Drapaki

Tutaj zadajemy pytania techniczne, jak obciąć pazurki, jak podać tabletkę, jak dobrać kuwetę bądź drapak, jak i czym czesać nasze koty.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ahaed
Kontakt:

Post autor: ahaed »

Dzięki ;). Ceny sznurków już przeglądałem, taniej nie kupie niż na alegro.
W sumie to została mi wycieczka do sklepu z wykładzinami. Często mają jakąś końcówkę na stanie, którą można kupić za grosze.
A co do samego drapaka to już "coś" tam wystrugałem <lol> . Chciałem tylko wiedzieć jak sobie radzicie i jakie jeszcze stosujecie rozwiązania. Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi :).
A to moje "coś" co kiedyś może będzie drapakiem <lol>
Podpory wyglądają na cienkie troszkę <roll> , ale w rzeczywistości mają 10cm. Zrobione z bukowego drewna, na zasadzie klejonki. Aby się nie wyginało itp. Półki są ze sklejki, 3x12mm,sklejone razem.Z górnej półki będzie zwisał około metrowej długości sznur. Wysokość drapaka to około 180cm. Teoretycznie ma byc dopasowany kolorystycznie do pokoju :D, ale co wyjdzie to zobaczymy :D.
Fotki robione na szybko, przedpotopowym telefonem :P ;):

Obrazek

Obrazek

Skoro jeszcze jest bez nawiniętego sznurka i przyklejonych wykładzin, to kolejne pytanie: coś powinienem tam zmienic, poprawić?
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Bardzo dobra "ścieżka zejścia", półki poprzesuwane - ja tak poprzestawiałam w "gotowcu" od Rufiego, bo półki były jedna nad drugą, i kot musiałby skakać z dość wysoka.

Nie wiem, jaka jest odległość pomiędzy najwyższą półką a tą drugą - to jedyne, co mnie mogłoby zaniepokoić, czy nie wymusi na kocie zbyt długiego, pionowego skoku. Ale ze zdjecia trudno mi ocenić proporcje.

To będzie bardzo dobry drapak :) Na niego gruby sznur, mocne rękawice, żeby ręce ochronić - ja owijałam dwumetrową deskę bez rękawiczek, nie będę opisywała stanu swoich rąk potem... Ale jakie koty były zachwycone!
Awatar użytkownika
ahaed
Kontakt:

Nie pamiętam dokładnie teraz, ale bodajże 45cm. Jak go cały poskładałem, to też właśnie się zastanawiałem czy nie jest ona czasem za wysoko. Zmierzę jutro dokładnie ile jest tam różnicy w wysokościach. Albo obetnie się słupek albo dołoży się kolejną półeczkę "po drodze" :D.
Awatar użytkownika
Ania

Post autor: Ania »

No i elegancko. Dobrze, że jest jeden słupek na tyle długi żeby kocisko mogło się całe rozciągnąć. <ok>
kasia z gdyni
Kontakt:

Post autor: kasia z gdyni »

mebel zajefajny <ok> ja zrobiłam z grubej rury PCV huśtawke i jest często zajeta
Obrazek
Awatar użytkownika
ahaed
Kontakt:

Dobry patent na huśtawkę. :)
Zmierzyłem dzisiaj odległości od półek. Licząc różnicę wysokości pomiędzy górną półką i tą poniżej, wyszło 49cm. Hmmm...chyba to jednak faktycznie trochę dużo. Obciąć słupek o jakieś 5-8cm?
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Może lepiej dodać półkę ?
Awatar użytkownika
ahaed
Kontakt:

Mówisz dodać?
Jutro coś tam w pracy poprzykładam jak to ogólnie będzie wyglądać. Teraz półki są obrócone względem siebie. Dodanie kolejnej troszkę zmieni kąt pomiędzy nimi. Dobra, jutro to sprawdzę.
Awatar użytkownika
asiek
Agilisowy Rezydent

Post autor: asiek »

U mnie odległość miedzy półkami wynosi 30 cm.A może jakiś leżaczek wkomponujesz? Ładny drapaczek
Awatar użytkownika
bea

Post autor: bea »

hamaczek jest obowiazkowy <ok> zdolniacha z Ciebie
Zablokowany