wstaw kota tylnymi lapami do umywalki i glaskaj, masuj... zobacz jak reaguje na szum wody - pusc obok, nie na kota bo moze spanikowac.. jesli sie zainteresuje, to spokojnie dlonia polej ciut na lape najpierw... jesli nie panikuje, ucieka itd to stopniowo mocz coraz bardziej.. jesli kot nie lubi szumu wody to nalej do michy i z niej polewaj-uwaga, woda szybko stygnie a kapiel ma byc przyjemna, czasem dolej goracej wody...
jak kotek jest namoczony zrob piane z szamponu - ja daje do kubka ciut szamponu i wody i jzu czeka to gotowe do polania kota... drapie i masuje futo az tej painy bedzie duzo i caly czas gadam do kota... potem oplukuje kota tak jak na poczatku ale duzo dluzej by dokladnei splukac bable...
suszenie kota - ja wycieram kota 2-3recznikami i z reguly zostawiam do wyschniecia w transporterze przy kaloryferze.. wypuszczony od razu leci do kuwety i tam sie kladzie.. norma jetsze po kapieli kotek sie lize, bo musi zmyc zapach szamponu i ulozyc futro p oswojemu... mozesz tez sprobowac suszarki, ale strumien nie moze byc za goracy i robisz to z odleglosci. U mnie kot siedzi na wc a ja susze ale dupsko, grzbiet - nie toleruja suszarki w okolicach pyska czy ucha...
jesli kotek ma biegunke non stop - proponuje suchy szampon lub takiw psikaczu i sciaganie wilgoci szmatka z mikrofibry - to mneijszy stres dla kota, a wykapac na mokro mozna po wyzdrowieniu pupila...
jesli kotek czesto wychodzi z kuwety upackany, wygodnie jest przystrzyc wlosy w okolicy dupci
POWODZENIA