Wielkość i waga brytyjczyków

Pytania i problemy dotyczące tej konkretnie rasy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

A do którego miesiąca życia kot rośnie?
Pytam, bo dzisiaj ważyłam moją kotkę (2-letnią) i ma ona obecnie 5 kg. Wygląda na moje oko dobrze, ale nie za grubo, a wcześniej (parę miesięcy temu) miała taki okres, że wyglądała trochę zbyt okrągło, a miała wtedy chyba 4,7 kg. Takie wyniki mnie zdziwiły, bo przecież jak wagowo jej przybyło, to powinna być grubsza, a jest odwrotnie, jest mniej okrągła a więcej waży. Czyżby po prostu urosła a ja tego nie zauważyłam? Dodam, że ważona jest cały czas na tej samej wadze, w taki sam sposób.
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dorszka »

Jeśli chodzi o rozmiary, to po ukończeniu 2 lat już nie powinna za bardzo rosnąć (mam na myśli długość, wysokość), i waga 5 kg dla kotki wydaje mi się bardzo słuszną wagą. Kilka miesięcy temu mogła wyglądać za okrągło, ale być może właśnie jeszcze urosła - kot powiększa rozmiary do ok 2 lat, już może nie wzrost, długość, ale na końcu najczęściej rozrasta się głowa - to kościec, więc i przyrost wagi jest. Ale myślę, że teraz już trzeba pilnować, bo na wzrost w znaczeniu wysokość/długość w tym wieku już bym nie liczyła ;-))
Awatar użytkownika
Sonia
Agilisowy Rezydent

Post autor: Sonia »

Dziękuję Dorszko za odpowiedź. No teraz będę musiała pilnować Brysi, chociaż od jakiegoś czasu ona nigdy nie zjada wszystkiego co dostaje, zawsze zostawia część ku uciesze Tamiego <lol> , u niego nic się nie może zmarnować. Tami obecnie ma 5,8 kg i skończone 13 miesięcy..
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

Jeśli ona należy do tych nienapychających się "do oporu", to naprawde nie masz się czym martwić na zapas :) A i Tami wspaniałej wielkości!
Awatar użytkownika
madziulam2
Agilisowy Rezydent

Post autor: madziulam2 »

hmmm...
i Ja pozwolę sobie zadać małe pytanko!
Mój Gabryś już od kilku miesięcy w ogóle nie przybiera na wadze - apetyt ma... ale waga dalej pokazuje 4,5 kg (25 czerwca skończył roczek)
potwierdźcie proszę że to normalne :) co bym spokojną głowę miała
camelka

Post autor: camelka »

Czy waga 1650g 3 miesięcznej kotki jest ok?
Awatar użytkownika
Kamiko
Hodowca
Hodowla: Mazuria*PL
Kontakt:

Post autor: Kamiko »

Moim zdaniem nie ma się czym martwić :-)
Awatar użytkownika
Vanicca

Post autor: Vanicca »

Jeszcze raz ja upierdliwie <mrgreen> . Kotka - 10 miesięcy - 3800g jest w porządku? Wygląda kluchowato, ale żebra czuć. Jutro zamawiam karmę i zastanawiam się nad wprowadzaniem RC Young Skin Female. Co radzicie? :-)
Awatar użytkownika
Dorszka
Administrator
Kontakt:

To aż ZA BARDZO w porządku <diabeł>

A tak już poważnie, Clarowe dzieci duże rosną - Harita będzie pewnie należała do tych dobijających 5. Pilnować trzeba będzie, ale na razie myślę jest w porządku, jeśli żebra czuć. Borgia tak ważyła w jej wieku, ale bardzo krótko, bo przyszły ruje i linia wróciła <lol> Jak pięknie wtedy wyglądała...
O-l-g-a
Hodowca
Hodowla: Bri-Misie*PL
Kontakt:

Post autor: O-l-g-a »

Vanicca pisze: Wygląda kluchowato, ale żebra czuć.
jak nie będziesz czuć żeber to kotka będzie już zbyt gruba.

Generalnie zasada jest taka: jak patrzysz na kota nie powinnaś widzieć żeber czy kości miednicy.
Gdy położysz ręce na bokach kota powinnaś za to bez problemu żebra wyczuć .
Wtedy kot ma prawidłową wagę.

Dla jednej kotki to będzie 3,5 kg, dla innej 6, bo tu wielkość zależy od rodziców.

P.S. Napisała ta mądra co to ma w domu tłustą Grubcię i dobrze przy kości Cortinę <lol>
Zablokowany