż po zjedzeniu mokrego.jasminka pisze:Dlaczego ważysz im jedzenie ? kocięta mogą jeść do woli,skoro uważasz że lepsze jest mokre to tak karm
Rozmawiałem, zostałem zapewniony że głodne nie są i jedzą prawidłowe ilości (vet również to potwierdził), a to że się drą przy każdej okazji wejścia do kuchni to po prostu taka ich natura że by najchętniej wysprzątały całą lodówkę i wszystkie szafki na raz. Mam pilnować resztek z jedzenia na blatach - nie zostawiać na później i sprzątać od razu, bo inaczej na pewno zjedzą i może im zaszkodzić. Kiedy będą naprawdę głodne (np rano po długim śnie) to będą miauczeć i domagać się jedzenia nie tylko w kuchni ale po całym mieszkaniu.maga pisze:Porozmawiaj z hodowca ile jeść powinny